EU rozhodla o stažení oblíbených pochoutek z obchodů. Češi si dělají zásoby slaniny i uzeného masa
Oblíbené potraviny většiny lidí mohou nadobro zmizet z regálů obchodů. Podívejte se, o které se jedná.
O tom, že Evropská unie zasahuje do toho, co si můžeme nebo nemůžeme koupit, nejspíš každý ví. Provádí různé regulace, zákazy a příkazy. Výsledkem toho je, že naše oblíbené produkty mizí z pultů a už je nikdy nevidíme. A to například kvůli tomu, že ve složení daného produktu se určité látky nachází víc, než by podle EU bylo vhodné. Nyní spadla klec na několik produktů, které všichni milujeme.
Kouřová aromata jako zdroj problému
Pokud vás zajímá kdo nebo co může za to, že budou produkty mizet, ukažte si na kouřové aroma. Právě to je zodpovědné za nové nařízení. Aroma tohoto typu se využívá jako alternativa ke klasickému uzení. To potravinám dodává nejen jinou chuť, ale zároveň zajišťuje jejich konzervaci. Kouřové aroma sice nekonzervuje na stejné bázi, jako uzení, ale za to produktům dodává kouřovou chuť.
Pokud máte rádi uzené sýry, maso nebo ryby, možná ani nemusí být doopravdy vyuzené. Je totiž možné, že produkty obsahují aroma, které připomínají chuť uzeného. Kouřové aroma je pouze dochucovadlo a alternativa uzení. Kromě masa a mléčných výrobků se toto aroma přidává do potravin jako jsou brambůrky, omáčky, polévky nebo zmrzliny.

EU se kouřová aromata nelíbí
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotí kouřová aromata v souladu s předpisy, které stanoví EU. Ty vyžadují, aby byla posuzována před uvedením na trh. Stejná pravidla platí i při obnově jejich povolení k využití. Právě v tom byl problém. Povolení se vydává na celkem 10 let a žadatelé před vypršením doby žádají o jeho prodloužení. Při přezkoumání osmi aromat byly zjištěny zajímavé informace.
„Na základě dostupných vědeckých důkazů jsme nemohli vyloučit obavy týkající se genotoxicity u žádného z osmi kouřových aromat,” uvádí efsa.europa.eu. Portál EFSA zároveň uvádí, že genotoxicita je schopnost látky poškodit genetickou informaci buněk. To může vést ke zvýšení rizika rakoviny a dědičných chorob. Zároveň je potřeba uvést, že u toxicity tohoto typu je nemožná stanovit úroveň, která by byla bezpečná.
Dříve se používat mohly a teď už ne?
Při čtení tohoto článku vás může zarazit ten fakt, že aromata se dříve používat mohly a nyní ne. Jedná se o zajímavou informaci vzhledem k tomu, že byla posuzována už dříve. Způsobeno je to tím, že se údaje nyní posuzují podle nové metodiky. Kouřové aroma je považováno za komplexní směs. Pokud se zjistí, že jedna ze složek této směsi je genotoxická, považuje se za toxickou celá směs. Z celkových osmi aromat neprošlo testem žádné z nich.
Jak to bude s produkty?
Pokud se prokáže, že jsou toxické látky v určitých potravinách, můžeme se s nimi rozloučit. Naneštěstí se jedná o takové potraviny, které máme všichni rádi. Z pultů v obchodech mohou zmizet určité druhy chipsů, slanina, uzené maso a sýry s uzeným aroma. Jestliže jste milovníci instantních polévek, také vás nepotěšíme. Z prodeje se budou stahovat i polévky a omáčky s kouřovou příchutí. Ani sladkosti, jako jsou sladké nápoje nebo zmrzlina, se nevyhnou zkáze. I v nich se totiž objevuje aroma, které může být genotoxické. Zakázány proto budou i ty.

Je možné, že onemocním?
Pokud jste někdy konzumovali výše uvedené typy potravin a bojíte se nemoci, můžeme vás uklidnit. Při konzumaci genotoxických látek může být sice riziko nemoci zvýšené, ale není vše tak černobílé, jak se může zdát. Kouřových aromat se do produktů dávalo jen omezené množství. Pokud si občas dáte brambůrky, neznamená to, že budete automaticky nemocní. S konzumací to však nepřehánějte.
Riziko nemoci závisí i na vaší genetice a na tom, jak se stravujete. Vyvážená strava vašemu tělu pomůže snížit pravděpodobnost, že bude vystaveno potravinovým rizikům. Pokud si chcete být jisti, vyřaďte ze svého jídelníčku potraviny, které obsahují kouřová aromata. Soustřeďte se na pestrou a vyváženou stravu a nezapomínejte na pravidelný pohyb a spánek. Zdravý životní styl dokáže zázraky.
Zdroje: efsa.europa.eu, medium.seznam.cz, bezpecnostpotravin.cz