Co jedli stavitelé pyramid? Tuhle neokoukanou superpotravinu koupíte za pár korun
Máte v oblibě zeleninu a váš jídelníček se neustále točí jen kolem těch samých druhů? Možná je na čase vnést do svých pokrmů nový vítr a poohlédnout se po druzích, které zas nejsou tak známé a přeci nabízí lahodné chutě i zajímavé benefity pro zdraví.
Ať už jste zapálení zahradníci nebo jen přímí konzumenti, jistě rádi naberete nové znalosti do netradičních druhů zeleniny. Mnohé z nich jsou na našem trhu k dostání. A přesto je přehlížíme. Objevte společně s námi nové gurmánské obzory.
Neokoukaná zelenina, která vás dostane svou chutí
Pojďme si představit zeleninové druhy, které ozvláštní vaše domácí menu. O některých z nich jste možná ještě ani neslyšeli. Zajímavý je ku příkladu kardon, jemuž se také říká artyčokový bodlák – tvarem může připomínat řapíkatý celer. Vynikající je prý gratinovaný, avšak v Itálii ho například používají také do rizot nebo pečených zeleninových pokrmů.
Za vyzkoušení pak stojí i oka. Tato zelenina je velmi podobná bramborám (někdo také říká, že připomíná malou vrásčitou mrkev) a nejvíce ji milují na Novém Zélandu. Hlízy jsou bohaté na vitamín C a konzumují se jak syrové, tak i vařené. Do jídelníčku ale můžete zařadit rovněž katrán přímořský (seakale). Této delikátní zelenině se říká mořská kapusta a chuťově připomíná chřest – stonky se i stejně vaří. Listy kapustové chuti jsou dále využitelné do polévky nebo k dušenému masu.
Černý poklad našich předků nabitý zdravím
Do výčtu netradičních a dávno zapomenutých druhů zeleniny je nutno zahrnout i opravdový poklad v podobě černé ředkve. Tato kořenová zelenina má štiplavou chuť a zaujme na první pohled černou slupkou. Uvnitř se však skrývá bělavá a křupavá dužina pronikavé zemité chuti.
Původ této netradiční odrůdy můžeme hledat ve Středozemí, její dosah je však mnohem širší. Historie černé ředkve totiž sahá i tisíce let zpět až do starověkého Egypta, Řecka, Říma a Číny. Některé historické záznamy dokonce napovídají, že tento druh ředkve konzumovali stavitelé pyramid.

Benefity černé ředkve, z nichž můžete čerpat každý den
Možná si říkáte, co je zvláštního na tak obyčejné kořenové zelenině? Když ale objevíte její benefity konzumace, nedáte na ni dopustit. Co vám tedy může nabídnout? Černá ředkev je cenným zdrojem vitamínu C, hořčíku, draslíku, vápníku a vlákniny. Zlepší tedy vaši imunitu i zdraví střev. Také podpoří detoxikaci jater či trávení – v tradiční čínské medicíně se například používala k prevenci zácpy, zažívacích potížích a ke zlepšení kvality pokožky. Šťáva z černé ředkve pak může pomoct snížit hladinu cholesterolu v krvi.
Černá ředkev má své pevné místo i u evropských bylinkářů, kteří ji s oblibou používají k doplňkové léčbě žlučových kamenů a žloutenky. V Rusku má pak tato kořenová zelenina využití při potížích se štítnou žlázou, což potvrzuje i odborník na výživu, bylinnou medicínu a potravinovou terapii Dr. John Heinerman, jenž je také autorem Heinermanovy encyklopedie ovoce, zeleniny a bylin.
Dle všeho ruští vědci Dr. Heinermanovi řekli, že sloučenina raphanin (která je součástí černé ředkve) pomáhá udržovat hladiny hormonů štítné žlázy v rovnováze. Při dostatečném množství raphaninu cirkulujícího v krvi je tedy méně pravděpodobné, že štítná žláza bude tyto hormony nadměrně nebo nedostatečně produkovat.
Ochutnejte černou ředkev v různých kulinářských variacích
Chcete dát šanci lahodné černé ředkvi, ale nevíte, jak ji připravit? Máme pro vás několik tipů. Ředkev například nakrájejte na kousky, případně i oloupejte, pokapejte olivovým olejem, osolte, dochuťte chilli vločkami a pečte dozlatova. Připravit si můžete i chutný salát se syrovou dužinou černé ředkve, kterou nastrouháte na nudličky a smícháte s kousky mrkve, jablka a dochutíte citronovou šťávou a mátou.
A lahodná bude i netradiční příloha v podobě ředkvové kaše. Černou ředkev i se slupkou přepulte, řezem dejte na plech s pečícím papírem a pečte asi 40 minut. Pak oloupejte, dužinu rozmačkejte a dochuťte máslem, pepřem a solí.

Strouhaná černá ředkev je také výtečná jako náhrada křenu – když najemno nastrouháte její syrovou dužinu. A dokonce ji můžete jíst i se slupkou, avšak mějte na paměti, že její chuť je peprnější. Nemyté černé ředkve pak vydrží čerstvé nejdéle 1 až 2 týdny, když je budete skladovat v chladničce (zabalte je do novin nebo do perforovaného plastového sáčku).
Kde koupit černou ředkev?
Vy obchodech napříč celým Českem. Pokud upřednostňujete BIO, zakoupíte černou ředkev ve farmářských obchůdcích. Jestliže zrovna není sezóna, zakoupíte po celý rok v obchodech šťávu z černé ředkve, která je skvělá na imunitu. Jednoduše ji objednáte také na internetu v e-shopech – prodává ji například Dr. Max a Benu. Nebo si ji můžete rovnou vysadit – sazeničky zakoupíte během zahrádkářské sezóny například v Kauflandu i Lidlu. Dobrou chuť!
Zdroje: specialtyproduce.com, ohmyfacts.com, mysavoryspoon.com