Nahlédněte do kuchyně Jana Punčocháře: Tento jednoduchý podzimní recept vás naprosto odzbrojí
Zatímco přes léto mají téměř všichni v oblibě osvěžující saláty, na podzim se do popředí dostávají nejrůznější polévky, rizota a omáčky, které nejenže skvěle chutnají, ale také zahřejí. A jeden takový lahodný pokrm si můžete připravit i podle receptu šéfkuchaře Jana Punčocháře.
Možná byste čekali, že bude recept od šéfkuchaře náročný na čas, suroviny i techniku. Opak je pravdou. Tento podzimní recept Jana Punčocháře je nejen jednoduchý a rychlý, ale i překvapivě cenově dostupný. Využívá sezónní potraviny, které jsou v tuto dobu nejen snadno k mání, ale i plné chuti. Hlavními hvězdami jsou dýně a kroupy, dvě skromné, ale výživné suroviny, které často opomíjíme.
Kroupy, které v minulosti často vařily naše babičky, se dnes vrací do módy. Jsou skvělé nejen proto, že jsou levné, ale také kvůli tomu, že jsou výživné a všestranné. Obsahují vysoké množství vlákniny a minerálů, a navíc jsou perfektní pro podzimní a zimní pokrmy, protože příjemně zasytí a dodají energii. Díky své neutrální chuti se snadno kombinují s mnoha ingrediencemi, a tak si je můžete vychutnat v mnoha podobách.
Dýně na tisíc způsobů
Typickým symbolem podzimu je pak bezesporu dýně. Není proto divu, že už se mnozí nemohli dočkat toho, až si sednou za okno, zpoza kterého budou sledovat sychravé počasí s miskou horké dýňové polévky v ruce.
Dýňová polévka patří rozhodně k těm nejoblíbenějším podzimním pokrmům, tykev se ale dá zpracovat i na celou řadu dalších způsobů. Můžete ji přidat například do rizota, udělat z ní pyré, sladký koláč, nebo ji třeba jen tak okořenit a upéct. Chutná skvěle a je plná nejrůznějších živin. Hojně je v ní zastoupena vláknina, která přispívá k lepšímu zažívání a podporuje přirozenou detoxikaci organismu.
Kroupeto s dýní a ořechy podle Jana Punčocháře
Dýně se dokonale hodí i do božského kroupeta šéfkuchaře Jana Punčocháře. Začněte tím, že propláchnete vodou 480 gramů krup. Pak je zalijte čistou vodou a nechte je do druhého dne nabobtnat.
500 gramů dýně Hokkaidó očistěte a nakrájejte na menší kostky. Ty pak položte na plech vyložený pečicím papírem, dýni osolte, opepřete a zlehka zakápněte olivovým olejem. Pak ji pečte po dobu 30 minut v troubě vyhřáté na 160 °C.
Zatímco se dýně peče, dejte vařit předem namočené kroupy. Uvařte je na skus, neměly by být příliš měkké.
Ve větším hrnci rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a dozlatova na něm opečte 1 najemno nakrájenou cibuli. K ní pak přidejte uvařené kroupy a vmíchejte do nich upečenou dýni, kterou jste předtím rozmixovali na pyré. Všechno zalijte 400 mililitry zeleninového vývaru, zamíchejte a vařte, dokud nebudou kroupy zcela měkké. Nakonec do hrnce přidejte 60 gramů parmazánu a 100 gramů másla. Naposledy promíchejte a podle chuti kroupeto ještě osolte a opepřete.
Nandejte kroupeto na talíř a je hotovo. Před podáváním ho můžete ještě ozdobit čerstvou řeřichou a zlehka opraženými vlašskými ořechy.
Zdroje: jimejak.cz, apetitonline.cz, fresh.iprima.cz