Vyhodit, nebo umýt? Kuchyňské prkénko s tímto znakem okamžitě vyhoďte. Je plné bakterií
Každodenně na něm krájíme, sekáme a připravujeme ty nejlahodnější pokrmy, přesto mu věnujeme jen minimum pozornosti. Prkénko je nepostradatelným vybavením v každé kuchyni. Co mě ale překvapilo, že může být domovem většího množství bakterií než toaleta.
Nedávno nám do redakce napsal Tomáš z Prahy: „Víte, nedávno jsem byl na návštěvě u mámy a viděl jsem, jak krájí zeleninu na prkénku, které pamatuju ještě ze svého dětství! A to mi je pětatřicet. Když jsem se jí zeptal, jestli neuvažuje o novém, koukala na mě, jako bych spadl z višně. ‚A proč? Vždyť je ještě dobré!‘ No, nevím, jestli je to dobré, když na něm jsou rýhy tak hluboké, že by se v nich daly pěstovat brambory!“

Tomášův příběh není jediný. Mnoho z nás používá stejné prkénko roky, možná i desetiletí. Přitom podle odborníků patří kuchyňská prkénka k místům s nejvyšší koncentrací bakterií v celé domácnosti.
Skrytá hrozba, kterou nevidíte
Jasně, po každém použití prkénko důkladně omyjeme, občas ho vydrbeme kartáčem nebo pokapeme citronem proti zápachu. Jenže i když se snažíte sebevíc, časem se tam stejně usadí mikrobi, kteří pak mohou zadělat na pěkný zdravotní průšvih. Spousta lidí si myslí, že když prkénko vypadá čistě a nezapáchá, je všechno v pořádku. Jenže problém není v tom, co vidíme, ale spíše v tom, co nevidíme. V těch maličkých rýhách, co vznikají při krájení, se hromadí zbytky jídla a vlhkost. A bakterie? Ty se tam pak cítí jako v ráji.
Jak vlastně poznat, že je čas prkénko vyměnit?
Je to vlastně jednoduché, prkénko potřebuje vyměnit ve chvíli, kdy na něm uvidíte hluboké zářezy, kde se drží voda nebo kousky jídla. Všimli jste si, že po umytí zůstávají místa, kde je prkénko pořád vlhké nebo že v některých rýhách zůstávají drobky i po důkladném vyčištění? Pak nezbývá než vyrazit do obchodu pro nové.
Na volbě materiálu záleží
Při výběru nového prkénka máte několik možností, každá má své pro a proti. Naprostou klasikou jsou dřevěná prkénka. Ve dřevu se nachází přirozené antibakteriální látky, díky kterým obvykle nedochází k množení mikrobů. Navíc jsou dřevěná prkénka šetrná k vašim nožům. Vyžadují ale větší péči. Neměla by se mýt v myčce a je dobré je jednou za čas přetřít olejem, aby nepraskala.

Plastová prkénka jsou levnější, dají se hodit do myčky (i když vysoké teploty mohou způsobit jejich deformaci) a nemusíte je nějak extra opečovávat. Jenže je tu háček, rychle se na nich dělají rýhy, ve kterých se hromadí bakterie, takže po roce nebo dvou už byste měli pořídit nová. Bambusová prkénka představují ekologičtější variantu. Bambus je tvrdší než běžné dřevo, lépe odolává vzniku rýh a tolik nesaje vodu. Musíte je ale mýt ručně a občas přetřít olejem, aby vydržela. K dostání jsou také skleněná prkénka, jejichž životnost je sice dlouhá, zato ale velmi efektivně tupí nože.
Správná péče prodlouží životnost
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv materiál, prodloužit životnost prkénka můžete správnou péčí. Například myjte prkénko ihned po použití, a to horkou vodou a saponátem. Nenechávejte na něm zbytky potravin zaschnout. Používejte oddělená prkénka pro různé druhy potravin, jedno pro maso, druhé pro zeleninu a ovoce. Pravidelně také prkénka dezinfikujte. Při čištění sáhněte po octu s vodou, chvíli nechejte směs působit a pak prkénko pořádně opláchněte, klidně i několikrát.
Nezapomeňte na to, že ani nejdražší prkénko není imunní vůči opotřebení. Jak často tedy prkénko měnit? Plastová měňte po roce až dvou, dřevěná a bambusová vydrží třeba tři až pět let. Hlavní signál pro výměnu jsou ale hluboké rýhy, kde zůstává vlhkost nebo zbytky jídla i po umytí, to je pak konečná bez ohledu na stáří.
Zdroje: fsis.usda.gov, simplyrecipes.com, housedigest.com