Recept, který zbořil všechny vánoční tradice: Jednou ochutnáte a už nikdy nebudete chtít nic jiného
Začátek adventu je za dveřmi a s ním začínají obvyklé a mnohdy náročné přípravy na slavnostní čas, který nejraději trávíme s rodinou a přáteli. Vedle úklidu, nákupu dárků, mytí oken, zdobení domu nebo plánování kdo, kdy a kam přijede na návštěvu, nesmíme zapomínat na tradiční symbol Vánoc, domácí lahodné cukroví, které nejlépe chutná v pohodlí a bezpečí domova – třeba u sledování oblíbené pohádky.
A jestliže už jste přehlceni rutinními recepty, které rok co rok servírujete na slavností tabuli a cítíte, že je čas na změnu, zpozorněte. Přinášíme vám tip na jedinečné cukroví, kterým ohromíte rodinu i návštěvy. Pochutnají si na něm zkrátka všichni a vy budete za hvězdu.
Burizony – netradiční ingredience, na které si pochutnáte
Že o burizonech jako přísadě do vánočního cukroví slyšíte poprvé? Přesvědčíme vás, že z nich jde vyčarovat chutná a netradiční pochoutka, která zmizí z talíře rychlostí blesku. Tohle cukroví ocení i lidé s potravinovými alergiemi a intolerancemi, protože je naprosto bezlepkové.
Velkou předností burizonových koulí je i jejich snadná příprava bez nutnosti pečení. Velmi pohodlně je tak zvládnete třeba s dětmi, které vám chtějí v kuchyni pomáhat a vy máte strach o to, že se spálí o horkou troubu nebo rozpálený plech.
Jaké přísady si nachystat
- 1 plechovka či krabička slazeného kondenzovaného mléka
- 1 pytlík burizonů (pro zdravější variantu volte neochucené)
- 200 g krystalového cukru (pro vanilkovou chuť část nahraďte vanilkovým, případně zdravějším třtinovým)
- 150 g másla
Postup přípravy
Do středně velkého hrnce nasypte cukr, na mírném plamenu pozvolna zahřívejte do bodu, kdy vám cukr začne karamelizovat a získávat krásně medově zlatou barvu. Pravidelně míchejte, aby se cukr dokonale rozpustil, ale nepřipálil. Za stálého míchání opatrně a pomalu přilévejte kondenzované mléko. Buďte opatrní, aby se vám karamel nezdrcnul. Poté co se kondenzované mléko s karamelem perfektně spojí, přidejte připravené máslo a pokračujte v míchání. Výsledkem by měla být jemná směs krémovité konzistence.
Přisypte burizony a vše důkladně promíchejte, aby byla všechna zrnka důkladně obalená směsí. Celou hmotu z karamelu a burizonů nechte několik minut vychladnout a tvarujte z ní pravidelné kuličky. Mnohem lépe se vám bude pracovat s mokrýma rukama, na něž se hmota nebude tolik lepit. Chcete-li mít koule ozdobené, pocákejte je rozehřátou čokoládou. Výborné jsou ale i bez polevy. Kuličky dejte ztuhnout do lednice a máte hotovo. Na stole je můžete servírovat na talířku, nebo každou zvlášť vložit do ozdobného papírového košíčku a sledovat, jak se po vaší pochoutce budou všichni olizovat až za ušima.
Další tipy na nepečené vánoční cukroví
Nepečené cukroví si postupně každý rok dobývá větší a větší místo v českých domácnostech. Lidé prostě chtějí změnu a s dnešními možnostmi a dostupností surovin není nutné držet se zuby nehty dlouholetých kuchyňských tradic. Přinášíme vám proto tipy na oblíbené nepečené druhy, které krásně doplní pečená linecká kolečka, medové perníčky, křehké vanilkové rohlíčky nebo čokoládové formičky.
Netradiční nepečené perníčky
Že podle vás není možné udělat perník jinak než v troubě? Tak čtěte dál a inspirujte se dalším druhem zajímavého cukroví. Základem je datlová pasta, strouhaný kokos a skořice. Na polevu a zdobení je výborná hořká čokoláda. Směs z uvedených surovin důkladně propracujeme, vyválíme placky, z nichž pomocí vykrajovátek vyrobíme chutné a zdravé perníčky. Ty pak sušíme alespoň 12 hodin na pečicím papíře.
Kokosové kuličky s tofu
Ano, i tofu může být zajímavou surovinou k výrobě vánočního cukroví. Dále budeme potřebovat banány, med, rozinky, nastrouhaný kokos a namleté ořechy. Banány společně rozmixujeme s tofu, přidáme rozinky odleželé v rumu a ořechy, dosladíme dle chuti medem. Nakonec přisypeme kokos k lepší pojivosti. Z výsledné směsi tvarujeme kuličky a necháme je ztuhnout v lednici.
Pečených i nepečených receptů je nevyčerpatelné množství. Zkuste letos něco netradičního a oslňte svoje hosty pochoutkami, za nimiž se budou rádi vracet.
zdroje: kavarna.4home.cz, receptyonline.cz, recepty.cz