Měli bychom večeřet bez příloh? Tip na jídlo do 15 minut, po kterém se nebudete cítit jako balón
K tomu, aby byl člověk zdravý a plný energie, je zapotřebí, aby se správně stravoval. Tělo si žádá, abychom mu dodávali spoustu potřebných živin.
Základem jsou bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vitamíny, minerály a stopové prvky. A všechno je nutné konzumovat v rozumné míře. Přesnými hodnotami se tentokrát zabývat nebudeme, to si zjistíte na internetu nebo u výživového poradce.
Chtělo by to omezit příjem sacharidů
Dnešní téma je totiž zaměřeno na přílohy, což znamená na sacharidy. Úplně bez sacharidů člověk být nemůže, ale vzhledem k tomu, jak česká populace tloustne, a to včetně školních dětí, bylo by zapotřebí část sacharidů vynechat nebo je nahradit něčím jiným. Také můžete zvolit místo bílé mouky tu celozrnnou, místo bílé rýže tmavou a zařadit luštěniny, které zároveň dodají i bílkoviny a vlákninu. Nízkosacharidový jídelníček sestává především z bílkovin a tuků. V praxi to znamená zbavit se příloh, anebo je alespoň omezit. Co je tedy plné sacharidů? Chleba má v sobě polovinu sacharidů, bílé pečivo asi 60 %, sladké pečivo, dorty a zákusky až 80 %. Těstoviny a rýže obsahují asi třetinu sacharidů a knedlíky opět něco kolem 50 %.

Všechny sacharidy však nejde strčit do jednoho pytle. Existují sacharidy jednoduché, které sice dodají okamžitou energii, ovšem ta zase rychle vyprchá a po ní následuje hlad, který souvisí s nadměrným přejídáním a chutí na sladké. Pak jsou tu sacharidy složené, které se sice déle vstřebávají, ale také organismus zasytí na delší dobu. Navíc dodávají tělu vlákninu. Sem patří chléb, rýže, těstoviny. Z hlediska správné výživy jsou tedy vhodné sacharidy složené a těm jednoduchým byste se měli co nejvíce vyhýbat. Optimální složení potravin by mělo vypadat přibližně takto: 35 % bílkovin, 25 % tuků, 25 % složených sacharidů a 15 % sacharidů jednoduchých.
Není sacharid jako sacharid
V ovoci jsou obsažené sacharidy s nízkým glykemickým indexem, které jsou pro organismus pozitivní. Není třeba spotřebu ovoce přehánět, ale také se nijak zvlášť omezovat. Rozhodně je lepší sníst misku jahod než tři plátky knedlíku. Nevhodné jsou tzv. „prázdné sacharidy“, což jsou bonbony, čokoláda a spousta dalších sladkostí. A zcela vyloučit byste ze stravy měli sacharidy s vysokým glykemickým indexem. A to platí i v případě, že nemáte nadváhu. Způsobují totiž celou řadu onemocnění. Vyhýbat sacharidové zátěži byste se měli především na noc. Pokud konzumujete večeři se sacharidy, měli byste tak učinit 2-3 hodiny před ulehnutím ke spánku.
Večeře bez příloh
Přílohy je možné nahradit zeleninou, sýrem, ovocem, luštěninami, a podobně. Kdo nemá zeleninu z vlastní zahrady, může si dnes koupit sáčky s mraženou zeleninou, jejíž příprava je velmi rychlá, zeleninu čerstvou i nakládanou. Někdo potřebuje každodenně teplou večeři, protože se třeba nedostane na oběd, jiný zase večeří jen jídlo studené. Aby si v našem jídelníčku našel to svoje každý, uvádíme příklady teplé i studené kuchyně. A co je na nich ještě tak báječné? Všechna uvedená jídla jste schopni připravit během dvaceti minut. Studené pokrmy samozřejmě ještě mnohem rychleji.
Treska pečená na másle s dušeným špenátem
Zmrazenou tresku necháte povolit, na pánev dáte rozpustit máslo, přidáte okořeněnou rybu, zprudka opečete a necháte pozvolna propéct. Současně máte na druhé plotýnce rendlík se špenátem, který osolíte a opepříte. Než se v trošce vody dostatečně podusí, utřete si česnek a připravíte smetanu s rozšlehaným vajíčkem; pak vše do špenátu přidáte a necháte ještě minutu projít varem. Přitom si hlídáte rybu. A za dvacet minut máte jídlo na talíři. Podobně jsou na tom i další jídla k večeři, připravená bez sacharidů. Na noc přece žádnou zvláštní energii nepotřebujete. A kdo má pocit, že bude hladovět, ať si dopřeje dvojitou porci zeleniny; z té neztloustnete.
- Teplý či studený bretaňský fazolový salát – viz videonahrávka; místo pečiva si uvařte vajíčko
- Studený fazolový salát s rajčaty, paprikou, sýrem – uvařené fazole všeho druhu koupíte v plechovce
- Lečo z cibule, paprik a rajčat – zahustíte rozšlehaným vajíčkem s nastrouhaným sýrem; teplá šunka
- Mozeček z vařeného květáku se sýrem a šunkou – přílohou bude okurkový salát
- Šunkové rolky, plněné žervé, čerstvá paprika
- Pomazánka z fazolí nebo z cizrny, natřená na sucharech nebo rýžových chlebíčcích, eventuálně na celozrnném pečivu
Na TVGuru jsme rovněž uvedli recepty na vánoční cukroví bez použití cukru. Podobné cukroví můžete upéct i na velikonoční svátky.
Zdroje: ExpresDieta, ŽenyIPrima, Elle.cz