Archeologové našli v hrobce faraona 3100 let starý med. Po otevření nádoby nevěřili vlastním očím
Med byl kdysi ceněn více než zlato, dnes ho máme v každé spíži. Tato sladká tekutina, kterou nám darují včely, v sobě skrývá léčivé vlastnosti opředené tisíciletou historií. S léčbou ran, podporou imunity i zklidněním kašle si poradí stejně dobře jako naše prababičky, ale to není zdaleka vše, co tenhle zlatavý poklad dokáže.
Med provází lidstvo od nepaměti. Starověcí Egypťané považovali med za božský dar, který používali i při balzamování. Věřili, že med doprovodí faraony na posmrtné cestě. Když archeologové otevřeli hrobku faraona Tutanchamona, našli v ní sklenice medu starého víc než 3 000 let. Ačkoliv je to k nevíře, po otevření a prozkoumání v laboratoři zjistili, že byl pořád jedlý. Zatímco jogurt se vám v lednici zkazí během týdne, med v dobře uzavřené nádobě vydrží prakticky navždy. Je to díky jeho chemickému složení, které brání v růstu bakterií a průniku vody.

Je tomu tak díky jeho unikátnímu složení, vysokému obsahu cukrů, nízkému obsahu vody a kyselému pH kolem 3,9, ve kterém se bakteriím zkrátka nedaří. Ve starověkém Řecku a Římě byl med vzácným lékem i sladidlem. Hippokrates, otec medicíny, ho doporučoval na horečky a rány. Med býval tak drahý, že si ho nemohli dovolit všichni, byl tak opravdovou známkou bohatství a přepychu.
Proč je med zdravější než cukr
Když dneska slyšíme o medu, často ho lidé obhajují jako „zdravou alternativu cukru“. Je na tom sice něco pravdy, ale nebuďme naivní. Med je pořád z 80 % tvořen cukry, především fruktózou a glukózou. Takže pokud ho do čaje přidáváte po lžících, vaše tělo vám děkovat nebude. Na rozdíl od bílého cukru má med nižší glykemický index. Nezpůsobuje díky tomu tak rychlé výkyvy hladiny cukru v krvi. Také obsahuje malé množství vitamínů (hlavně z B skupiny) a minerálů.
V době před antibiotiky představoval med jeden z nejúčinnějších dostupných léků. Potřete-li si medem drobnou ranku nebo popáleninu, chová se jako přírodní antibiotikum. Svým složením vytváří prostředí nepřátelské pro bakterie a současně podporuje hojení poškozených tkání. V řadě zahraničních nemocnic dokonce používají na obtížně se hojící rány a proleženiny obvazy napuštěné medem. Med také pomáhá při kašli. To není jen babská rada, ale vědecky ověřený fakt.
Tento med je nejlepší
Na trhu najdete různé druhy medu a každý je něčím specifický. Květový med je jemný, snadno roztíratelný a má lahodnou chuť. Medovicový med má výraznější chuť a je bohatší na minerály a antioxidanty. Nejzdravější variantou je pravděpodobně surový, nefiltrovaný med, který neprošel pasterizací. Když kupujete med, dívejte se po kvalitních českých produktech přímo od včelaře. Bohužel ne všechno, co se tváří jako med, jím skutečně je.
Poznat kvalitní med je jednoduché
Pokud ho necháte delší dobu stát, měl by přirozeně krystalizovat (kromě akátového, který díky vysokému obsahu fruktózy zůstává tekutý dlouho). Tekutý med uprostřed zimy by měl vzbudit vaše podezření.

Med v kuchyni se hodí nejen do čaje
Med je všestrannou ingrediencí, která dokáže ozvláštnit mnoho pokrmů. Fantasticky se hodí do marinád na maso. Zkuste si grilované kuřecí potřít směsí medu, sójové omáčky a česneku. Kombinace medu s hořčicí vytvoří famózní dresink na saláty, který přesvědčí i zarputilé odpůrce zelené stravy. V zimě není nic lepšího než horká medová limonáda s citronem a zázvorem, když vás škrábe v krku. A pokud milujete řeckou kuchyni, určitě znáte baklavu, sladký ořechový dezert přelitý medovým sirupem.
Recept na dresink z medu
Máte rádi zeleninové saláty, ale chybí vám v nich chuť? Vyzkoušejte medovou zálivku s hořčicí. Garantujeme vám, že salát už nikdy nebude chutnat jako dřív. Ale bude famózní.
Do menší misky přidejte lžíci olivového oleje, lžičku jablečného octa (pokud nemáte, můžete vynechat), jednu vrchovatou lžíci medu, lžičku hořčice (ne kremžské), pár kapek citronu nebo limetky, špetku soli a špetku pepře. Vše důkladně zamíchejte. Poté s hotovým medovým dresinkem libovolně zalévejte salát.
Včely v ohrožení
Teď trochu vážněji. Včely, kterým za med vděčíme, čelí po celém světě vážným problémům, od používání pesticidů přes nemoci až po úbytek přirozených stanovišť. To není problém jen pro milovníky medu, ale pro celé lidstvo. Včely opylují asi 70 % plodin, které pěstujeme pro jídlo. Bez včel by byly naše jídelníčky mnohem chudší a monotónnější – žádná jablka, mandle, borůvky nebo rajčata. Ideálně proto podpořte lokální včelaře nebo zasaďte na zahradě rostliny, které včelám chutnají.
Zdroje: medicalnewstoday.com, maine.gov, historyfacts.com