Lékaři se kají: káva podle nich prospívá zdraví více než čaj. Dokonce i ta s mlékem a cukrem
Už jsme si zvykli, že odborníci neustále mění výživová doporučení a že potraviny, které dříve zatracovali jako škodlivé pro naše zdraví, nyní naopak doporučují. V poslední obě tak například přehodnotili kritické názory na máslo, sádlo či vajíčka a dokonce propagují zdravotní účinky kávy. Ta podle nich může snížit rizika cukrovky, demence a dokonce zrychlovat metabolismus a spalovat tuky.
S nejnovějšími výsledky studií, týkajících se vlivu kofeinu na lidské zdraví, seznámil diváky zpravodajského kanálu ČT24 primář interního oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Pavel Kohout. Ten mimo jiné popsal, co se v našem těle děje, jakmile se napijeme kávy, která obsahuje kofein. Zrychlí se nám srdeční rytmus, o pět až deset úderů za minutu, roztáhnou se průdušinky a především začne více pracovat náš mozek, který dostane energii. Sám ovšem připustil, že není zcela jisté, zda je to přímo zásluha kofeinu či antioxidantů, jichž se v kávě nachází velké množství, až dva tisíce. Právě ony mohou dlouhodobě působit na snížení rizika cukrovky druhého typu nebo demence.
Upřímné pokání
Zároveň divákům přiznal, že ještě on sám se učil, že kofein je rizikový faktor a byl srovnáván s negativními účinky alkoholu či kouření: „Tak jsme se ještě ptali pacientů, kolik pijí kávy a pokud pili více než dva šálky, tak jsme se na ně mračili a říkali jim, že to nesmí, že budou mít vysoký tlak a že budou mít žaludeční vředy. A v současné době se ukazuje, že přesunujeme pití kávy spíše do těch pozitivních návyků, stejně tak jako konzumaci ovoce a zeleniny nebo fyzickou aktivitu.“ Přesto však upozornil, že jednorázové pití kávy není dobré v okamžiku, kdy někdo trpí nekorigovanou hypertenzí, srdečními chorobami (například angínou pectoris) nebo neléčenou vředovou či refluxní chorobou.
Rychlý start
Zdraví lidé mohou pít naopak kávu nalačno, protože se pak mnohem rychleji vstřebává a během pěti minut nastartuje tělo. Podle nových studií dokonce nejlépe funguje s cukrem, protože mozek zároveň dostane i „palivo“. Neplatí to ovšem o populárních energetických nápojích, které obsahují cukru velké množství. V případě slazené kávy také mizí výhoda, že spaluje tuky: „Jinak u nízkokalorických nápojů s kávou to funguje,“ potěšil diváky, kteří pijí neoslazenou kávu kvůli hubnutí. Dobré zprávy se dočkali také ti příznivci kávy, co ji pijí s mlékem, neboť funguje tak, že se prodlouží nástup účinku i jeho délka a dochází ke zpomalování vyprazdňování žaludku: „Určitě káva s mlékem není nezdravá a doporučujeme ji v okamžiku, kdy máme nějaké žaludeční obtíže.“
Káva nebo čaj?
Doktor Kohout také uvedl, že zatímco se dříve více uznávaly prospěšné účinky čaje, nyní se ukazuje, že více jich má káva, nemluvě o tom, že její účinky nastupují podstatně rychleji. „Kupodivu s tím čajem zdaleka není tolik pozitivních studií jako s tím kofeinem v kávě,“ prohlásil a připomněl, že zdravotní účinky kávy se projeví při konzumaci tří a čtyř šálků, což představuje přibližně 100 až 200 miligramů kofeinu. Nezáleží přitom, jakým způsobem je připravovaná, nicméně i v tomto případě platí, všeho s mírou. Pokud to s pitím kávy přeženeme, dostaví se pocení, tachykardie, bušení srdce, častější močení a namísto přívalu energie se dostaví pravý opak.
Zdroj: Česká televize