Ceny obědů v Česku vystřelily do nebes: Neuvěříte, kolik teď za jídlo skutečně zaplatíte
Vaříte si obědy do práce doma, nebo chodíte do restaurace? Pokud jste zvolili druhou možnost, možná jste si všimli, že vaše peněženka je až podezřele prázdná. Není divu – v posledních třech letech totiž ceny jídla v restauraci neustále narůstají. Aktuální částky, které je za oběd nutné zaplatit, tak pravděpodobně nikoho nepotěší.
Zatímco ceny potravin vlivem inflace meziročně narostly zhruba o 2 procenta, v sektoru služeb je to mnohem horší. Ceny v restauracích se zvedly dokonce o 7,4 procenta.
Zvyšování cen je nejen plošné, ale také výrazné. Data z pokladního systému Dotykačka, který restauratéři obvykle používají, tento trend potvrdila. Zdražilo se v restauracích, bistrech i hospodách, připlatíte si nejen za obědové menu, ale také za večeře.
Průměrná cena oběda se za rok zvýšila ze 146 korun na 158 korun. Pokud by vás zajímala konkrétní jídla, která si v restauraci rádi dáváte, i tato data jsou pochopitelně k dispozici.

Oblíbená jídla za vyšší ceny
Mezi nejoblíbenější jídla u nás dlouhodobě patří řízek, guláš, pizza, burger a caesar salát. Nejspíš vás nepotěší, že cena všech zmíněných pokrmů se zvýšila minimálně o deset korun.
Největší nárůst cen potkal pizzu. Ta se zdražila ze 162 korun na 172 korun, což činí devět procent. O 14 korun narostla také cena řízku, za který nově zaplatíte 175 korun. Burger překonal cenovou hranici dvou stovek, v průměru nyní stojí 202 korun.
Nejlevněji pořídíte pravděpodobně guláš, který se pohybuje kolem 170 korun. Nepříjemné je, že ještě před covidem v roce 2019 stál v obyčejných hospodách zhruba 111 korun.
Restauratéři ceny zvyšovat nechtějí
Provozovatelé restaurací se podle svých slov snaží nezdražovat víc, než je nezbytné. „My se ceny snažíme držet, extrémně jsme nezdražovali. Obědové menu s polévkou máme do 160 korun. Hodně jsme ale museli zdražit pivo kvůli DPH,“ uvedl například restauratér ze Zlína Zdeněk Babulík.
„Hlavním důvodem růstu cen jsou stále drahé energie, které tvoří kolem třiceti procent nákladů, a také vysoké náklady na personál. Situace trvá už několik let, v pohostinství nejsou lidé, takže musíte hodně přeplácet,“ dodal, co podle jeho názoru za zdražováním stojí.
„Proto, abych vůbec sehnal kuchaře, jsem musel zvýšit mzdu o třicet procent,“ potvrdil jeho slova další provozovatel restaurace, který si přál zůstat v anonymitě.

Nejvíce za oběd zaplatíte v jižních Čechách
Nejdražší obědy jsou kromě Prahy aktuálně v Jihočeském kraji, kde se v průměru vyšplhaly až na 213 korun. Druhé místo obsadil Středočeský kraj, kde se najíte za 207 korun. Nejlevněji oběd pořídíte na Vysočině, a to zhruba za 173 korun.
Alarmující je, že za jednadvacet obědů měsíčně, které odpovídají počtu pracovních dní, zaplatí lidé v některých krajích až desetinu průměrné mzdy.
„Ceny obědů většinou poměrně dobře reflektují výši mezd v jednotlivých regionech. Není tomu tak ale úplně pokaždé. Vedle Prahy vybočují například Karlovy Vary. Ačkoliv se zde ceny drží výrazně pod republikovým průměrem, situace se mění, pokud je vztáhneme ke kupní síle. Na průměrnou mzdu navíc dosáhne jen asi třetina Čechů. Je tedy pravděpodobné, že obědy v práci do rodinných rozpočtů mnohdy zasahují výrazně více,“ vysvětlila Aneta Martišková, která figuruje ve vedení společnosti Edenred. Ta se zabývá zaměstnaneckými benefity, konkrétně především stravenkami.
Zdroje: Seznam Zprávy, Novinky.cz, Ceske-novinky.cz