Jídlo v lednici se přestalo kazit, plíseň je pryč. Někdo by měl za ten malý vynález dostat Nobelovku
Nákup jídla je pro některé radost a pro jiné zase starost. Napadlo mě však, co se stane s jídlem, které supermarkety neprodají. Vyzpovídala jsem proto prodavače z jednoho známého řetězce hypermarketů.
Plýtvání jídlem je stále velké téma, a to nejen u nás, ale také ve světě. Každým rokem se vyhodí zhruba třetina vyprodukovaných potravin. Na každého Evropana připadá za rok zhruba 100 kilogramů vyhozeného jídla. Že s jídlem plýtvají lidé, to není nic nového, ale jak je to se supermarkety a hypermarkety?
Jelikož se touto tematikou zaobírám již dlouho, začala jsem pátrat po pravdě. Zajímalo mě totiž, jak tyto obchody nakládají se zbožím, které je po záruce. Díky rozhovoru s jedním z prodavačů nejmenovaného řetězce jsem měla možnost nahlédnout pod pokličku. A nestačila jsem se divit!
Vyhazování jídla jako automatický proces
Jako lidé jsme zvyklí dělat si velké zásoby jídla, které nemůžeme sníst. Jakmile jídlu projde trvanlivost, většina z nás má tendenci ho automaticky vyhodit. Ne všechny produkty, kterým záruka projde, jsou ale špatné. Je rozdíl mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti. Obě data jsou uvedená na obalu, každé však říká něco jiného.

Minimální trvanlivost VS datum spotřeby
Datum minimální trvanlivosti označuje, po jakou dobu si potravina zanechá své vlastnosti, jako je vůně, chuť nebo struktura. Pokud zboží tímto datem projde, neznamená to automaticky, že je nebezpečné ke konzumaci. Může mít sice trochu jinou barvu, ale sníst ho můžete i tak.
Naproti tomu s datem spotřeby je to jiné. Toto datum se uvádí na produkty, které se rychle kazí. Patří mezi ně maso, mléčné výrobky nebo hotová jídla. Jakmile váš oblíbený jogurt projde datem spotřeby, už byste ho neměli jíst, jelikož to pro vás může být nebezpečné.
Co dělají s prošlými potravinami obchody?
V hypermarketech se každý den kontrolují tisíce produktů, u kterých se blíží konec trvanlivosti. Pokud v hypermarketu zboží projde, je na obchodě, aby s ním patřičně naložil. Rozdíl v celém procesu spočívá v tom, zda je zboží po datu spotřeby nebo minimální trvanlivosti.
O tom, jak celý proces funguje, se nám svěřil bývalý prodavač Albertu, který si přál zůstat v anonymitě. „Pokud je zboží po datu spotřeby, jsme nuceni ho oficiálně vyhodit. Zdraví zákazníků je pro nás klíčové a hygiena prodávaných potravin také,” sděluje prodavač. V praxi to znamená, že pokud se v regálu objeví jogurt, který byl do včerejšího data, automaticky letí do koše. Stejně tak to funguje s masem nebo hotovým jídlem.
„Obchod se snaží dva nebo tři dny před koncem data trvanlivosti zboží dát do slevy, aby ho zákazníci mohli zachránit. Bohužel se ne vždy podaří prodat, a tak je hypermarket nucen zboží zlikvidovat,” svěřuje se prodavač.
A co potravinová banka?
Do potravinových bank je možné darovat pouze trvanlivé věci, jako jsou těstoviny nebo cukr. Ty, které se rychle kazí, nejsou pro banky vhodné. Nemá je kdo pořád kontrolovat a navíc musí být dodržený jejich chladící proces. Jakmile je jen trochu narušený, jídlo se může snadno zkazit. Stejně tak se do bank nemohou dávat rozbalené potraviny a ty, které mají narušený obal. „Potravinové banky od nás berou spíše trvanlivé věci,” dodává prodavač.

Bezpečnost zákazníků je na prvním místě
I přes to, že se vám může zdát, že hypermarkety s jídlem plýtvají, opak je pravdou. Rozhovor s prodavačem mě v tom jen utvrdil. Ve skutečnosti jen správně dodržují stanovené předpisy a neprodávají dále jídlo, které není bezpečné ke konzumaci. Své zákazníky chrání před zdravotními potížemi a nechtějí nic riskovat. Proces nakládání s prošlými potravinami je tak naprosto bezchybný. Někdy je lepší potraviny vyhodit, než riskovat, že by zákazníci utrpěli zdravotní potíže.
Bojovat proti plýtvání můžete i vy
Pokud byste chtěli hypermarketům pomoci od vyhazování potravin, dívejte se po zboží ve slevě. Brzkého data spotřeby se nebojte. Hypermarkety je pečlivě kontrolují a nesmějí vám nabídnout nic špatného. S konzumací produktů ve slevě jako je maso nebo mléčné výrobky neotálejte. Produkty s dobou minimální trvanlivosti budou použitelné ještě nějakou dobu potom. Díky koupi těchto produktů nejen, že pomůžete od vyhazování potravin, ale také ulehčíte své peněžence.
Malého pomocníka do lednice si Češi oblíbili
Čím déle vám budou ležet v lednici, tím větší je šance, že se zkazí. Pomoci si můžete například čističkou vzduchu do lednice – je to malý pomocník, který pohltí pachy a udrží potraviny déle čerstvé. Zabraňuje růstu plísní, kumulace bakterií a vzduch v lednici neustále filtruje. Tito malí pomocníci fungují na baterky a většinou jsou opatřeny i LED indikátorem, který vám dá vědět, že je na čase baterie vyměnit.
Zdroje: autorský článek, avcr.cz, sbirkapotravin.cz, zachranjidlo.cz