Naše prababičky ji měly vždy po ruce: Tato přísada promění obyčejné jídlo v lahůdku
Pro naše babičky bylo naprosto normální využívat bylinky rostoucí na zahradě nebo před domem v kuchyni při vaření. V dnešní době se k bylinkám mnozí vrací, stále to však není standardem ve všech domácnostech. Přitom bylinky dokáží z obyčejného jídla udělat něco naprosto výjimečného. Babičky to dobře věděly. A samozřejmě nejde jen o skvělou chuť pokrmů, ale také o zdraví. Vždyť bylinky posilují imunitu. Je v podstatě jedno, o které bylince se zrovna bavíme.
Bylinka, o které hovoříme, je přirozenou součástí české kuchyně a navíc má také opravdu skvělé účinky na organismus. Může tělu pomoci od rýmy, ale také je skvělá na ekzémy nebo křeče v břiše. Je totiž opravdu ideální na nadýmání a dokáže uklidnit rozhozené trávení. Podněcuje chuť k jídlu a má močopudné účinky. Navíc působí dezinfekčně a protizánětlivě. Funguje také jako antioxidant. Vhodná je i na problémy s močovými cestami. Tato bylinka s malými zelenými lístky se dá navíc vypěstovat v obyčejném květináči za oknem.

Jak ji ideálně konzumovat?
Poznali jste, o které bylince je celou dobu řeč? Je čas vám představit majoránku. Bylinku, bez které byste nepřipravili chutné a lahodné bramboráky. Koření, bez kterého si nedokáže nikdo představit jitrnici. Majoránku lze konzumovat jak čerstvou, tak sušenou. A není problém ji uchovávat také v mrazáku. Věděli jste, že se hodí nejen na přípravu mnoha pokrmů, ale také se z ní dá připravit lahodný čaj?
Jak na to? Stačí jen dvě polévkové lžíce sušené majoránky přelít vroucí vodou a nechat louhovat asi čtvrt hodiny. Čaj je vhodné pít ještě teplý. Ideální je při zmíněných žaludečních potížích, křečích v břiše nebo zácpě. A pokud nechcete majoránku popíjet, máme pro vás ještě jeden tip, jak takový výluh využít. Přilejte ho do koupele a nechte se hýčkat. Bylinky uvolní svalstvo ve vašem těle a následně se vám bude mnohem lépe spát.
Kam všude se hodí?
Majoránka se používá především jako koření do polévek a omáček. Využít ji lze však také na nejrůznější masitá jídla. Často se používá dohromady s česnekem, se kterým chutná opravdu skvěle. Majoránka nikdy nesmí chybět v bramborové polévce, dršťkové polévce a také v bramboráku. Hodí se však také do pokrmů z luštěnin nebo zelí. A ideální je do veškerých tučných jídel. Nejen, že například v případě jater nebo zvěřiny nechá vyniknout chuť, ale prospěje také při trávení. Ačkoli si majoránku spojujeme především s těžkou českou kuchyní, hodí se také do lehkých zeleninových salátů.

Jak si ji vypěstovat doma
Majoránku lze pěstovat v květináči. Zasít ji je vhodné začátkem dubna. Důležité je naplnit květináč kvalitní a prohnojenou zeminou. A potom je nutné dopřát bylince dostatek denního světla. Nechte ji tedy ideálně na okně nebo třeba na balkoně. Je důležité dopřát jí světlo a teplo. Myslete na to, že majoránka v květináči potřebuje o něco intenzivnější zálivku. Nikdy by však neměla být půda příliš mokrá.
Pokud chcete majoránku pěstovat na zahrádce, pak ji zasaďte spíše k okraji záhonu, aby ji ostatní rostlinky nestínily. Půda by měla být opravdu bohatá na živiny a stabilně vlhká. Majoránce se bude dařit například vedle pažitky. Ta má nároky na zálivku a kvalitu půdy. Pokud budete pěstovat bylinku ze semen, pak ji vysaďte na začátku dubna. Jestliže chcete použít sazenice, ven je přesaďte během května. Rostliny totiž musí být dostatečně silné a vysazené až po posledních mrazech. Bohužel majoránce se nejlépe daří v teplém prostředí. V našich končinách tak většinou nepřežije zimní mrazy, a proto se pěstuje jako letnička.
Zdroj: wikipedia.org, rozhlas.cz, toprecepty.cz