Letuška anonymně: Řeknu vám pravdu o jídle v letadle. Cestování si pak možná lépe promyslíte
Ve společnosti již několik let kolují různé názory a často i fámy o tom, jak letušky nakládají s jídlem v letadle. Nedávno jsem potkala ženu, která se po dlouhé roky věnovala práci letušky. I když její kariéra v tomto oboru skončila pár měsíců zpět, dokázala mi odpovědět na to, jak to s podáváním jídla v letadle skutečně je.
Jídlo v letadle již dávno není standardem. Abyste jej dostali, váš let musí splňovat několik podmínek. Na krátkých letech již zdarma často není podáváno ani pití. O jídle pak nelze hovořit vůbec. Některé aerolinky ale nabízejí malé občerstvení. Tím mohou být například sušenky.
Na delších letech je nabízeno alespoň jedno teplé jídlo
Na letech od tří do šesti hodin je již zpravidla servírováno jedno jídlo. A to dle času letu buď snídaně, oběd, nebo večeře. Při ještě delších letech jsou často podávána jídla dvě. U některých nízkonákladových společností občas nejsou jídla zdarma servírována vůbec. O podávání jídel rozhoduje i třída letu. V první či byznys třídě bývá výběr jídel rozmanitý. To se nedá říct o turistické třídě, kde je výběr omezenější. Možná si přece jen pro příště lépe promyslíme cestování předem a třeba si vybereme lepší třídu, abychom dostali na výběr z více chodů.
Bojíte se jíst v letadle? Odhalili jsme za vás pravdu
Dlouho se spekulovalo o tom, zda je jídlo přepravované při nízkém tlaku a v suchém vzduchu pro člověka ještě poživatelné. To, že se při letu může lehce změnit chuť není ničím zvláštním, co ale výživové hodnoty pokrmů přepravovaných v takových podmínkách?
Bývalá letuška se svěřila s tím, že by si v letadle jídlo klidně dala, „Nevidím žádný problém s jezením jídla v letadle. Já sama jsem na delších letech vždy jedla to, co naši cestující,“ vypráví. Navíc si již v dnešní době lidé mohou vybírat i z vegetariánských variant a nahlásit můžou i různá zdravotní omezení.

A co hygiena letecké kuchyně?
Často dochází i k teoriím, že je příprava v kuchyni nehygienická. Jídlo tak může podlehnout kontaminaci bakteriemi. Jaká je skutečnost? Zeptala jsem se své kamarádky. A mimo jiné si také prohlédla kuchyni při mém letu z Mnichova do Pekingu. Nezapomínejte na to, že i když je kuchyňka často zavřená, dá se do ní v pohodě nahlédnout. Není to žádné zamčené místo. Už to nasvědčuje tomu, že se v ní neděje nic nekalého.
Občas si někdo myslí, že jídlo, které sice pasažér dostal, vůbec se ho ale nedotknul, je například přepraveno na jiný let. To rozhodně není pravda. Jak uvedla nyní již bývalá letuška, pravidla letecké společnosti mluví jasně. A tak se jídlo, i když se ho nikdo ani nedotkl, musí z bezpečnostních a hygienických důvodů zlikvidovat. To stejné samozřejmě platí o jídle, ze které pasažér vyzkoušel třeba jen jednu malou lžičku – vše letí do koše. Nemusíte se tedy ničeho obávat.
S jídlem se zachází opravdu bezpečně. Aby bylo zajištěno zdraví pasažérů, mají jednotlivé aerolinky přesně daná pravidla pro mezinárodní lety. Na nich, dle slov letušky, není možné nadále používat žádné potraviny, které by mohly být kontaminovány či které jsou otevřeny po delší dobu.

Úklid je zajištěn před letem a po přistání
„Po přistání máme dostatek času na úklid celé kuchyně. Při tomto procesu vyhazujeme všechny potraviny, které by mohly být nějak kontaminovány,“ vypráví má kamarádka. „Stejně detailní přípravě jídla se věnujeme i před odletem. I tehdy se do letadla, a tedy i kuchyně, dostáváme s dostatečným předstihem. Máme tak vše dokonale pod kontrolou.“
Letecké společnosti si nemohou dovolit nakazit v letadle někoho jídlem. Zde je nabídka pokrmů velmi omezená. Mohlo by tak dojít ke skandálu, jehož jasným viníkem by byla právě letecká společnost.
Zdroje: autorský článek, CNN, Washingtonpost