Naše babičky ho používaly běžně: Suché seno udělá z jídla legendární delikatesu
Sláma sloužila našim předkům nejen jako izolace. Peklo se v ní také maso, získalo tak charakteristikou vůni a jemnou chuť. Ze stejného důvodu pekli maso také v seně. Objevte tento zapomenutý způsob pečení masa.
Mezi slámou a senem je rozdíl. Ne však tehdy, pokud hodláte upéci maso nebo drůbež. V tom případě můžete použít jakékoliv z nich.
Kuře na slámě
Jedním z mála známých způsobů pečení kuřete je upéci ho na slámě nebo seně. Na přípravu čtyř porcí této delikatesy budete potřebovat 1 kuře, 2 hrsti libečku, 1 hrst meduňky, 1 citron nebo limetku, 2 hrsti slámy nebo sena.
Rozehřejte troubu na 180 až 200 °C. Kuře osolte na povrchu i uvnitř. Vnitřek naplňte bylinkami a dobře omytým, přepůleným citronem nebo limetkou. Vytvořte na pekáči lůžko ze slámy nebo sena a vložte do něj kuře. Na konci ho posypte několika snítkami libečku. Přiklopte pokličkou a pečte zhruba jeden a půl hodiny, podle velikosti kuřete.
Během pečení ho nepodlévejte ani neotáčejte. Po upečení ho očistěte od zbytků slámy nebo sena, rozporcujte a podávejte s pečenými nebo šťouchanými bramborami. Jako příloha se hodí také bylinková rýže nebo dušená pohanka s cibulí.
Paní Verenka, jedna z těch, kteří tento jedinečný způsob pečení kuřete vyzkoušeli, napsala do diskuze: „Tak teda!! Ještě jsem o ničem takovém neslyšela. Ale pečené maso se šťávičkou, voňavé, ach!“

Kotleta na slámě
Na vepřovém mase pečeném na slámě si můžete pochutnat i vy. Na čtyři porce budete potřebovat 4 plátky vepřové kotlety, 6 najemno nakrájených stroužků česneku, 3 polévkové lžíce oleje, 3 hrsti slámy nebo sena, snítka tymiánu, 150 ml bílého vína, 2 malé cibule, brambory nebo topinambury, sůl.
Udělejte do plátků kotlety několik zářezů a do nich vložte malé kousky stroužků česneku. Opečete je z obou stran na rozehřátém oleji. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Do kastrolu vložte slámu nebo seno, tymián, osolte a zalijte vínem. Vložte maso, celé cibule, brambory nebo topinambury, zakryjte pokličkou a pečte ve vyhřáté troubě zhruba jednu hodinu.

Uzení masa na slámě
Na slámě lze maso nejen péci, ale také udit, získá tím jedinečnou vůni i chuť. Naši předci často udili maso na slámě. Ta byla hlavním zdrojem kouře při uzení. Jelikož při delším uzení na slámě bývá maso zčernalé, v současné době se sláma používá pouze jako doplňkový zdroj kouře.
Uzení masa není složité
Můžete zkusit vyudit maso na slámě v domácí udírně. Není to nic složitého. Uzení je sice časově náročné, ale výsledek stojí za to. Můžete si tímto způsobem vyudit kuře, husí prsa nebo vepřové maso. Uzení začíná výběrem čerstvého kvalitního masa. Jelikož se maso nakládá na několik týdnů, jeho čerstvost je nezbytná. Samozřejmostí je při jeho nakládání pracovat vždy v naprosté čistotě. Maso nejprve naporcujte na stejně velké kusy. Na řadu přijde nakládání na sucho nebo na mokro.
U nakládání na sucho se jedná o klasický způsob nakládání pouze za pomocí soli. K ní často přidáváme česnek, pepř, bobkový list, jalovec. Maso uzavřeme do skleněné nebo keramické nádoby tak, aby k němu neměl přístup vzduch. Při použití mokrého naložení ponoříme maso do udícího láku, který připravíme z 800 g soli a 10 l vody. Můžeme přidat koření a bylinky.
Naložené maso vyudíme. Nejstarší metoda konzervace masa je uzení studeným kouřem. Uzení probíhá při nízkých teplotách do 30 °C. Kvůli časové náročnosti se často používá uzení masa teplým a horkým kouřem. Při něm se teplota pohybuje v rozmezí 60 až 100 °C, nejčastěji 65 až 75 °C.
Neméně důležitý je výběr dřeva na uzení. Nesmí obsahovat prach, kůru, hniloby, plísně. Nejčastěji se používá buk, vhodné dřevo na uzení je také olše a dub. Nedoporučuje se používat jehličnany, maso je po nich hořké. Chcete-li udit maso na slámě, je nutné přidat ke dřevu slámu.
Zdroj: apetitonline.cz, ceskatelevize.cz, dedenik.cz