Jak to mají s Vánocemi porotci z MasterChef Česko a co připravují na vánoční večeři?
Soutěž amatérských kuchařů MasterChef Česko se pomalu chýlí ke konci. Již několik řad dělají porotce tři skvělí čeští kuchaři Přemek Forejt, Radek Kašpárek a Jan Punčochář. Jak to mají s blížícími se Vánocemi, co dobrého připravují a jaké zvyky dodržují?
Přemek Forejt
Máte rád vánoční svátky? Máte nějaký oblíbený kulinární rituál či zvyk, na který nikdy nezapomenete?
Miluju Vánoce a celou tu atmosféru, dokonce mám pro letošní rok nakoupené vánoční gramofonové desky. A vánočka, ta nemůže chybět.
Jakou vánoční večeři připravujete doma pro svou rodinu? Je každý rok vaše štědrovečerní večeře stejná nebo ji měníte a rádi experimentujete?
Každé Vánoce je to jiné, ale vždycky inspirováno klasikou.
Co připravujete pro své blízké na Boží hod a na Štěpána?
Kachna, 2 druhy zelí a 2 druhy knedlíků a pečená jablka, ale tentokrát to nevařím já, protože jezdíme po rodinách.
Radek Kašpárek
Máte rád vánoční svátky? Máte nějaký oblíbený kulinární rituál či zvyk, na který nikdy nezapomenete?
Já miluju vánoční svátky, já tím žiju! Vánoce miluju už od dětství, měl jsem rád dárky, teď už je nepotřebuju dostávat, mám prostě radost z té pohody. Doma máme úplně klasické štědrovečerní menu, máme rybí polévku s praženou houskou. Nesmí to být toustový chleba, musí to být houska a tři dny odleželá. Bramborový salát a zase klasika, žádný jogurt, ale poctivá majonéza a smažený kapr. A k tomu cukroví. Na Vánoce zásadně držím půst, ale už 41 let se mi nedaří vidět zlaté prasátko.
Jakou vánoční večeři připravujete doma pro svou rodinu? Je každý rok vaše štědrovečerní večeře stejná nebo ji měníte a rádi experimentujete?
Na experimenty mám čas přes rok, na Vánoce by se měly držet tradice. Já dávám každému šupinu pod talíř, dáváme i bankovku, krájíme si chleba k polévce. To jsou rituály, které jsem se naučil doma a které předávám svým dětem, a myslím si, že takhle je to správně. Rodinné tradice by se měly dodržovat.
Co připravujete pro své blízké na Boží hod a na Štěpána?
Na první svátek vánoční si dáváme ještě kapra, protože já ho opravdu celý rok nejím a pak ho dokážu jíst dva dny od rána do večera. Na druhý svátek vánoční máme kachnu, zelí, knedlík a vývar s játrovými knedlíčky. Ten vlastně dělám i na Štědrý den, protože půlka rodiny mi rybí polévku nejí.
Jan Punčochář
Máte rád vánoční svátky? Máte nějaký oblíbený kulinární rituál či zvyk, na který nikdy nezapomenete?
Vánoce mám moc rád. Už několik let pořádám doma salátovou výzvu – kamarádi udělají nejlepší salát, jaký umějí, přijedou k nám i s rodinami a pak saláty navzájem ochutnáváme a hodnotíme. Už se těším, čím je letos překvapím. A budu doufat, že bych mohl vyhrát, ale to člověk nikdy neví.
Jakou vánoční večeři připravujete doma pro rodinu? Je každý rok vaše štědrovečerní večeře stejná, nebo ji měníte a rádi experimentujete?
V tomto jsem klasik. Máme vždy totéž a každý rok se na štědrovečerní kapří řízek moc těšíme. Na stole nesmí chybět rybí polévka, salát a řízek z kapra. Často také připravuji tradičního kubu, i když ho vylepšuji mořskými plody a langustýnkami.
Co připravujete pro blízké na Boží hod a na Štěpána?
Na Boží hod už bývám v práci, ale pokud se mi podaří být doma, pak připravuji kachnu se zelím a bramborovými plackami se škvarky.
MasterChef Česko můžete sledovat v úterý a ve středu na Nově a s předstihem na Voyo.
Zdroj: Voyo
[ngg src=“galleries“ ids=“1041″ display=“basic_imagebrowser“]