Teď už je rozhodně nevyhodíte. Jsou hotový zázrak pro vaši kuchyni i domácnost
Jablka bezesporu patří mezi nejoblíbenější tuzemské ovoce. Tím, že jsou pro nás tak dostupná, si o nich mnoho lidí myslí, že jsou docela obyčejná a nepříliš zajímavá. Prostě jablka, kterých máme na zahradě tolik, že mnohdy nevíme, co s nimi. Jsou jich plné obchody a vedle lákavých exotických pochutin občas vypadají jako jejich chudí příbuzní. Ale divili byste se, jak dokážou být prospěšná celému našemu organismu – a zužitkovat lze navíc každou jejich část. Zajímá vás jak? V článku najdete inspiraci, jak zajímavě obohatit domácí jídelníček.
Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Hojně zastoupený je vitamín C podporující naši přirozenou obranyschopnost, dále např. draslík, železo, vápník nebo hořčík. Připočítejme velký obsah vlákniny a z jablka se rázem stává ovoce, které si nezadá ani s tou nejzdravější a nejpropagovanější superpotravinou.
Jak uvádí internetový magazín Naše krásná zahrada, v roce 1997 podrobil jablka zkoumání vědec Antal Bognar, působící ve Stuttgartu jako pracovník Spolkového výzkumného ústavu pro výživu, který zjistil, že jablečné slupky obsahují až sedmkrát více prospěšných látek a vitamínů než mnohem častěji konzumovaná dužina.
Pojďme se společně podívat na ty nejzajímavější možnosti, jak využít často zbytečně vyhazované a nedoceněné jablečné slupky a udělat z nich dobrotu, po které se u vás doma jen zapráší.
Jablečné slupky – základ mnoha dalších pokrmů
Mnozí z nás slupky automaticky považují za bioodpad a nikterak se ani nepídí po možnosti, jak je v kuchyni dále využívat. Slupky jsou však zajímavým základem mnoha pokrmů a chutných nápojů, které se skvěle hodí na sychravé podzimní dny.
Jablečné lupínky – zdravé mlsání pro děti i dospělé
Každého z nás občas přepadne neodolatelná chuť na nějaké to chroupání. A pokud doma zrovna nemáte zásobu klasických chipsů nebo křupek, případně chcete mlsat zdravě, abyste zbytečně netrápili zažívání a nekazili si postavu, můžete vyzkoušet oblíbené lupínky z jablečných slupek, kterými potěšíte i děti.
Příprava lupínků je rychlá a snadná. Přebytečné jablečné slupky dejte do větší misky, přidejte trochu třtinového cukru, případně skořice, pokud ji máte rádi. Celou směs následně nepatrně zasypte moukou, třeba zdravou špaldovou, a vše důkladně promíchejte. V troubě předehřáté na teplotu 200 °C pečte na pečicím papíru zhruba 40 minut, párkrát za dobu pečení slupky obraťte, aby byly rovnoměrně křupavé. Nemusíte se stydět jimi pohostit návštěvu nebo je přidat dětem do školního svačinového boxíku.
Voňavý čaj a sladký sirup
Jablečný čaj dokáže úžasně provonět celý váš dům. Navíc je velmi chutný a zdravý. Oblíbený čaj lze připravovat dvěma způsoby. První možností je dát jablkové slupky jednoduše do hrnce s vodou, okořenit skořicí nebo hřebíčkem, patří-li mezi vaše oblíbené koření, a přivést k varu. Poté celou směs scedíte a slijete do hrnečků, jako ozdoba a dochucovadlo poslouží plátek citronu. Druhou možností přípravy čaje je zalít vodou již nasušené a nadrcené jablečné slupky, které jste si připravili do zásoby v uzavíratelné nádobě. I tuto směs po patřičném vylouhování trvajícím přibližně 10 minut sceďte a podzimní nápoj, který vás úžasně prohřeje, je na světě.
K čaji, a to nejen jablečnému, se skvěle hodí i sirup. Ten, připravený z jablečných slupek, si oblíbí celá rodina. Základem jsou opět spařené slupky v hrnci s horkou vodou, které je nutné vařit tak dlouho, dokud úplně nezměknou. Poté je přeceďte, přidejte k nim cukr a opět vařte do rozpuštění cukru. Následně snižte na mírný plamen a vyčkejte, dokud celá směs nezíská sirupovou konzistenci. A máte hotovo. Domácí jablečný sirup zavařte obvyklým způsobem do předem připravených sklenic. Tak získáte jistotu, že vám vydrží chutný a stále čerstvý. Výborný je v čaji nebo jako dochucovadlo sladkých pokrmů.
zdroje: novinky.cz, nkz.cz, fitzivot.cz