Neskladujete chléb špatně? Tento trik ho udrží čerstvý týdny
Chléb patří mezi základní potraviny, ale nesprávné skladování ho může rychle proměnit v tvrdý nebo plesnivý kus. Věděli jste, že správným zacházením můžete prodloužit jeho čerstvost i o několik dní?
Je zcela přirozené, že se v průběhu dějin neustále vyvíjel. A spolu s tím lidé postupně přicházeli na to, jaké podmínky jsou nejlepší pro jeho skladování. Dnes jsou dokonce o tomto tématu k dispozici různé vědecké poznatky. Přesto všechno někteří jedinci opakují stále ty stejné chyby dokola. Jak tedy chléb správně skladovat? A čemu se naopak vyvarovat?
Utěrka je nejlepší
Pokud sledujete historické filmy, určitě jste někdy zaznamenali, že naši předci balili chléb do utěrky, šátku nebo jiného kusu prodyšné látky. Tento způsob je ideální, pokud chcete váš chléb uchovat pouze na krátkou dobu. Chléb zabalený do kusu prodyšné látky bude vysychat při pokojové teplotě jen velmi pomalu a vydrží déle čerstvý.
V případě, že se vám tato metoda osvědčí, můžete si pořídit speciální látkový sáček určený přímo na uchovávání pečiva. Kupte si alespoň dva, abyste měli vždy alespoň jeden sáček po ruce, když budete ten druhý zrovna prát.
Plastový sáček?
Proč je lepší sáhnout po kusu prodyšné látky než po plastovém sáčku? Odpověď je snadná. Chléb v plastovém sáčku je mnohem náchylnější na vznik plísní.
Plánujete chléb skladovat na delší dobu? Uložte ho sem
Jestli máte v plánu chléb skladovat dlouhodobě, utěrka nemusí být dostačující. V takovém případě raději „krále všeho pečiva“ uložte do mrazáku. V něm vydrží až několik měsíců. Teplota by měla být nejlépe -18 stupňů Celsia nebo nižší.
Tip: Pokud se rozhodnete chléb skladovat v mrazáku, nejdříve ho rozkrájejte nožem na plátky nebo drobnější kusy. Díky tomu budete moci vyndat vždy pouze takové množství, které skutečně zvládnete během dne sníst.
Skladování chleba v lednici je kontroverzní téma
Našly by se dlouhé zástupy lidí, kteří dávají chléb do lednice v domnění, že tím zabrání jeho stárnutí. Jenže takový způsob skladování nemusí být ani zdaleka tím nejoptimálnějším. Je pravda, že má své výhody – lednice dokáže zpomalit růst plísní, ale to je prakticky vše. Na druhé straně se pak setkáte s mnohem více nevýhodami. Mezi ně patří například ta, že chléb uchovávaný v chladničce tuhne a schne mnohem rychleji než chléb skladovaný v pokojové teplotě.
Mnohem lepší variantou je tedy uchování chleba v mrazáku. Jestli nicméně nemáte na výběr, před skladováním v ledničce ho alespoň zabalte do potravinové fólie.
Pořiďte si chlebník
Jestliže patříte mezi milovníky chleba, pořiďte si chlebník. Jedná se o jeden z nejlepších způsobů, jak ho uchovávat čerstvý na co možná nejdelší dobu.
Chlebníky jsou vytvořené speciálně tak, aby udržovaly optimální prostředí pro skladování. Zajišťují vhodné proudění vzduchu, čímž zabraňují tvorbě nadměrné vlhkosti, která by mohla způsobit plesnivění. Chléb do chlebníku uložte hned, jakmile ho upečete nebo přinesete domů z nákupu. Chlebník pravidelně čistěte a udržujte v suchu. Ideálním čistícím prostředkem je octová voda.
Ačkoliv je chlebník přímo navržený na skladování chleba, na dlouhodobé uložení tohoto typu pečiva je stále vhodnější mrazák.
Jaký chléb je nejzdravější volbou na trhu?
Zajímá vás, jaký chléb je nejzdravější volbou na trhu? Přečtěte si tento článek.
Zdroje: radynavsechno.cz kupi.cz lifee.cz