Zdeněk Pohlreich: Jak doopravdy probíhalo natáčení Ano, šéfe!
Zdeněk Pohlreich je známý český šéfkuchař, který se proslavil především svou účastí v televizním pořadu „Ano, šéfe!“ na televizi Prima. Jeho cesta do televize byla, jak sám říká, shodou náhod. Pohlreich měl touhu vystupovat a televize Prima právě hledala vhodného kandidáta pro svůj nový pořad. I po letech, kdy se vysílají reprízy epizod starých 12-13 let, lidé stále reagují, jako by byly pořady natočené teď.
Narodil se 10. dubna 1957 v Praze. Po neúspěšném pokusu dostat se na střední školu začal Zdeněk Pohlreich studovat učební obor kuchař, i když ho vaření původně vůbec nebavilo. Po vyučení začal pracovat v pražském hotelu Stop a později se stal členem reprezentačního baseballového týmu. V 80. letech uvažoval o emigraci, kterou realizoval v roce 1989.
Pohlreich se proslavil především jako šéfkuchař, podnikatel a televizní moderátor. Po návratu z emigrace pracoval v řadě prestižních pražských hotelů a restaurací, včetně Café Imperial, Divinis nebo moderního bistra Next Door by Imperial. Jeho televizní kariéra začala pořadem Ano, šéfe! (2009), který moderoval až do roku 2018. Dalšími známými pořady jsou Na nože!, Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem a mnoho dalších. V loňském roce moderoval na TV Nova soutěžní reality-show Pohlreichův souboj restaurací.
Pohlreich se po návratu z Austrálie oženil se softballovou reprezentantkou Zdeňkou Kukačkovou, se kterou má syna Jana. Později se rozvedl a v roce 2011 se oženil se Zdeňkou Gruberovou, se kterou se seznámil již v Austrálii. Má tři syny, Jana, Martina a nevlastního syna Jana.
Výběr restaurací, které Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano šéfe! navštěvoval, byl plně v rukou produkčního týmu. Pohlreich do tohoto výběru nijak nezasahoval, dostával pouze předběžné informace o prostředí a příbězích restaurací, aby se mohl na natáčení připravit. Důležitým předpokladem pro natáčení byl souhlas majitelů restaurací.
Pohlreich zdůrazňuje, že natáčení probíhalo bez předem připraveného scénáře, což umožnilo, že se lidé před kamerami rychle uvolnili a byli schopni vyjadřovat se otevřeně. Mezi jeho nejsilnější zážitky patří situace, kdy přiměl kuchaře k nástupu na protialkoholní léčení. Pro Pohlreicha je hygiena v restauracích absolutním základem, přestože sám sebe nepovažuje za fanouška České hygienické stanice.
Pořady se Zdeňkem Pohlreichem můžete zhlédnout na prima+
Zdroj: Hype-Cast Podcast, csfd.cz, Show Jana Krause