Varování pro Pohlreichův souboj restaurací. Diváky víc než „miláček a postrach gastronomů“ zajímala Modrá krev
Přestože tuzemské televizní stanice vysílají množství různých pořadů o vaření a jejich zlatá éra už je ta tam, překvapivě vznikají další a další. Tím nejnovějším je „Pohlreichův souboj restaurací“ televize Nova, což je česká mutace zahraniční show „Ramsayho nejlepší restaurace“. Televizní diváky však více než další epizoda „parádní podívané“, kterou jim Nova slibuje, zajímal dokumentární cyklus veřejnoprávní ČT2 „Modrá krev“, věnovaný slavným šlechtickým rodům.
Jedním z důvodů zklamání je předepsaný formát dalšího kuchařského „souboje“. Jeho aktéři se podobně, jako v jiných reality show, předvádí coby vycvičené opičky, sehrávají různé scénky, na povel jásají a tleskají nebo pláčou, aby splnili podmínky zahraniční licence. Ještě větší kritiku sklízí za to, že se vaří pod tlakem časových limitů. Paradoxní přitom je, když se šéf jedné ze dvou soutěžících restaurací svěřuje: „Já nechci už dělat dneska ve stresu“ a vzpomíná, jak byl zaměstnán u podnikatele, který ho fackoval nebo mu opařil ruku vývarem. Sympaticky přiznal, že ani jeho personál již nechce pracovat ve „stresu, urážkách a ponižování“. Jenže, vzápětí si před kamerami, vystresovaný a zpocený, utíral pot z čela a nakonec přiznal, že stres z něj spadl až na konci. Dokonce i Zdeněk Pohlreich (podle Novy „miláček i postrach všech gastronomů“) uznal, že „lidi chtějí dělat v klidu,“ bohužel však předváděl pravý opak.
Ty vole…
A jak už tu u proslulého drsného „šéfa“ Pohlreicha chodí, samozřejmě nešetřil vulgárními výrazy. „Ono to chutná, ty vole,“ pochválil jeden z pokrmů, které hodnotil. Na úkor umění gastronomie sledují televizní diváci podružné záběry, například jízdu autobusu s logem pořadu, odpočítávání časomíry za zvuků dramatické hudby nebo nástup komparsistů, kteří se přišli najíst a personál je musí bleskově obsloužit. „Ty vole, pět minut je už pryč. Ty vole, než bude objednanej celej plac, to bude půlhodina v pytli,“ honí Pohlreich soutěžící tým a odpočítává mu minuty i vteřiny. Sekundují mu v tom nespokojení zákazníci restaurace: „Čekáme asi tak deset minut. Ještě mají pět minut a opak odcházíme,“ vyhrožují do kamery.
Notně vyčpělá hvězda
Přesto vše to neznamená, že je v této okopírované show úplně vše špatně. Vybrané restaurace i jejich personál stojí za pozornost, stejně jako zajímavé menu, které nabízí. Hlavní problém spočívá spíše v osobě hlavní „hvězdy“, která je podle diváků už „notně vyčpělá a působí jako parodie sebe sama či jako nealko pivo“. Zastiňují ji nové tváře, které ostatně sám šéf chválí za to, že jsou „našláplý jak prase“.
Zdroj: TV Nova, ČSFD.cz