Při natáčení Slunce, seno se Troška propadal hanbou za to, jak Keliška v Itálii zostudila Česko
„Buon giorno“ a „grazie“, to byla celá italská slovní zásoba Marie Švecové alias Kelišky z legendární trilogie „Slunce, seno“. Když režisér Troška vzal svůj venkovský ansámbl na natáčení do Itálie, netušil, jaký trapas se v cizině uděje. Sedmdesátiletá herečka amatérka totiž předvedla typicky českou nedůvěru k cizí kuchyni, která vyvrcholila trapasem, na který režisér vzpomíná ještě dnes.
Marie Švecová nebyla profesionální herečka, ale obyčejná žena z jihočeských Hoštic. Zdeněk Troška ji obsadil do role Kelišky téměř okamžitě, protože i ve skutečnosti šlo o ráznou ženu s výrazným projevem. Stačilo jí jen trochu pomoci, aby ztratila před kamerou ostych.
Jihočeská drbna, která ovládla plátna kin
Ve filmu jsme ji mohli vidět, jak pobíhá po vesnici a šíří drby mezi místními. Herečka si roli drbavé sousedky užívala a pro režiséra byla radost s ní pracovat.
Kromě role Kelišky byla Marie Švecová také vyhlášenou kuchařkou a hostitelkou. Během natáčení často zvala celý štáb k sobě domů a častovala je různými jihočeskými dobrotami. Její domácí kuchyně byla vyhlášená a málokdo dokázal odmítnout pozvání na něco dobrého.

Hurá do světa
Když se Zdeněk Troška rozhodl, že třetí díl bude částečně natáčet v Itálii, začaly mu s tím velké starosti. Přesvědčit jihočeské ženy, které nikdy nebyly dál než v Praze, aby vycestovaly za hranice, byl úkol hodný diplomata. Mnohé z nich se bály, že v cizině zuří válka, jiné zase nechtěly opustit své domácnosti.
Marie Švecová však nakonec souhlasila, že se natáčení v Itálii zúčastní. Jenže jako správná hospodyňka nechtěla nic nechat náhodě. A především v otázce jídla byla velmi obezřetná. Nedůvěřovala cizí kuchyni a nedokázala si představit, že by celý týden jedla něco jiného než českou klasiku.
Zásoby na přežití
Před odjezdem do Itálie se Marie Švecová důkladně připravila. Sbalila si zásoby jídla, jako by se chystala přežít v divočině, dva bochníky chleba, třicet řízků, třicet vajec vařených natvrdo, plechovky s masem, prejt, paštiky a dokonce i sulc. Kolegyně z natáčení, včetně Heleny Růžičkové, se jí smály, že takové množství jídla nemůže během týdne sníst. Ona jim ale oponovala, že nehodlá riskovat hlad v cizině.
Jakmile dorazili na hotel, čekala je tam večeře, která způsobila Zdeňku Troškovi chvíle, na které dodnes vzpomíná s rozpaky. Přestože Marie Švecová zpočátku trvala na tom, že bude jíst jen svoje zásoby, nakonec ji přesvědčili, aby alespoň ochutnala místní speciality. V restauraci panovalo přítmí, které Švecové ztížilo rozpoznání jednotlivých jídel. V tomto přítmí si naložila na talíř paellu, aniž by tušila, co vlastně jí. Podle Troškových vzpomínek bylo z jejího hlasitého mlaskání jasné, že jí neznámé jídlo chutná, alespoň do chvíle, než zjistila pravdu o jeho složení.
Situace by možná dopadla dobře, kdyby kolem Švecové neprošel její kolega Jiří Růžička, který jí nevinnou otázkou úplně pokazil chuť k jídlu, a to, jak jí šmakují ty chobotnice. Pro Marii Švecovou, která v životě neviděla nic exotičtějšího než uzené se zelím, to byl šok. Okamžitě přestala jíst a začala se jí dělat nevolno. Z talíře plného mořských plodů, které do té chvíle s chutí konzumovala, se jí najednou zvedl žaludek.
Útěk z hotelu a zásah policie
Marie Švecová se po komentáři o chobotnicích rozplakala, vyběhla z restaurace a v záchvatu paniky utekla z hotelu do ulic neznámého italského městečka. Přitom kromě pár naučených frází neuměla ani slovo italsky, neměla u sebe ani mapu, a navíc byla v šoku. Pobíhala ulicemi a prý několikrát vykřikla, že chce zpátky do Hoštic, a nebyla schopná najít cestu zpátky na hotel.

Režisér si jako odpovědná osoba za celý štáb vyčítal, že nedokázal téhle situaci předejít. Navíc mu došlo, jak to celé působí v očích Italů, vyděšená stará žena v typickém venkovském oblečení pobíhající po ulicích a volající nesrozumitelnou řečí. Takhle si reprezentaci Československa v zahraničí opravdu nepředstavoval.
Naštěstí celá situace nakonec dopadla dobře. Marii Švecovou našli italští policisté na benzinové pumpě na okraji města, kde se snažila vysvětlit obsluze, že se ztratila. Odvezli ji zpět do hotelu, kde už na ni čekal ustaraný Zdeněk Troška s celým štábem. Celý zbytek pobytu v Itálii se stravovala výhradně ze svých zásob a odmítala ochutnat cokoliv italského.
Zdroje: idnes.cz, medium.seznam.cz, denik.cz