Tajemství našich babiček: Nepečený dezert, po kterém se rodina utluče. Zvládne ho každý
Nepečené dezerty patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Není s nimi mnoho práce, jsou snadné na přípravu a většinou obsahují jen hrstku surovin. Řadu z nich připravovaly i naše babičky. Například lahodný dezert s jablky.
Snad každý naprosto miluje vůni čerstvě upečené bábovky nebo perníku. Jenže ne vždy se nám chce trávit spoustu času v kuchyni s přípravou těsta a ještě hlídat, aby se sladké dobroty správně upekly. V tu chvíli nastupují na řadu nepečené dezerty. Nejenže jsou velmi rychle a snadno hotové, ale chutnají naprosto fantasticky a finančně nejsou nijak nákladné. Nepečený jablečný dezert je pak dokonce také plný zdraví prospěšných látek.
Jablka jsou superpotravinou
Jablek jsou nyní plné supermarkety, a tak je můžete sehnat prakticky kdekoliv a jen za pár korun. Toto oblíbené ovoce je krásně šťavnaté a také plné vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Je v nich ve velké míře zastoupena vláknina, která je důležitá pro správnou funkci střev. Umí také snižovat hladinu cukru v krvi a udržovat ji stabilní. Navíc dostatečný příjem vlákniny vyvolává pocit sytosti, díky čemuž pomáhá jedincům, kteří se snaží shodit nějaké to kilo navíc. Zní to trošku jako paradox, ale ve své podstatě právě nepečený dezert z jablek ukojí vaši chuť na sladké a zároveň podpoří hubnutí.
A nejen to. Věděli jste, že jablka umí zvyšovat milostnou touhu? Hlavně tedy u žen. Obsahují totiž florizin, látku, která se podobá ženskému pohlavnímu hormonu estradiolu.
Zázračný hřebíček
Do jablečného dortu se přidává také hřebíček. Toto aromatické koření s krásnou vůní umí s lidským tělem zázraky.
Je bohatý na antioxidanty, zejména na sloučeninu eugenol. Antioxidanty jsou v těle nesmírně důležité, bojují totiž proti volným radikálům a zpomalují stárnutí buněk. Hřebíček je také antimikrobiální, umí tedy likvidovat nejrůznější bakterie v těle, které tam nemají co dělat. Prospívá zubům, játrům, kostem a příznivě působí i na žaludek. Je to zkrátka malé koření s velkými dovednostmi.
Zdravý nepečený jablečný dort
Nepečený jablečný dort je velmi rychle připravený a neušpiníte při jeho výrobě ani mnoho kusů nádobí. Milovaly ho už naše babičky. Vzhledem k tomu, že je v současnou chvíli všude jablek jako máku, je nejlepší čas dort připravit.
Připravte si 1 kilogram jablek a nastrouhejte nebo nakrájejte je na malé kostičky. Můžete je nejdříve oloupat, pokud na nich ale necháte slupku, bude dort ještě zdravější.
Jablka dejte do většího hrnce, přidejte k nim 6 polévkových lžic krupicového cukru nebo medu (případně je možné sladidlo zcela vynechat), 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1/2 lžičky skořice a 3 hřebíčky. Všechno zalijte 250 mililitry vody a za občasného promíchání přiveďte směs k varu.
Jakmile začne směs bublat, stáhněte plamen a jablka vařte zhruba 10 minut, aby byla krásně měkká. Na konci by měla být téměř rozvařená a měla by připomínat jablečné pyré. Hřebíček ze směsi vyjměte.
Pak nalijte do větší sklenice 400 mililitrů vody a v ní rozmíchejte 2 sáčky vanilkového pudinku. Rozmíchaný pudink nalijte k jablkům a za stálého míchání přiveďte vše opět k varu. Vařte směs asi 2 minuty. Důležité je, aby zhoustla.
Nakonec si nachystejte dortovou formu. Na její dno vyskládejte dětské kulaté piškoty a na ně nalijte asi 1/3 jablečné směsi. Na tu opět dejte piškoty a celý postup ještě dvakrát zopakujte. Vrchní vrstvu dortu by měla tvořit jablečná směs.
Takto připravený dort nechte zcela vychladnout a poté ho umístěte alespoň na 8 hodin do chladničky. A můžete podávat.
TIP: Pokud doma nemáte dortovou formu či se vám ji zkrátka jen nechce vytahovat a zašpinit, připravte dort do skleniček. Bude se pak mnohem snáze servírovat i konzumovat.
Zdroje: toprecepty.cz, novinky.cz, webmd.com