Prodavačka anonymně: Tohle si na večeři raději odpusťte. Horší jídlo už v obchodě nekoupíte
Instantní polévky šetří čas. Stačí pouze nasypat obsah sáčku do nádoby, zalít vroucí vodou, nechat chvíli odstát a polévka je hotová. Možná ji kvůli tomu považujete za skvělé řešení teplé večeře. Pokud si takovou večeři budete dopřávat často, čekají vás zdravotní potíže.
Polévka je zdravá, tvrdí odborníci na výživu. To platí pouze v případě, pokud ji uvaříte z kvalitních ingrediencí. Ty byste však v instantních polévkách hledali marně. Zato v nich najdete různé přídatné látky, včetně velkého množství soli.
Domácí polévky versus instantní polévky
V domácí polévce najdeme vlákninu, minerály, vitamíny a další látky, potřebné pro naše tělo. Nechybí v nich ani kvalitní tuky. Mnohé z nich obsahují také bílkoviny. Nejsou přesolené ani plné různých dochucovadel a dalších přídatných látek. Poslouží proto i jako zdroj tekutin.
To však neplatí o instantních polévkách, v nich žádnou vlákninu a další zdraví prospěšné látky nenajdete. Zato v nich najdete větší množství soli a spoustu přídatných chemických látek, jako jsou například konzervanty, barviva, aromata, dochucovadla. Přesto jsou instantní polévky velmi oblíbené. Důvodem je nejen jejich rychlá a jednoduchá příprava. Dochucovadla, v nich obsažená, mohou způsobit závislost na jejich chuti.
Nejen problémy se srdcem
Instantní polévky jsou plné soli, tu sice naše tělo potřebuje, pokud je jí však příliš mnoho, naopak škodí. Častý nadbytečný příjem soli je jednou z příčin vysokého krevního tlaku. Ten zatěžuje srdce i cévy a způsobuje jejich onemocnění. Nadbytkem soli trpí také ledviny.
Přídatné látky, obsažené v instantních polévkách, jako jsou například konzervanty, zvýrazňovače barvy, chuti a další, způsobují nerovnováhu střevních bakterií. Ty totiž do značné míry ovlivňují naše zdraví. U zdravých lidí jsou v rovnováze. Její porušení má za následek různé zdravotní potíže.

Nadbytek glutamátu sodného
Podle některých vědců častá konzumace instantních polévek způsobuje také trávicí potíže. Na vině často bývá glutamát sodný, používaný jako dochucovadlo zejména v asijských polévkách. Někteří jedinci trpí příznaky, označovanými jako syndrom čínské restaurace. Kromě trávicích potíží, se jedná o bolesti hlavy, dušnost, nadměrné pocení, svědění, bušení srdce, bolesti na hrudi.
Glutamát sodný není sám o sobě škodlivý, naše tělo dokonce potřebuje určité množství této látky. Zdravotní potíže způsobuje její nadbytek.
Nerovnováha mezi omega-6 a omega-3
Viníkem zdravotních potíží může být také nevyváženost příjmu omega-6 a omega-3 nenasycených mastných kyselin. U mnohých lidí je častý nadbytek omega-6 nenasycených mastných kyselin a nedostatek omega-3 nenasycených mastných kyselin.
Jejich nerovnováha způsobuje sklon k zánětu, alergiím, trombózám. V instantních polévkách se skrývá nemalé množství omega-6 nenasycených mastných kyselin, zatímco omega-3 v nich chybí.

Po instantních polévkách přiberete
Instantní polévky patří k nepřátelům štíhlé linie. Po nich budete mít brzy hlad nejen kvůli chybějící vláknině a bílkovinám, které vás na delší dobu zasytí. Tyto polévky jsou totiž chudé na živiny. Když tělu něco chybí, reaguje vyvoláním pocitu hladu. Nemusí se jednat pouze o nedostatečný přísun kalorií. Tělo reaguje pocitem hladu i na nedostatečný příjem živin.
Podle Gábora Erdösiho, odborníka na výživu, instantní polévky zvyšují chuť k jídlu. „Strava bohatá na vysoce průmyslově zpracované potraviny vede ke změně signalizace hladu a sytosti a následně ke zvýšenému příjmu potravy. A to samozřejmě podporuje nárůst hmotnosti,“ vysvětluje.
Přibírání na váze je nevyhnutelné, zejména, budete-li mít tyto polévky často k večeři. Navíc nemalé množství sodíku, v nich obsažené, způsobí zadržování vody v těle a nepříjemné nadýmání.
Zdroj: ireceptar.cz, prozeny.cz, idnes.cz