Kvíz z české kuchyně: Hospodyňky nad 50 let dají 10/10. Ty mladší budou mít zkaženou chuť
Po otevření se České republiky celému světu, začali Češi vyjíždět do zahraničí a ochutnávat tamní jídla. Mnoho z nás od té doby zařadilo do svého jídelníčku pokrmy středomořské a exotické, ale je silná převaha těch, kteří přece jen nedají dopustit na naši klasickou českou kuchyni.
Myslím, že v běžné populaci by nikdo nechtěl jíst každý den nějakou rybu či mořské plody, anebo výhonky či fazole. Obzvláště ti lidé, kteří pracují tělesně a potřebují sílu a energii, si naše české menu dopřávají často. A nejen v restauracích a bufetech, kam třeba docházejí z práce na obědy, ale i doma. Však také naše tuzemské jídlo není vůbec špatné. Hlavní chybou je, že se zařazuje málo zeleniny a příliš mnoho sacharidů. Klasické recepty by však chtělo trochu odlehčit – o co se ostatně naši přední mistři kuchaři snaží. Méně příloh a více zeleniny a ovoce by vyřešilo zhoršující se obezitu, zejména u dětí školního věku.
Česká kuchyně
České pokrmy odjakživa vycházejí z toho, jaká zvířata se u nás chovají, a jaké druhy zeleniny, případně ovoce, je v našich středoevropských podmínkách možné vypěstovat. I když se stále větším oteplováním se u nás pěstují plodiny, kterým by se tu dřív nedařilo.
V časech, kdy u nás bývaly tuhé zimy s metrem sněhu i v nížině – a ten napadl v listopadu a roztál až v březnu – přišla vždycky vhod zahuštěná polévka, či polévka se zavářkou, zahušťované omáčky s masem, zeleninou, ale i smetanou, a pečená, dušená či smažená masa. A protože bylo zvykem na venkově v každé druhé domácnosti chovat vepříka, vyráběli si lidé i takové lahůdky, jako je tlačenka a jitrnice. V tuzemské kuchyni jsou také velmi populární různé druhy sladkého pečiva, od koláčů a buchet, přes dorty až po zákusky.
Nemáme dary moře, ale dary lesa a sladkých vod
Hodně je u nás rozšířený sběr hub, a ty jsou součástí české kuchyně celoročně. Ať již v sušeném, sterilovaném nebo čerstvém stavu. Z ryb se u nás vždy nejvíce konzumoval kapr, ale to se právě asi tak před třemi desítkami let změnilo. Ryby všeho druhu začali Češi zařazovat častěji. A pak jsou u nás ještě labužníci, kteří si pochutnávají na pokrmech ze zvěřiny. České menu je zpravidla tvořeno dvěma či více chody – polévka a hlavní jídlo, a to je ještě často doplněno zeleninovým salátem, kompotem nebo sladkým dezertem.

Vyzkoušejte si, jak dobře českou kuchyni znáte, a prozkoumejte náš kvíz s tématem: co patří i nepatří do českých pokrmů. Anebo můžete zkusit i jiné typy našich kvízů a hádanek. Třeba tu s chybou na obrázku.
Zdroje: autorský článek, FreshIPrima, KuchařkaProDceru