Tacos, burgery i japonská kuchyně. Inspirujte se u českých food truckerů ve speciálu Prostřeno
Prostřeno! bude tentokrát speciální – vařit se nebude v domácnostech, ale venku – ve food trucích. Každý den parkují na jiném místě, každý má jinou kuchyni i vybavení, přesto v nich jejich majitelé dokážou uvařit snad všechno.
Jako první nás o tom přesvědčí Eva Kulhavá z Cirkusu Burgeru. Na přípravu menu nebude sama, v kuchyni bude mít pomocnici, stejně jako ji mívá na akcích. A postaráno bude i o technickou podporu. Přece jen – když vypadne proud nebo se něco zapomene, je to docela problém. Eva obsadí rovnou dvě „vozítka“. V tom jednom bude vařit, v tom druhém prostře a usadí hosty. Bude jim tam ale docela těsno. Eva přivítá čtyři pány, kteří nejsou žádná tintítka, a bude mít problém je ke stolu vůbec dostat. Pánové budou muset šetřit místem a zatahovat bříška. Menu bude přitom víc než lákavé, když Eva připraví své vlastní recepty, které vymyslela – Jamón krokety se salátkem, tomatovou polévku s bazalkovým pestem, trio mini burgerů: Economy, Business, Hindenburg, a nepečený pistáciový cheesecake. Hodnocení gastronomického zážitku u stolu bude na vysoké úrovni, kdy se budou rozebírat ty největší detaily. A na surovinách Eva rozhodně šetřit nebude, takže se pánové dočkají takových porcí, že si je budou muset nechat zabalit s sebou. Tři burgery a úkol týdne k tomu prostě nikdo sníst nedokáže. Zábava se bude pánům líbit, projedou se na elektropraseti, a jediné, co zábavu zkazí, bude počasí.
Po prvním večeru je laťka nasazena hodně vysoko. Druhý v pořadí, David Černý z Grizzlyho grilu, který je mimochodem pojmenovaný po něm, protože svou postavou a povahou někdy připomíná grizzlyho, to tak vůbec nebude mít jednoduché. David svůj food truck rozbalí v Neratovicích na náměstí, které se může pochlubit velkou raritou – projíždí jím vlak. David na pomoc, stejně tak jako na akcích, povolá svou sestru. Ta je profesí lékařka a gastronomie na kolečkách je pro ni koníčkem. Hned zpočátku se David bude muset vypořádat s nečekanými problémy – začne pršet a do toho nepůjde elektřina. I David sází na burgery, maso na ně si umele a dochutí sám, přímo ve food trucku. Podávat se bude lehký salátek s kozím sýrem, ostrá mrkvová polévka, chef burger, cibulové kroužky a Coleslaw salát a lívance s javorovým sirupem a lesním ovocem. Recepty z menu si David se sestrou, které říká obluda, rozdělí a každý se bude věnovat těm svým. Jak se hostům bude večeřet venku, s projíždějícím vlakem za zády? A vyjde Davidovi počasí? I zábava bude venku.
Středeční večeře bude probíhat ve zcela jiném duchu než ty dvě předešlé. To nás k sobě pozve Tomáš Ivan z food trucku U Lukáše. Ten na rozdíl od těch dvou předešlých nejezdí, ale je zaparkovaný na jednom hezkém místě u řeky. A Tomáš, pro kterého je vaření jen víkendovým koníčkem, protože jinak se živí jako IT odborník, sází na svou oblíbenou japonskou kuchyni a pro své hosty připraví opravdové speciality – knedlíčky Gyoza, plněné mletým vepřovým bokem, dále Dan Dan Mian domácí nudle, potom se bude podávat Salát Daikon Yasai, jako dezert bude zmrzlina ze zeleného čaje a na konec u nás netradičně, ovšem v Japonsku zcela tradičně, bude Miso polévka. Porce budou tentokrát menší a hosté z roztaženými žaludky ze dvou předešlých večerů by klidně zvládli i větší. Zábava bude také japonská – všichni se nejenom podívají, ale také si sami vyzkouší vrhání nožů.
Čtvrteční večeře proběhne v Černošicích na pláži, kam hosty pozve Honza Pravda z food trucku Bolleta. I ten bude mít v kuchyni pomocníka a hlavní roli budou hrát opět burgery. Honza připraví klasiku od vody: Langoš, jako polévku „Berounka“ chowder – krémovou rybí polévku s mušlemi, hovězí burger jako hlavní chod a churros s višňovou čokoládou a domácí zmrzlinou na závěr. Ne všechno se ale povede. Honza se svým pomocníkem zapomenou jednu z majonéz k burgeru, a budou tak muset přiznat barvu. Bude hostům majonéza chybět? A jak se jim bude líbit zábava, kdy si vyzkoušejí natočit vlastní zmrzlinu?
Poslední večeře se bude odehrávat v centru Prahy, v Riegerových sadech, kde svůj Mexicalli taco truck rozbalí Radek Příhonský. Ten do kuchyně nikoho nepustí, ale bude mít pomocnice na servírování a výzdobu. Radek připraví rovnou pět chodů – Un pequeňo bocado, Aguachile Camarón, Tacos Azules Pulpo, Ceviche, Guacamole, Chimichurri, Pico de gallo, Pollo Tinga con cítricos, Frijoles dela Olla, Arroz rojo a na konec Nanas Frit Noc Coco, Sorbete. Hosté se na Radkovo vaření budou hodně těšit a dočkají se velkého gastronomického zážitku. Radek si hravě poradí si i s úkolem týdne. A zábava bude stylová, bude se rozbíjet piňata. Kdo ji nakonec rozbije? A jak celý týden dopadne? Kdo vyhraje?
Zdroj: FTV Prima