Nejhorší podnik, který kdy Pohlreich navštívil: Ukradený kávovar a kuchař bez koruny
Gastronomický pořad Ano, šéfe!, ve kterém šéfkuchař Zdeněk Pohlreich objížděl české restaurace, aby jim pomohl pozvednout úroveň, zná asi každý. Mnozí se na pořad dívali jen proto, že Zdeněk ho vždycky opepřil svými božskými hláškami. Gastronomie byla tak často až na druhém místě. Přesto šlo o to hlavní.
Slavný kuchař navštěvoval restaurace, které měly provozní problémy a on se snažil jim radit, jak to dělat lépe. Často se do pořadu hlásily restaurace, které zamrzly v devadesátkách. Jindy takové, ve kterých vařili amatérští kuchaři a často byl v kuchyni opravdu velký nepořádek. Pamatujete si, který podnik byl nejhorší z těch, které Zdeněk Pohlreich navštívil? Víte, co musel Zdeněk vidět nejhoršího?
![shutterstock_1496645024 | TVGURU.cz Budova divadla z dálky přes silnici.](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2025/02/12/lucie-stribrna/shutterstock_1496645024-1300x868.webp)
Nejhorší podnik ze všech
Označit jeden podnik za nejhorší není úplně jednoduché, jelikož existuje hned několik aspektů, které je třeba v hodnocení zohlednit. Navíc hodnocení může být poměrně subjektivní. Pro někoho byla některá restaurace ještě poměrně v pořádku a druhý by ji v žádném případě nenavštívil. Mezi nejznámější restaurace, které se v pořadu objevily, však patří brněnská Bohéma. Restaurace, která byla v minulosti velmi oblíbená. Nicméně Pohlreich se do ní dostal v době, kdy byla na scestí.
Tehdejší majitelé vypadali jako úspěšní podnikatelé. Bylo to však pozlátko, za kterým se skrývalo doslova peklo. Majitelé nedokázali zařídit vyhovující vybavení do kuchyně a ani kvalitní suroviny na vaření. Ale to by nebylo to nejhorší. Z natáčení vlastně měli spíše srandu, moc vážně ho nebrali. A navíc měli spory o peníze se svými zaměstnanci i s dodavateli.
![profimedia-0157139669 | TVGURU.cz Kuchař zdobí jídlo na talíři.](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2025/02/12/lucie-stribrna/profimedia-0157139669-1300x866.webp)
Největší bizár nebyl v pokrmech
V restauraci vařil kuchař Láďa, který byl oddaným zaměstnancem. Svou práci měl rád a trávil v ní veškerý čas i přesto, že několik měsíců nedostal výplatu. Kvůli tomu se dostal do finanční nouze a z restaurace si odnesl kávovar. Majitelé, kteří mu dlužili peníze, ho ještě zažalovali za krádež. Neuvěřitelný příběh měl však poměrně dobrý konec. Tedy spravedlivý. Před soudem nakonec stáli majitelé, protože nejen, že obvinili kuchaře z krádeže a přitom mu dlužili slušnou sumu peněz, ale navíc donutili servírku ke lhaní. Soud je odsoudil za vydírání a křivou výpověď.
A budoucnost oné restaurace, která kdysi byla velmi navštěvovaným místem? Restaurace jako taková měla z počátku štěstí. Po rádoby podnikatelích, kteří ukazovali na odiv především svůj majetek a na ostatní včetně restaurace kašlali, se místa ujala nová majitelka. Ta zapojila do podnikání nejen rozum, ale také své srdce. Bohužel ani tak nedokázala restauraci udržet a nakonec došlo k jejímu uzavření. Pak přišel covid a z místa se stalo očkovací centrum.
V polovině loňského roku však začala restaurace vstávat z popela. Brněnští radní tehdy pro využití onoho prostoru zvažovali více variant. Chtěli, aby provozovna doplnila svou činnost o služby kulturního zaměření. Nicméně prostory bylo potřeba nejprve obnovit a rekonstruovat. Sousední Janáčkovo divadlo totiž prošlo rekonstrukcí a prostory Bohémy zůstaly původní. Zajímavostí jistě je, že záměr města na obnovení restaurace zaskočil ředitele divadla. Ten totiž dlouhou dobu usiloval o to, aby v prostorách vzniklo edukační centrum. A radnice nejprve s plány souhlasila. „Na základě toho jsme ze svého za několik set tisíc korun zajistili architektonickou studii,“ vysvětlil ředitel divadla pro iDnes. Proč je tedy nakonec rozhodnutí radnice jiné, není jasné.
Zdroj: idnes.cz, csfd.cz, iprima.cz