Toto ovoce nahradí maso: Chuť i textura jako kuřecí. Ve světě hit, do Česka se teprve dostává
Na naší planetě je toho ještě spousta k objevení. Nicméně jedno tropické ovoce už teď můžeme používat jako náhradu masa, protože maso svou strukturou i chutí připomíná. Uplatníme ho v receptech do burgerů, wrapů i gulášů. Je skvělou alternativou vyváženého jídla pro vegetariány a rozhodně je také základem zdravého jídelníčku.
Na toto speciální ovoce už jste možná natrefili a měli jste tu čest jej i ochutnat. Svou strukturou opravdu připomíná trhané kuřecí maso a svět si jej zamiloval na první kousnutí. V Česku ovšem jackfruit tak známý není, a je to škoda. Připravit se z něj dá vynikající jídlo napěchované vitamíny a živinami. Jackfruit je vlastně plodem chlebovníku různolistého. Jedná se o opravdové „macky“ mezi ovocem. Mohou vážit i dvacet kilogramů. Tvarem pak připomínají hrušku a jejich slupka vypadá jako hadí kůže plná různých výstupků. Jackfruit se jí zasyrova, ale rozhodně jej vyzkoušejte přidat do některých běžných receptů. Budete mile překvapeni.
Chutná jako maso a má i stejně vysoký obsah proteinů
Nejenže ovoce zvané jackfruit chutná jako maso, najdeme v něm i stejně vysoký obsah proteinů. Snadno nás zasytí a dodá tělu potřebnou energii. Na první pohled poněkud nevzhledné ovoce obsahuje i železo, vápník a vitamíny A a C. Jackfuit navíc můžeme bez obav zařadit do svého každodenního jídelníčku. Je nízkokalorický s nízkým obsahem sodíku.
U tohoto ovoce je výhoda, že ho můžeme jíst i zasyrova. Nejlépe uděláme, když plod po oloupání nakrájíme na tenké plánky a usušíme. Takto zpracovaný jackfruit můžeme déle uchovávat a posléze bez problému zpracovat. Nakrájené kousky lze i bezpečně zamrazit v mrazáku nebo nechat odležet v lednici – dokonce i naložené v oleji. Jackfruit si dokonce někteří vychvalují i při grilování. Bez okolků totiž nahradí kuřecí steak a skvěle chutná i marinovaný.
Pozor si dejte na přírodní latex, který toto ovoce obsahuje. V praxi to znamená, že může tato látka u citlivých jedinců vyvolat alergii. Proto než začnete jackfruit porcovat, rozložte pod něj nejprve noviny a při krájení používejte rukavice. Než začnete ovoce krájet, pomažte ho trochou oleje. Tak se na nůž nebude latex lepit a vám se bude lépe porcovat. Ovoce rozkrojte na dvě poloviny. Je možné, že k tomu bude potřeba trochu víc síly. Slupka je skutečně velmi pevná a tvrdá. Z ovoce nakrájejte nejprve plátky a až poté kostky. Slupka se však předem nemusí nijak zvlášť odstraňovat. Kousky jackfruitu vaříme doměkka. Tento proces potrvá minimálně 50 minut a slupka se z nich loupe až po uvaření. Nyní je také čas zbavit ovoce semínek. Povařenou dužinu plodu poté upravujeme dál. Buď ji můžeme okořenit a osmažit, nebo upéct s další zeleninou v troubě či klidně rozmixovat v hladkou omáčku. Jackfruit zkrátka používejte tak, jako byste běžně používali maso. Toto ovoce se navíc může i zavařit. Vydrží pak mnohem déle.
Nepoznáte rozdíl! Jackfruit je revoluce
I když v Česku tento světový hit ještě není tolik známý, jackfruit si k nám pomalu ale jistě nachází svou vlastní cestu. Objednat už se dá bez problému na internetu a koupit jej můžeme i v některých vybraných supermarketech či obchodech se zdravou výživou. Pro svou originální chuť si jej do menu vybírají čím dál častěji i české restaurace. Používají ho ve slaných i sladkých pokrmech. Zdatný kuchař dokáže z tohoto ovoce vyrobit i velmi chutnou marmeládu nebo kvašený nápoj.
Využití jackfruitů v kuchyni je zkrátka všestranné. Nejsnadněji je pořídíte v pražské SAPĚ. Kilo koupíte cca za 160 korun a pokud jej chcete vyměnit za maso, je důležité, aby byl plod nezralý. Poznáte to tak, že je na něm nálepka s nápisem ve stylu „Young green jackfruit in brine“, což znamená „nezralý jackfruit ve slaném nálevu“. Příliš zralý plod je pak vhodný spíš na sladkou úpravu.
Zdroje: apetit-online.cz, toprecepty.cz