Chytré tipy, jak mít kuchyň jako profesionál – snadno a rychle
Hledáte při vaření v kuchyni pokaždé nějakou věc? Uspořádaná kuchyň je základem pohodlného vaření a lepší organizace. V tomto článku naleznete jednoduché tipy, jak si krok za krokem vytvořit kuchyň, kde bude vše přehledně na svém místě.
Kdo by nechtěl kuchyň, kde má všechno své místo a nemusí při vaření hledat v zásuvkách, nebo lovit ztracené ingredience ze zadní části skříně? Přehledná a dobře uspořádaná kuchyň vám ušetří spoustu času, nervů i kroků navíc. Stačí pár chytrých změn a z vaší kuchyně bude místo, kde budete vařit s radostí.
Rozdělte kuchyň na zóny a dejte věcem logické místo
Základ přehledné kuchyně? Promyslete si, jak v ní pracujete, a rozdělte ji do několika funkčních částí. Nože, prkénka, misky a další náčiní mějte po ruce poblíž pracovní plochy. Pánve, hrnce a vařečky umístěte co nejblíže k varné desce. Potraviny, které často používáte, patří do skříňky blízko pracovní desky, kde je budete mít po ruce. Logická organizace zón vám zjednoduší vaření a ušetří zbytečné kroky po kuchyni
Využijte přihrádky na maximum
Přihrádky mají obrovský potenciál, když se využijí správně. Investujte do praktických organizérů, které udrží vše na svém místě. Využívejte příborníky a rozdělovače, abyste už nemuseli hledat vidličky a lžíce mezi ostatním náčiním. V boxech na drobnosti uchovávejte sáčky, gumičky a jiné věci. Výsuvné systémy jsou ideální do hlubokých skříněk, kde se často hromadí věci, které nejsou vidět. Využijte organizéry i pro kořenky nebo drobné potraviny, vše pak bude přehledné na první pohled.
Police a skříňky
Skříně a poličky si uspořádejte podle frekvence používání.
Horní police
Věci, které používáte jednou za čas (např. mixér nebo vánoční formičky).
Střední úroveň
Každodenní nádobí, hrnky, talíře nebo koření, zkrátka to, po čem saháte nejčastěji.
Spodní úroveň
Těžší věci, jako jsou hrnce nebo velké mísy.
Důležité je mít kuchyň uzpůsobenou tak, abyste věděli, kde co najdete a nemuseli zbytečně otevírat každou skříňku.
Svislé skladování
Pokud vám dochází prostor, využijte stěny, dveře skříněk a další „svislé“ plochy. Na háčky a tyče zavěste naběračky, vařečky nebo hrnečky. Magnetické lišty jsou skvělé na nože, které tak budou vždy po ruce. Přidáním háčků nebo malých polic na vnitřní strany skříněk vytvoříte úložný prostor navíc.
Pravidelně třiďte a zbavujte se zbytečností
Nepotřebné věci jsou nejčastějším důvodem chaosu. Jednou za čas projděte kuchyň a zbavte se toho, co už nepoužíváte. Například staré hrnce a pánve, které už nefungují, zbytečné nádobí, které jen zabírá místo. Prošlé potraviny nebo koření.
Můžete také zkusit zde zavést pravidlo „jeden kus dovnitř, jeden ven“. Když si pořídíte nový hrnec, ten starý, který už nepoužíváte, můžete přenechat někomu, kdo ho ocení.
Organizace kuchyně nemusí být nic náročného. Rozdělte prostor do zón, využijte praktické organizéry, pracujte se svislými plochami a pravidelně třiďte věci, které nepotřebujete. Výsledkem bude funkční a přehledná kuchyň, kde vaření bude radost.
Zdroj: dumabyt.cz, radilek.cz, czechdesign.cz