Tento tuk milují naše babičky dodnes: Zelené zlato čistí játra a snižuje cukr v krvi
Již před dávnou dobou řekl věhlasný spisovatel William Shakespeare moudro, které má váhu i dnes. V jeho větě „Naše těla jsou naše zahrady; naše vůle jsou naši zahradníci,“ je jistě mnoho pravdy, proto bychom skladbu svého jídelníčku neměli zanedbávat. Dejte tedy šanci potravinám, díky nimž si prodloužíte život.
Moderní doba plná stresu a spěchu příliš neprospívá zdravému životnímu stylu, a tak není divu, že lidé občas dávají přednost hotovým průmyslově zpracovaným jídlům nebo rychlému občerstvení. Když si dopřejete tyto „pochoutky“ jednou za čas, nemusí to vadit. Problém však nastává, jakmile na těchto pokrmech postavíte svůj jídelníček. Jde to i jinak a lépe. Dejte šanci svému zdraví!
Proč je skladba jídelníčku důležitá pro zdraví?
Možná jste dnes snídali ve spěchu a odbyli se jen kávou a bílým rohlíkem. A na oběd v pracovním presu zcela zanevřeli. Myslet na pravidelné stravování se však vyplácí. Vaše tělo vám to mnohonásobně vrátí pevným zdravím a dlouhým i šťastným životem. Na co se tedy v jídelníčku zaměřit, abyste nepodléhali únavě a měli elán na každodenní činnosti?
Založte své pokrmy na škrobových sacharidech s vyšším podílem vlákniny. Snažte se, aby každé vaše hlavní jídlo obsahovalo aspoň jednu hodnotnou potravinu s obsahem škrobu. Výtečnou volbou budou pečené brambory se slupkou, celozrnné těstoviny, hnědá rýže nebo obiloviny. Při přípravě potravin myslete i na použití zdravějšího tuku.
Zařaďte do svého jídelníčku každý den alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny (1 porce = cca 80 g). Tyto potraviny můžete použít jak v čerstvé podobě, tak i v té mražené, sušené, konzervované či odšťavněné. Tento tip je i v souladu s doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO).
Omezte volný cukr a nasycené tuky. Volné cukry se vyskytují například v oblíbených koláčích, sušenkách, tyčinkách, sladkých snídaňových cereáliích, bílém pečivu, sladkých šumivých nápojích nebo v alkoholických nápojích. Nasycené ruky pak najdete zejména v uzeninách, sádle, másle, tučném mase a tvrdých sýrech. Upřednostněte raději cukr přirozeně se vyskytující v ovoci a tuk obsažený v libovém mase, rostlinných olejích, tučných rybách či avokádu.
Snižte příjem soli. Pokud se chcete vyvarovat vzniku vysokého krevního tlaku, měli byste jako dospělí dodržet množství do 6 gramů soli na den. Sledujte tedy i etikety na potravinách, abyste zjistili, zda neobsahují soli až příliš – pro příklad: více než 1,5 gramu soli na 100 g znamená, že pokrm má vysoký obsah soli.
Dodržujte pitný režim. K zdravému jídelníčku patří i dostatečná hydratace, vždyť naše tělo je z převážné většiny tvořeno právě vodou. Proto nezapomeňte přes den dostatečně pít. Doporučeno je vypít alespoň 1,5 až 2 litry tekutin denně – zejména nealkoholické nápoje, vodu a nápoje s nižším obsahem tuku a cukru, jako například čaje.
Dejte šanci lahodnému exotickému ovoci
Zvláštní pozornost pak můžete ve svém jídelníčku věnovat superpotravině a „zelenému zlatu“, kterým je avokádo. S touto potravinou je sice zacházeno v kuchyni jako se zeleninou, avšak z botanického hlediska se jedná o ovoce pocházející z Mexika a Střední Ameriky. Přestože má avokádo vysoký obsah tuku, můžete zůstat v klidu. Jedná se totiž o zdravý a tělu prospěšný tuk, díky němuž si udržíte zdravou pokožku, zvýšíte vstřebávání minerálů a vitamínů a podpoříte i svou imunitu.

Díky pravidelné konzumaci avokáda dostanete do svého těla vitamín C, E, K, B6, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, hořčík i draslík. Těšit se pak můžete také z těchto benefitů:
- Avokádo pomůže udržet vaše srdce zdravé díky obsahu mononenasycených mastných kyselin a dokáže si poradit i s vysokým cholesterolem v krvi.
- Avokádo podpoří váš dobrý zrak. Díky obsahu vitamínu E a látkám zvaným lutein a zeaxantin budou vaše oči daleko zdravější a krom jiného ochráněné před vznikem šedého zákalu a makulární degenerace.
- Avokádo revitalizuje vaši pleť. Obsahuje totiž také karotenoidy, které podporují výživu pokožky a chrání ji před UV zářením.
- Avokádo prospěje vašim střevům, je totiž bohaté na vlákninu. A jak je známo, zdravá střeva jsou základem pro kvalitní imunitu.
Avokádo v kuchyni: Lahodný recept na avokádové hranolky
Chuťově je dužina avokáda velice neutrální, a tak je v kuchyni široce upotřebitelná. Pokud si i vy budete chtít na tomto exotickém ovoci pochutnat, vybírejte ho v obchodě bedlivě. Jestliže chcete avokádo jíst hned ten den, šéfkuchařka Vanesa Ali radí toto: „Na slupku jemně zatlačte – měla by mírně povolit. Zralost avokáda pak značí i barva – nejběžnější odrůdy při dozrávání tmavnou a přecházejí z jasně zelené na téměř černou.“
Zaujalo vás avokádo a chcete si připravit rychlou netradiční pochoutku? Pak vyzkoušejte například zdravé avokádové hranolky. Budete potřebovat: 1 větší avokádo (dužinu nakrájejte na stejně velké „hranolky“, asi 12 ks), 1 hrnek hladké pšeničné mouky, 1 rozšlehané vejce, 1 hrnek strouhanky a 2 lžíce strouhaného parmezánu.

Nejprve si předehřejte troubu a pak avokádové kousky obalte klasicky v trojobalu, jako řízek. Obalené kusy vyskládejte na plech s pečícím papírem, posypte parmezánem a pečte v troubě, dokud se sýr nerozpustí (asi 10 minut). Podávat hranolky můžete třeba se zakysanou smetanou ochucenou česnekem. Dobrou chuť!
Zdroje: medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com, marthastewart.com