Neuvěříte, jak dříve vypadal slavný kuchař Radek Kašpárek: Bez vousů a pohublého byste ho nepoznali
Radek Kašpárek není jen ostříleným šéfkuchařem, ale v posledních letech i televizní hvězdou. Málokdo ale ví, že se na obrazovkách objevoval už před více jak 10 lety. Pravdou je, že vypadal úplně jinak.
Šéfkuchař Radek Kašpárek je ve světě české gastronomie dobře známou osobností. U televizních diváků ovšem vstoupil ve známost až v roce 2019, kdy se stal jedním ze tří porotců kuchařské soutěže MasterChef Česko. A lidé si ho okamžitě zamilovali.
V současné době je také hvězdou pořadu Hell’s Kitchen, ve kterém několik soutěžících bojuje o to, aby se mohli stát šéfkuchařem v nové Kašpárkově restauraci.
Dnes zkrátka tvář Radka Kašpárka každý dobře zná. Diváci ho mají zafixovaného jako temperamentního vousáče, který je pořádný kus chlapa. Bývaly ale doby, kdy Kašpárek vypadal úplně jinak.
Kuchařem díky dědečkovi
Radek Kašpárek odmalička tíhnul ke gastronomii a za svým snem si šel. Lásce k jídlu jej naučil jeho dědeček. „Můj dědeček byl šikovným a velmi uznávaným řezníkem. Původně jsem váhal mezi automechanikem a kuchařem, nakonec rozhodly geny po dědečkovi, věnovat se jídlu,“ nechal se uznávaný šéfkuchař slyšet v rozhovoru pro Deník.cz.
Vystudoval učňovský obor a poté si udělal ještě nástavbu. Jakmile dokončil školu, vydal se do Prahy, kde začal pracovat jako řadový kuchař v jednom pětihvězdičkovém hotelu. Teprve až tam poznal, co všechno práce kuchaře obnáší. A přestože se měl dle svých slov opravdu hodně co učit, povolání si absolutně zamiloval.
Televizní hvězda
Kromě vaření v restauraci ale začal Radek Kašpárek vařit i před kamerou. V roce 2010 se objevoval v kulinářském pořadu TV Barrandov Co bude dnes k večeři?, který byl později přejmenován na Kašpárku, vař!. Pořad se vysílal v letech 2010–2015.
A právě v té době se také Kašpárek stal šéfkuchařem a zároveň jedním z majitelů restaurace Field, která v roce 2015 obdržela michelinskou hvězdu. Zkrátka se mu dařilo na všech frontách. Tedy kromě osobního života, v němž bojoval s velkým problémem.
Závislost na alkoholu
Radek Kašpárek si toho na svá ramena naložil zkrátka hodně. A tak začal pít, neboť pro něj dle jeho slov byl alkohol jakýmsi hnacím motorem. Alkohol mu určitou dobu pomáhal, postupem času ale začal mít na jeho psychiku negativní dopad.
„Začaly se u mě projevovat psychické problémy, a hlavně nekontrolovatelné výbuchy,“ svěřil se šéfkuchař v rozhovoru pro DVTV a dodal, že kolikrát v kuchyni řval po zaměstnancích a sem tam letěla vzduchem i nějaká pánev.
Nakonec s ním došla trpělivost i jeho manželce. Ta mu jednoho dne dala na výběr – buď ona, nebo alkohol. Kašpárek si pochopitelně bez rozmýšlení vybral svou rodinu. „Nebýt toho, nevím, jak by se teď na mě dívaly moje děti. Vybral jsem si správnou cestu,“ pochválil se. Pít přestal ze dne na den. Konkrétně 21. prosince 2019.
Prvního půl roku se závislosti zbavoval s pomocí antabusu. Jde o lék, který se podává při léčbě závislosti. U pacientů vyvolává nevolnost, bolesti hlavy a také zvracení, pokud se na něj napijí.
Následně už se Kašpárek dokázal se závislostí vypořádat sám. A jak říká, dnes by ho vůbec nenapadlo se napít.
MasterChef a Hell’s Kitchen
Od roku 2019 je Radek Kašpárek společně s Janem Punčochářem a Přemkem Forejtem porotcem kuchařské soutěže MasterChef Česko. Z trojice porotců působí jako ten nejpřísnější, zároveň o sobě ale říká, že je férový, a když na to přijde, dokáže nervózní soutěžící uklidnit a pomoci jim.
Nově se na televizních obrazovkách objevuje v pořadu Hell’s Kitchen, kde hodnotí pokrmy vytvořené profesionálními kuchaři, kteří se ucházejí o místo šéfkuchaře v jeho restauraci. Pravdou je, že v tomto pořadu už Kašpárek umí pořádně zařvat…
Zdroje: iDNES.cz, DVTV, deník.cz