Hitem našich babiček byla tato surovina. Je levná a udělá z omáčky mistrovské dílo
Zná to asi každá hospodyně. I přes sebelepší plánování se občas stane, že zkrátka vaříte a uprostřed prací vám dojde, že vám chybí některá ingredience. Většinu věcí lze naštěstí nahradit jinými. A tak se uprostřed vaření nemusíte nutně vydávat do obchodu nebo tam posílat jiného člena své rodiny. Jedním z příkladů je smetana.
V případě, že ji zrovna doma neměly, ji totiž nahrazovaly už naše babičky. Dobrou zprávou je, že nahradit lze jak smetanu, tak šlehačku a dokonce i zakysanou smetanu. V podstatě chybějící smetana není nic, s čím se nedá poradit. Samozřejmě za předpokladu, že máte doma jiné mléčné výrobky, kterými lze smetanu snadno nahradit. Vždyť smetana je v podstatě ta nejtučnější část mléka, která se usazuje na jeho povrchu. Běžně se získává odstřeďováním, případně sběrem z povrchu mléka. Zatímco odstřeďování se používá především v mlékárnách, v domácnosti dochází ke sběru pomocí naběračky.
Je jasné, že hovoříme o čerstvém kravském mléku, které je opravdu plné tuku. Z polotučného nebo nízkotučného mléka z obchodu těžko sebereme smetanu. To však neznamená, že právě běžné kupované mléko z obchodu nemůžeme využít na výrobu něčeho, co se smetaně podobá a čím je možné ji nahradit v pokrmech.

Čím nahradit smetanu
Možná vás to už z popisu napadlo. Smetanu lze nahradit klasickým mlékem. Pochopitelně nemůže být samotné a ideální je, pokud je alespoň plnotučné. Do mléka je nutné přidat kousek kvalitního másla. Díky tomu dostane mléko smetanovou konzistenci. Vhodné je smíchat asi 200 mililitrů mléka s 50 mililitry rozpuštěného másla. Másla může být i o něco více. Tím určitě nic nezkazíte. Nemáte v lednici ani máslo? Pak můžete místo něj přidat do mléka olej. Je však jasné, že v takovém případě se chuť už trochu změní. Takto lze zjemnit smetanovou polévku nebo omáčky.
Potřebujete nahradit šlehačku? Tedy smetanu ke šlehání, kterou potřebujete opravdu vyšlehat do krému? I s tím si lze poměrně snadno poradit. Na výrobu náhradní šlehačky budete potřebovat jeden litr oslazeného mléka a půlku másla. Nejdříve si zahřejte mléko a pak do něj přidejte máslo. Nechte ho rozpustit. Směs pak musíte mixovat ponorným mixérem a uložit do lednice na minimálně 10 hodin. Následně ušleháte šlehačku. Je tedy jasné, že nejde zrovna o rychlý trik. Pokud jste však někde mimo civilizaci, může to být příjemnější možnost, než jezdit do nejbližšího obchodu.

Do polévky stačí jogurt
Další možností, jak nahradit smetanu na zahuštění polévky, případně i omáčky, je použití hutného řeckého jogurtu. Ten je totiž mnohem hutnější než smetana. Nařeďte ho mlékem a přidejte do omáčky nebo polévky, ovšem až ve chvíli, kdy ji odstavíte z plotny. Jinak se vám jogurt srazí. Řecký jogurt je mimo jiné i zdravější alternativou pro zahušťování. Možná se vám tento trik zalíbí a už nebudete smetanu do omáček a polévek používat vůbec. Podobně jako řecký jogurt může pomoci krémový sýr nebo mascarpone.
Další alternativou ke klasické smetaně je také kokosová smetana. Není to zrovna řešení pro každého. Je jasné, že to není surovina, kterou by měl zrovna každý doma. Pokud ji však z jakéhokoliv důvodu v domácí spíži máte, vězte, že může nahradit běžnou smetanu. Navíc má výhody, jelikož je ideální i do pokrmů pro vegany, vegetariány nebo osoby s intolerancí. Počítejte však s tím, že kokosová smetana má jemně nasládlou chuť. To z ní však dělá ideální surovinu na výrobu dezertů. Použít ji však můžete směle i do slaných pokrmů.
Zdroj: toprecepty.cz, iprima.cz, ireceptar.cz