Český miláček na chlebu: Češi si s nimi zadělávají na infarkt, přesto je denně snídají
Možná i vy patříte mezi milovníky tavených sýrů. Je to levná a chutná pochoutka, z níž lze připravit rychlou svačinu jen během několika málo minut. Možná si i myslíte, že jsou pro vaše tělo zdravé. Pokud jste však velkým příznivcem tavených sýrů, zbystřete. Existuje hned celá řada důvodů, proč je nejíst. A je velmi jednoduché nahradit je za kvalitnější typy potravin, ze kterých si vaše tělo vezme více živin.
Milují je stejně tak dospělí, jako malé děti. V reklamách jsme tavenými sýry často bombardováni a jsme přesvědčováni, že se jedná o rychlou a zdravou svačinku. Složení tavených sýrů je však mnohdy tragické a pokud je konzumujete v nadměrné míře, rozhodně tím svému tělu neprospíváte. Velkým faktorem, který tavené sýry dělá nezdravými, je přidávání takzvaných tavících solí během jejich přípravy. Ty pak pro vaše tělo rozhodně prospěšné nejsou.
Češi je milují, ale jejich složení je nevalné
Mnoho Čechů tavené sýry takřka miluje. Při přípravě svačin, jako jsou obložené rohlíky a bagety, se často jedná o jednu z prvních surovin, po kterých sáhnete. Řada lidí pak tavené sýry konzumuje takřka na denní bázi, což rozhodně není množství, které by vašemu tělu vyhovovalo. Nenechte se zmást, občasná tavená svačinka vám neublíží. Je však důležité myslet na řadu věcí.
Při konzumaci tavených sýrů se do vašeho těla dostává obrovské množství soli. Sůl obecně zvýrazňuje a zlepšuje chuť pokrmů a činí je tak atraktivnějšími. Zároveň však průměrný Čech spotřebovává až dvojnásobné denní množství soli, než jaká je odborníky doporučená výše. Některé tavené sýry jí obsahují skutečně hodně.
Zároveň se tavicí sýry mnohdy tváří, že obsahují vysoký podíl mléka, což je další zdroj vápníku. Během procesu výroby však tavicí sýry podléhají průmyslovému zpracovávání, které má za následek rapidní snížení výživové hodnoty veškerých obsažených látek, jako je i mléko. Další indicií, která o kvalitě tavených sýrů vypovídá, je pak jejich cena. V obchodě jsou často cenově velmi dostupné, což o jejich kvalitě vypovídá.

Problematické tavicí soli
Tavící soli, které se do tavených sýrů přidávají, aby byly snadno roztíratelné, pak také nepomáhají. Při jejich konzumaci se do těla dostává až příliš vysoké množství sodíku a fosforu, což může mít zdravotní následky. Zároveň pak tavicí soli snižují množství vápníku, které jste schopni ze sýru pojmout.
A máte-li pocit, že tavené sýry obsahují množství vitaminů, které to kompenzují, jste na omylu. Tyto sýry se totiž během výroby zahřívají až na 120 °C, což je teplota, která dokáže zničit účinné látky a snižuje tak výživovou hodnotu sýru. Není však nutné na tavicí sýry zcela zanevřít. Je důležité jen uvědomovat si, že jídelníček na nich nepostavíte a je lepší je využívat jen jako zpestření stravy.

Čím tavené sýry nahradit a čemu se vyhnout?
Pokud jste zkrátka a dobře fanoušek sýrů, rozhodně uděláte dobře, když se poohlédnete po nějakém jiném. Ideální volbou jsou tvrdé sýry. Ty sice na chleba či rohlík pohodlně nenamažete, ale způsob jejich výroby má za následek, že si zachovají mnohem vyšší výživovou hodnotu. Získáte z nich tak mnohem vyšší množství vápníku, minerálních látek, vitaminů a bílkovin.
Další věc, na kterou byste si raději měli rád pozor, jsou různé sýrové náhražky a takzvané sýrové výrobky. Ty se sice mnohdy tváří zdravě, ale jejich složení rozhodně zdravé stravě neodpovídá. Zásadní rozdíl spočívá v tom, že sýrový výrobek je vyroben primárně z rostlinných tuků, které obecně obsahují vysoký podíl trans-mastných kyselin. Dle světové zdravotnické organizace tyto typy mastných kyselin ročně přispívají k asi 500 tisícům předčasných úmrtí. Kámen úrazu u nich spočívá v tom, že vedou ke zvýšení cholesterolu v krvi.