Koko v retro varu: S Romanem Vaňkem si posvítí na oblíbená retro jídla
Dnes bude Koko vařit s Romanem Vaňkem. Retro vařit. Koko se vydala do restaurace, kde vaří retro kousky a mají i retro interiér. A také retro oblohy. Aby si připomněla, jaká jídla byla v době jejího dětství vrcholem české gastronomie.
Všichni kuchaři by se nad takovým menu kroutili, ne tak popularizátor gastronomie a zakladatel Kulinářského institutu, Roman Vaněk. Retro se dá totiž dělat v moderním hávu. Chuť je nositelem vzpomínek, nostalgie je dobrým zvýrazňovačem chutí. Tak se na recepty našeho dětství podívejme společně. A důkladně.
Lze vůbec recepty dělat jinak, než postaru? Lze – reverzně. Takže chuť víc vynikne a nebude to na talíři vypadat tak, jak jste zvyklí. Stačí, když místo eidamu na broskev dáte mozzarellu a hned máte jiný gastronomický zážitek.
Proč to všechno? Koko vysvětluje: „Jsou to recepty mého mládí a zkrátka je miluju, tak proč to nedělat jinak, ale uchovat chuť… Retro v moderním hávu může mít mnoho podob.“
Roman Vaněk jako host Koko přiznává: „Jsem ohromně rád, že sis vzpomněla na starého partyzána, který rok a půl nebyl vidět. Prošel jsem si post covidovým syndromem, byl to velký mazec, ale jsem zpět. Nově píšu scénáře, píšu knihu, možná divadlo, vracím se k tomu, že si plním klukovské sny.“
Roman přiznává, že hodně spolupracuje se svou manželkou: „Máme tu obrovskou kliku, že nám to spolu funguje a tenze se nekonají. Naopak, nedovedu si představit, že bych pracoval s někým jiným.“
Pojďme ale zpět k vaření. A třeba brousit nože.
Mimo jiné si posvítíme na zmíněné kuře s broskví, také palačinky, dobroty, které byly k sehnání v lahůdkách, na klasické plněné papriky nebo vídeňskou roštěnou.
Zdroj: FTV Prima