Retro hádanka: Kdysi jsme to jídlo milovali. Mladší 50 let ho nezvládnou uvařit. Co to je?
Naše babičky často neměly tolik surovin na přípravu pokrmů pro rodinu, jako máme my dnes. Z toho důvodu babičky připravovaly pokrmy ze základních surovin. Šlo přitom o opravdu chutná jídla. Na mnoho z nich se však v dnešní době již zapomnělo. A je to velká škoda. Ačkoli to byla skromná jídla, byly to bezesporu pochoutky.
Jedním z takových jídel je také kucmoch. Ještě jste o něm neslyšeli? To není možné. Je však pravděpodobné, že ho zkrátka znáte pod jiným názvem. Jde totiž o staročeskou pochoutku z brambor. Možná, že tento pokrm někteří z vás znají pod názvem škubánky, pokud jste ze Slovácka, pak budete znát šulánky a v některých koutech republiky se připravovaly trpalky. Pokaždé však hovoříme o jednom a tom samém pokrmu. Tedy ne tak docela. Základem jsou vždycky brambory. Ale existuje hned několik variant staročeského pokrmu od sladké po slanou. Všechny varianty jsou však chutné a mají jedno společné. Základem jsou vždycky brambory.

Oblíbené především u dětí
Jídlo bylo ještě v nedávné době opravdu populární a svou oblibu si našlo především mezi dětmi. Není divu. Vždyť škubánky se obvykle připravují na sladko. A jak se vlastně připravují? Stačí dát vařit oloupané brambory a při slévání nechat u dna trochu vody. Poté brambory zasypat hrubou moukou. Obráceným koncem vařečky se pak mouka zašťouchá. Následně stačí nechat brambory s moukou provařit na slabém ohni. Postačí asi dvacet minut. Hotová hmota se potom prohněte vařečkou a pomocí lžíce se vykrajují bochánky. Obvykle se podávají sypané mákem a cukrem a polévají se rozpuštěným máslem. Dříve se do pokrmu přidávaly sušené hrušky utlučené v hmoždíři. Pamatujete škubánky ze školní jídelny?
Existovaly však také další varianty tohoto pokrmu. Škubánky se v některém případě sypaly strouhaný sýrem a mastily rozpuštěným sádlem. A to ještě není všechno. S oblíbeným kucmochem se dá kouzlit ještě mnohem více. Pokud tedy v hrnci zbude, lze vytvořit alternativně ještě takové bramborové placky. To se však moc nestává, že by tento pokrm zbýval. Pokud tedy chcete připravit ještě placky, budete muset uvařit větší množství brambor.
Opečené placky
Z hotových škubánků můžete vytvarovat také bramborové placičky, které z obou stran na sucho opečete na pánvi. Pak vzniknout takzvané bramborové spešinky nebo škubánkové opečenky. Podávají se v takovém případě na slano. Buď jen tak jako příloha k nejrůznějším salátům nebo se sýrem či kysaným zelím. Zní to opravdu chutně, že? Přitom jde o skromný, levný a jednoduchý pokrm. Tady se ukazuje, že to nejlepší nemusí být nutně nejdražší. A zajímavé mohou být úplně obyčejné věci.

Někde znají kucmoch jinak
V některých částech republiky znají pod názvem kucmoch dozlatova upečené placky z tenkých plátků brambor, které se potírají česnekem se solí a zalévají se rozšlehanými vejci ve smetaně. Do té se přidává majoránka. Pokrm se pak krátce zapéká. V jiném kraji se kucmoch tvořil ještě trochu jinak. Někde se nejprve brambory vařily ve slupce, pak oloupaly a rozmačkaly v podstatě jako škubánky. Ale následně se smíchaly na slano se škvarky, kysaným zelím, majoránkou a česnekem. Následně se však směs s vejcem a mlékem upekla.
V oblasti Orlických hor se pak kucmoch připravoval následovně. Brambory se nastrouhaly a smíchaly s trochou podmáslí. Přidaly se škvarky a směs se zahustila moukou. Pak se vlila na vymazaný pekáč a pokladla se jablky. Takto se dala směs zapéct a po upečení se podávala se zakysanou smetanou.
Zdroj: magazin.recepty.cz, prozeny.cz, denik.cz