Toto pečivo je časovaná bomba. Češi ho přesto milují a sní ho tuny ročně
Pečivo s medem, marmeládou nebo salámem. Takovou snídani zná asi každý z nás. I když se jedná o oblíbenou českou pochoutku, vaše tělo si na ní moc nepochutná.
Pečivo má denně na stole nespočet z nás. Ať už se jedná o snídani, svačinu nebo večeři, kousek pečiva máme na talíři poměrně často. A není divu, jedná se o potravinu, která snadno zasytí a je rychlá na přípravu. Mimo to je to praktický pomocník na svačinu na cesty. Pečivo samo o sobě není špatné, ale záleží hodně na tom, jaký kousek pečiva konzumujete. Ne vše totiž může být tak dobré, jak se na první pohled zdá.
Nejoblíbenější pečivo Čechů?
Zdravý životní styl se v posledních letech dostává do popředí a lidé se snaží vybírat si zdravější varianty potravin. Jinak tomu není ani u pečiva. Celozrnné pečivo, špaldové nebo žitné, to jsou zdravější varianty pečiva, které můžete sehnat. Pečivo, o kterém tento článek je, však do zdravých variant nepatří, právě naopak. A i přesto ho jako Češi milujeme.
Řadu z vás jistě už napadlo, o jaké pečivo se jedná. Není to nic jiného, než obyčejný rohlík. Ten je mezi Čechy nejoblíbenějším pečivem. A nejen mezi Čechy, ale také u našich slovenských bratrů je rohlík velkým fenoménem. Jedná se však o druh pečiva, který nikde jinde po světě nenajdete. Existují různé bagetky nebo sladké varianty rohlíku, ale tomu našemu se nikdy žádný nepřiblížil. Jedná se tak prakticky o národní klenot.

Národní klenot, kterého se nevzdáme
„Podle Penamu je rohlík v Česku stále nejprodávanějším čerstvým pečivem,” doplňuje portál zpravy.aktualne.cz. Rohlík si ze svého jídelníčku tedy jen tak neodpustíme. Jíst ho můžeme na nespočet způsobů a využít se dá dokonce i při vaření. Z toho důvodu jeho prodeje o svátcích rostou. Lidé si přitom neuvědomují, že se jedná o potravinu, která je zdrojem prázdných kalorií. Je to tedy jídlo, které vás sice zasytí, ale vaše tělo si z toho vůbec nic nevezme.
Výroba rohlíku a jeho vliv na zdraví
Veškeré bílé pečivo, do kterého patří právě i rohlík nebo klasická bílá houska, je vyrobeno z bílé mouky. Ta se vyrábí pouze ze středů zrníček a kvůli tomu neobsahuje prakticky žádnou vlákninu, ani vitamíny či minerály. Navíc má toto pečivo vysoký glykemický index. V praxi to tedy znamená, že vám konzumace rohlíku rychle zvýší hladinu cukru v krvi, aby ho tělo mohlo strávit.
To vede k prudkému vyplavení hormonu inzulin, který pomáhá cukr zpracovávat. Výsledkem je rychlý pokles energie a ve výsledku dostanete zase hlad. Rohlík je dobrý sluha, ale zlý pán. Jedná se o pochoutku, která pro naše tělo není vůbec prospěšná. Zkuste proto bílé pečivo nahradit celozrnným nebo jinou zdravější alternativou. Poradíme, jak na to.
Vyměňte svůj rohlík za nový
Pokud se rozhodnete pro zdravější variantu pečiva, vaše tělo vám poděkuje. Konzumací bílého pečiva do svého těla dostáváte hromadu nadbytečných látek. Pokud jej konzumujete nadměrně, může to vést k nadváze. Z toho důvodu odborníci doporučují přechod na zdravější variantu. Celozrnné pečivo má nižší glykemický index, více vlákniny a obsahuje mnohem větší množství vitamínů a minerálů.
Tmavé pečivo není vždy zdravé
Mnoho lidí se domnívá, že tmavé pečivo je zdravé, neboť je opakem toho světlého. Bohužel tomu tak není. Nenechte se zmást, tmavé pečivo je totiž jen přebarvené bílé pečivo. Pečivo je dokonce možné obarvovat karamelem, což samo o sobě nezní zdravě. Druhou variantou obarvení je pražený ječmen. Pokud je pečivo z pšeničné mouky, ale je tmavé, je bohužel pouze obarvené.

Nejzdravější varianty bílého pečiva
Při výběru pečiva dávejte pozor, po čem saháte. Vhodnou volbou je pečivo celozrnné, to má nejvíce vlákniny. Díky vyššímu obsahu vlákniny budete déle zasycení. V tomto případě můžete zvolit celozrnný chléb, rohlíky či housky. Žitné pečivo je také skvělou volbou. Má nižší glykemický index než klasické bílé a navíc obsahuje více vlákniny. Sáhnout můžete i po špaldovém pečivu. V tomto případě si dávejte pozor na složení. Na prvním místě by měla být celozrnná mouka, ne pšeničná.
Pokud se mouce chcete vyhnout obloukem, zkuste semínkové pečivo. Obsahuje mnoho zdravých látek a často neobsahují žádnou mouku. Seženete ho ve formě semínkového nebo proteinového chlebu. Pokud milujete chléb, zkuste místo klasického zvolit chléb kváskový. Obsahuje méně lepku, je lépe stravitelný a oproti běžnému pečivu má nižší glykemický index.
Zdroje: zpravy.aktualne.cz, tv.nova.cz, nzip.cz