Nejjednodušší vánoční cukroví, po kterém se může každý utlouct: Zvládne ho upéct i naprostý nešika
Je to neuvěřitelné, ale Vánoce se nezadržitelně blíží. Je pomalu čas začít kupovat dárky a přemýšlet nad tím, jaké cukroví si letos upečete. Pokud nemáte času nazbyt a nechcete pečením trávit příliš mnoho času, nebo zkrátka nemáte dostatek zkušeností, nechte se inspirovat recepty, které zvládne opravdu každý. Překvapte své blízké dobrotami, které budete mít hotové dříve, než napočítáte do tří.
Některé druhy vánočního cukroví je třeba péct v předstihu, aby se stihlo rozležet a bylo dostatečně křehké a měkké. Naopak nepečené druhy cukroví je lepší připravit těsně před Vánoci, protože nevydrží příliš dlouho.
Nepečené vánoční cukroví vám ušetří čas i energie
Nepečené cukroví si získává stále více příznivců, protože je to zkrátka rychlovka, která šetří energii a nevyžaduje žádné zvláštní ingredience. Většinou si vystačíte s tím, co doma běžně máte – čokoláda, kakao, moučkový cukr, piškoty, sušenky, tvaroh, kokos, ořechy atd. Nepotřebujete žádná vykrajovátka a nemusíte rozehřívat troubu. Stačí jen šikovné ruce a správný recept.
Vosí hnízda
Hnízda nebo úly patří mezi cukroví, na které nedaly dopustit naše babičky. Možná máte také podobnou vzpomínku z dětství. Dodnes není jasné, odkud se k nám tento recept vlastně dostal, ale vosí hnízda patří na vánoční stůl už po několik generací a málokdo jim odolá. Existuje navíc celá řada variant. Recept si lze přizpůsobit podle sebe – může být bezlepkový, s minimem cukru, nebo bez ořechů. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
Ingredience:
Těsto:
- 200 g mletých piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce mléka
Náplň:
- 100 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce rumu
Na dokončení:
- piškoty (kulaté)
Postup:
Smíchejte mleté piškoty, moučkový cukr, kakao, změklé máslo, rum a mléko. Vypracujte hladké těsto, které nebude lepit.
Ušlehejte máslo, cukr, žloutek a rum do hladkého krému.
Z těsta tvarujte malé kuličky, které vtlačte do formičky na vosí hnízda. Udělejte v nich důlek a naplňte krémem. Na spodní část každého hnízda přilepte piškot. Hotová vosí hnízda nechte ztuhnout v lednici.
Pokud si chcete přípravu vosích hnízd ulehčit, rozdrťte piškoty v mixéru. K rozdrobeným piškotům přidejte zbytek ingrediencí a snižte otáčky. Vytvoříte tak těsto, aniž byste si umazali ruce.
Kuličky na různé způsoby
Vytvořit sladké kuličky, po kterých se bude každý jen olizovat, není nic náročného. A můžete použít prakticky cokoliv, co budete mít zrovna po ruce.
- 200 g mletých piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 100 g strouhaného kokosu
- 100 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 4 lžíce rumu
- 4 lžíce mléka
- strouhaný kokos nebo mleté ořechy na obalení
Postup:
V misce smíchejte mleté piškoty, moučkový cukr, kakao a strouhaný kokos. Přidejte změklé máslo, rum a mléko. Vše dobře propracujte do kompaktní hmoty. Z hotové hmoty tvořte malé kuličky, které obalujte ve strouhaném kokosu nebo mletých oříšcích. Kuličky nechte alespoň několik hodin odležet v lednici. Tyto kuličky jsou skvělým rychlým vánočním pohoštěním.
Můžete takto připravit nejen kokosové, ale také rumové, mandlové nebo čokoládové kuličky – přidat mandle, oříšky, kandované ovoce, zkrátka cokoliv vás jen napadne.
Linecké cukroví
Pokud se přece jen chcete pustit do pečeného cukroví a klasického vykrajování s dětmi, připravte si linecké cukroví, které představuje vánoční klasiku.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra (volitelné)
- marmeláda na slepení (rybízová, meruňková apod.)
Postup:
Smíchejte mouku, máslo nakrájené na kousky, moučkový cukr a žloutky. Pokud chcete, přidejte trochu nastrouhané citrónové kůry pro vůni a chuť. Rychle vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte ho alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválejte na tenký plát (asi 3 mm) a vykrajujte tvary (jedna polovina by měla mít středový otvor). Předehřejte troubu na 180 °C. Vykrojené tvary přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Po vychladnutí spojte cukroví marmeládou, vždy jeden plný kus a jeden s otvorem. Linecké cukroví můžete ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.
A pokud máte malé děti, určitě jim dejte do ruky vykrajovátka a užijte si společné vánoční přípravy. Stejně tak je bude bavit lepení marmeládou.
Voňavé perníčky
Co by to bylo za Vánoce bez voňavých perníčků? Jejich příprava už sice vyžaduje trochu více času, výsledek ale stojí za to.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
Smíchejte mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte změklé máslo, vejce a med. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici alespoň 1 hodinu (ideálně přes noc).
Těsto rozválejte na plát silný asi 4 mm a vykrajujte různé tvary. Vykrojené perníčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8–10 minut. Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit cukrovou polevou, kterou připravíte z moučkového cukru a bílku.
Tip na polevu:
- Smíchejte 1 bílek a 150 g moučkového cukru. Dobře vyšlehejte, aby byla poleva hladká a hustá.
Zdroj: primainspirace.cz, apetitonline.cz, recepty.cz