Češi ji vykupují ve velkém: Tahle bylinka ovládne jaro 2025 a z jídla udělá klenot
Oblíbená bylinka, která mizí z hobby marketů rychlostí blesku. Má široké využití a dá se snadno pěstovat na parapetu.
Jaro se pomalu ale jistě blíží a s ním se rozjíždí i zahrádkáři a lidé, kteří pěstují bylinky doma. Důkazem jsou hobby markety, které v zahrádkářské sekci zejí prázdnotou. Do jednoho takového jsem se vydala a nestačila jsem se divit. Lidé ve velkém nakupovali sazenice bylinek. Převážně pak jedné konkrétní, kterou bylo prakticky nemožné ulovit. Pěstitelé si ji velmi oblíbili a není divu. Je snadná na údržbu a snad nejvíce voňavá bylinka na světě.
Všestranný pomocník do kuchyně
Pokud bych měla jmenovat jednu bylinku, kterou bych chtěla pěstovat už navždycky, pak to bude právě bazalka. Ostatní Češi jsou pravděpodobně stejného názoru jako já, a proto vykupují sazeničky. Kromě toho, že nádherně voní, má také spoustu dalších využití.
Všechny nás jako první napadnou italské pokrmy, jako špagety nebo pizza. Právě na ně se bazalka hodí úplně skvěle. Stejně tak si z ní můžete vyrobit výtečné pesto nebo bylinkové máslo. (Recept na pesto přinášíme na samém konci článku.) Jedná se o všestranného parťáka, který není náročný na údržbu, rychle roste a přinese vám mnoho užitku.

Královna českých parapetů
Bazalka bezesporu patří mezi jednu z nejvíce pěstovaných bylin. Kromě toho, že je možné ji využít k mnoha pokrmům, vůbec není náročná na pěstování. Vše, co jí stačí ke štěstí, je světlo a teplo. Je vhodné ji umístit do místnosti, která je vytopená na pokojovou teplotu. Světlý parapet bude ideálním místem pro umístění truhlíku s bazalkou. Pokud byste chtěli bazalku nechat více rozrůstat a větvit, zastřihávejte ji nad druhým listem.
Jak správně pěstovat bazalku?
Aby vám rostlinka dobře plodila a rychle rostla, je potřeba se o ni dobře starat. Kromě zalévání je potřeba ji také dobře hnojit a dodávat ji potřebnou výživu. „Jen tak lze týden co týden sklízet jejich voňavé lístky, aniž by se rostliny vyčerpaly a chřadly,” uvádí portál idnes.cz.
Portál zároveň doplňuje, že vhodné hnojivo je ve formě tyčinek. Primárně proto, že se snadno používá a vydrží až šest měsíců. Pokud nejste příliš pečlivý pěstitel, tyčinky jsou přesně pro vás. Kromě dodání živin jsou vhodné proto, že chrání rostlinu před škůdci. Mšice tak nemají šanci, rostlina je proti nim odolná. I kdyby ji napadli, dokáže se díky tyčinkám dobře zregenerovat.
Lze bazalku nějak uchovávat?
Pokud se o rostlinu budete dobře starat, odmění se vám hojným růstem. Může se stát, že bude plodit tak moc, že nebudete vědět co s tím. V ten moment přichází na řadu skladování. Možností máte několik. Buď můžete bazalku sklidit a zpracovat nebo nějak uchovat.
Jestliže ji usušíte, nebude zdaleka tak dobře vonět, jako když je čerstvá. Proto přichází na řadu další možnosti. Můžete ji například naložit, konkrétně do oleje nebo do octa. Kromě toho můžete rostlinu i zamrazit. V tom případě je vhodné zamrazit nať a listy před rozkvětem. Další možností je bazalku spotřebovat.

Co si z bazalky udělat?
Jestliže nechcete bazalku nutně skladovat a raději byste ji rovnou využili, je to skvělá volba. Udělat si můžete například pesto nebo bylinkové máslo. Níže přinášíme recept na výtečné pesto. Zkuste si ho udělat i vy!
Recept na pesto
K tomu, abyste si doma vyrobili tuto skvělou omáčku z bazalky, budete potřebovat hned několik surovin. Budete potřebovat:
- 100 ml olivového oleje
- 50 g bazalky
- 15 g piniových oříšků
- 2 stroužky česneku
- 30 g sýru Pecorino
- 75 g strouhaného parmazánu
- mořskou sůl
Postup tvorby pesta není nijak složitý. Před začátkem si připravte ingredience o pokojové teplotě. Česnek (1 stroužek na 30 lístků bazalky) rozetřete v hmoždíři s hrubou mořskou solí. Přidejte po hrstkách omyté a osušené lístky bazalky a jemně je třete, dokud neuvolní olej.
Poté zapracujte piniové oříšky a nastrouhané sýry Pecorino a parmazán. Každou dávku zakápněte extra panenským olivovým olejem. Nakonec přidejte ještě trochu oleje pro správnou konzistenci. Pokud používáte mixér, mixujte krátce, aby byla omáčka správně hustá. Pesto můžete podávat s pečivem nebo těstovinami.
Zdroje: nasezahrada.com, idnes.cz, fresh.iprima.cz