Pohlreich se vysmál vaření chudých Čechů. Tohle ho znechutilo nejvíc!
Zdeněk Pohlreich patří mezi nejznámější šéfkuchaře. Proslavil se především televizním pořadem Ano, šéfe, ve kterém mění naše restaurace. Některé hlášky z tohoto pořadu zlidověly. Málokdo by však u tohoto sebevědomého muže čekal, že po vyučení bude jako pomocná síla v kuchyni mýt nádobí.
Má za sebou mnoho let praxe jako šéfkuchař, několik televizních pořadů i několik kuchařek. Zdeněk Pohlreich je nejen hvězdou gastronomie. Můžete ho vidět v různých televizních pořadech i jako herce v některých televizních seriálech.
Netoužil být kuchařem
Zdeněk Pohlreich se původně nechtěl stát kuchařem. Po ukončení povinné školní docházky se hlásil na střední strojírenskou školu. Nebyl však přijat a rozhodl se proto jít do učení. O svém rozhodnutí, vyučit se kuchařem, říká: „Byla to z nouze ctnost. Nevzali mě nikam jinam, tak jsem skončil v kuchyni. A nelituji.“
![shutterstock_2142412501-2 | TVGURU.cz Hraní baseballu](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2025/02/11/michaela-oppitzova/shutterstock_2142412501-2-1300x874.webp)
Zrod kuchařské legendy
Toužil být profesionálním sportovcem, bavil ho baseball, kterému věnoval veškerý svůj volný čas. Jako hráč baseballu se podíval do zahraničí. Po návratu z baseballového zájezdu do Nizozemska se rozhodl tam emigrovat. Začátky byly velice těžké. Vzpomíná, že chodil od dveří ke dveřím a ptal se, zda někdo nechce pracovníka do kuchyně. Práci si našel už třetí den, k vaření ho však nepustili. Pracoval jako umývač nádobí v čínské restauraci.
Cesta na vrchol
Po více než roce odjel do Austrálie, kde mu konečně přálo štěstí. Uchytil se tam v restauraci La Guillotine pod vedením kuchařského mistra Jeana–Jacquese Naudina a vypracoval se v ní na šéfkuchaře. To byl obrat v jeho kariéře. Po návratu ze zahraničí pracoval na stejné pozici v několika pražských hotelech. V roce 2007 si otevřel vlastní restauraci Cafe Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café.
![profimedia-0841085959 | TVGURU.cz Zdeněk Pohlreich](https://www.tvguru.cz/wp-content/uploads/2024/11/18/annamariedonkor/profimedia-0841085959-1300x866.webp)
Televizní hvězda
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich je tváří českého televizního vaření. Určitě si vybavíte jeho pořad Ano, šéfe i jeho nezapomenutelné hlášky: „Je to jednoduchý jako žebřík. Strach ani peníze jsme nikdy neměli. Hrabeš se v tom jako bába v žiletkách,“ a další.
Poprvé se na televizních obrazovkách objevil v roce 1998 v pořadu Mňam aneb Prima vařečka. Marně byste v něm hledali sebevědomého, obávaného, brutálně upřímného šéfa, který pro sprosté slovo nejde daleko. Naopak v tomto pořadu, kde diváky učil tři základní dresinky, byl velice milý a nešetřil chválou. Drsným, nelítostným kritikem se stal až o několik let později.
Zdeňka Pohlreicha proslavil pořad Ano, šéfe. Následovaly další známé pořady, jako je například Na nože!, Šéf na grilu, Vařte jako šéf!, Rozpal to, šéfe!.
Šéfkuchař Pohlreich hercem
Zdeněk Pohlreich umí zazářit nejen u plotny. Vyzkoušel si i profesi herce. Herecké nadání zdědil po svém otci. Ten si střihl malou roli ve filmu Pozor, vizita. Populárního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha můžete vidět v několika dílech televizních seriálů Slunečná, Ohnivý kuře i jedné z epizod komedie Vinaři. Propůjčil také svůj hlas dílu seriálu Simpsonovi s názvem Dobrá manželka, ve kterém nadaboval postavu známého kuchaře Gordona Ramsayho.
Vlastní knižní nakladatelství
Známý šéfkuchař si založil své knižní nakladatelství Sevruga. Jeho prostřednictvím vydal mnoho kuchařek, nejen těch svých. Kromě knih své manželky Zdeňky vydává také knihy známých osobností gastronomie, jako je například Iveta Fabešová, zakladatelka řetězce cukráren IF Café a dalších.
Známý šéfkuchař si nebere servítky
Zdeněk Pohlreich je tvrdý, nemilosrdný kritik nejen v televizních pořadech. Drsnou kritiku od něho schytala také „Úsporná kuchařka“ Ministerstva práce a sociálních věcí. Jak název napovídá, radí chudým občanům, jak mají vařit a přitom ušetřit. Známý šéfkuchař v ní tvrdě zkritizoval používání velkého množství masových konzerv místo masa, rýže ve varných sáčcích i směsi koření. Nic z toho podle něho není ani levné, ani zdravé.
Zdroj: blesk.cz, plzensky.denik.cz, praha.rozhlas.cz