Italové na něj nedají dopustit: Stojí jen 5 Kč a posune každé jídlo na mistrovskou úroveň
Staročeská kuchyně je složená ze skromných základních surovin. Naše babičky uměly při vaření skutečně kouzlit a vyjít s málem. Přitom chutně nasytit celou rodinu. Není tedy divu, že staročeské recepty patří k pokladům, které se v mnohých rodinách předávají z generace na generaci. Znáte chutné staré recepty, které vás nezruinují? Mnohé z nich obsahují i zapomenuté koření.
Je spousta druhů koření, které se v moderní gastronomii příliš nepoužívají. A je to opravdu velká škoda. Vždyť právě na první pohled obyčejné koření může jídlu dodat nezapomenutelnou chuť. Používáte při vaření koření a bylinky? Necháváte se inspirovat poklady starých kuchyní? Vaříte doma podle receptů po babičce? Koření, o kterém dnes budeme hovořit, se používá především v italské kuchyni. Jeho použití je však mnohem širší. A to nejen v kuchyni. Jde totiž v podstatě o léčivou bylinu, která má opravdu velké množství blahodárných účinků na lidských organismus.

Do salátů, omáček i na maso
Dobromysl obecná je hluchavkovitá bylina, která se dá využít jako koření. V kuchyni tento zázrak většina bude znát spíše pod názvem oregano. Přidává se především na pizzu, ale využití tohoto koření bylo a je mnohem větší. Chuť oregana je výrazná, ale odlišná od majoránky. A kam lze tedy v kuchyni oregano použít? Kromě základu na pizzu se hodí také do spousty mexických a španělských pokrmů. Ale to neznamená, že v české kuchyni je toto koření zapovězené. Využijete ho například na různá masa a do marinád. A určitě je to bylinka, která vyzývá k experimentování.
Oregano se také velmi hodí k rajčatům. A to jak v syrové formě, tak například ve formě omáček. Skvěle si rozumí také s těstovinovými pokrmy. Naše babičky však dobromysl využívali i jinak. Dobře totiž věděli, že oregano má také léčivou moc. V podstatě je to přírodní antibakteriální látka, která podporuje celkovou imunitu. Oregano pomáhá při nachlazení, působí jako přírodní antidepresivum a zlepšuje náladu. O několik důvodů více, proč ho zapojovat do svých pokrmů.
Navíc je to bylinka, která pomáhá s trávením a podporuje činnost jater. Odvar z oregana je možné pít jako běžný čaj, ale dá se využít také jako obklad na bolavé svaly a klouby. A některé studie dokonce hovoří o tom, že je oregano prospěšné při léčbě kožních infekcí nebo plísňových onemocnění. Dobromysl se často používá také na obklady a osvěžující koupele. To je poměrně hodně přínosů pro tělo na jednu jedinou bylinku, že?

Jak pěstovat dobromysl doma?
Zaujalo vás, co všechno oregano dokáže a do jakých pokrmů ho můžete přidat? Pak si asi budete chtít také vypěstovat vlastní bylinku na své zahrádce. Pěstování oregana není složité a dá pěstovat dokonce i doma. Půda pro oregano by měla být lehká a propustná, ideální je větší obsah vápníku. Semínka je třeba vysít do hloubky asi půl centimetru. Vyklíčí do dvou týdnu. Sazeničky je možné potom přesadit do záhonu. Vhodné je suché a teplé místo.
Oreganu se nedaří v mrazu. Na podzim je tedy vhodné ji přikrýt zeminou nebo chvojím. Nejlépe však zimu tato rostlina přečká ve skleníku. Na zálivku oregano náročné není Naopak přílišná vlhkost by dobromysl zahubila. A hnojit? Někdo tvrdí, že hnojení není vůbec potřeba, nic však nezkazíte, pokud jednou za dva týdny použijete tekuté hnojivo. Bylinu je možné sklízet kdykoliv pro okamžitou spotřebu. Samozřejmě je možné si oregano také usušit. Nejvíce aromatické jsou však, jak už to bývá, čerstvé listy. Právě ty také obsahují nejvíce živin. Dobromysl lze také zamrazit.