Retro oběd ze socialismu je zpět. Hlavní ingredience vás zaskočí, ale odborníci ji hájí
Pokud rádi vzpomínáte na staré časy, vraťte se společně s námi do 70. a 80. let minulého století a nahlédněte za tehdejší československou gastronomickou oponu. Menu za normalizace bylo plné různých „lahůdek“, což potvrzuje i naše čtenářka – paní Marie. Vyrůstala s otcem kuchařem, takže si dobových specialit užila do sytosti.
„Jako dítě jsem měla nejraději obalovaný gothajský salám s vařenými bramborami. Otec ho připravoval klasicky v trojobalu a byla to neskutečná lahůdka. Gothaj ale tehdy chutnal mnohem lépe než dnes. Brali jsme ho od známého řezníka a krásně voněl. Rodiče si ho někdy dopřávali jen tak s chlebem a cibulí,“ říká paní Marie.
Nejoblíbenější dobové speciality
V 70. a 80. letech 20. století však nebyl v kurzu jen gothajský salám, jak avizovala paní Marie. Velice oblíbený byl například i katův šleh, jehož různé variace můžete zaznamenat i v současné gastronomii. „Kaťák“ se obvykle jedl s do křupava upečenými bramboráčky nebo vařenou rýží. Popularitu za socialismu si však vydobyly rovněž poctivé domácí omáčky, jež jsou dodnes nepostradatelnou součástí české kuchyně – kdo by si aspoň jednou nepochutnal na svíčkové, guláši, znojemské nebo rajské!
Poznali jste také „uho“?
Velmi mladí lidé asi nebudou tušit, co znamená „uho“, pokud jste ale vyrůstali mezi 70. a 90. lety, jistě si živě vybavíte „univerzální hnědou omáčku“. V minulém režimu byla doslova všudypřítomná. Strávníci na ni natrefili především v hospodách – když si objednali hotovku (obvykle se jednalo o masový plátek přelitý touto „uho“), v nemocnicích či školních jídelnách. „Uho“ byla zkrátka československým gastro hitem a někteří kuchaři ji vaří dodnes. Jejím základem je masový výpek, hladká mouka, česnek, sůl, pepř a cibule.
„Smažák“ je stálicí na menu dodnes
Za doby normalizace v Československu nastal také velký boom polotovarů či hotovek, jehož cíl byl jasný – ulehčit tehdejším hospodyňkám život, aby mohly více pomáhat v budování socialistického státu. A tak se začal na výsluní dostávat v jisté době i velice vyhledávaný smažený sýr. Dříve se však podával výhradně s vařeným bramborem – hranolky se po jeho boku objevily později. V 21. století je „smažák“ nedílnou součástí mnoha jídelních menu v restauracích a možná si ho občas rádi připravíte i vy v domácích podmínkách.

Jídlo, které rozděluje lidi na dva tábory
Ve výčtu socialistických jídel však nelze opomenout hlavně dršťkovou polévku! Tahle dobová pochoutka ale rozdělovala společnost na dva tábory – vždy měla své oblíbence ale i zaryté odpůrce. Do jaké skupiny patříte vy? Tento pokrm zkrátka vždy vzbuzoval jisté kontroverze, vaří se totiž z drštěk (částí hovězího žaludku), které mají pro někoho odpudivou houbovitou konzistenci. Naše čtenářka, paní Marie říká: „Jó, dršťkovku jsme doma také mívali. Otec ji rád vaříval. Já ji moc nemusela, ty vnitřnosti na mě byly dost gumové. Dodnes to nevyhledávám.“
Základem dršťkové polévky jsou nejen hovězí dršťky, ale také cibule, mletá sladká paprika, sádlo, česnek, majoránka a kmín. Samotné dršťky pak vyžadují pečlivé propláchnutí a minimálně trojité převaření ve vodě – až třetí vývar lze použít k přípravě polévky.

Odborníci na výživu však na hovězí dršťky pějí jen samou chválu! Šanci by jim měli lidé dát zejména proto, že jsou plné bílkovin a tím pádem přispívají k hubnutí, zdraví kostí i budování svalů. Krom jiného jsou nabité vitamínem B12, a tak jsou vhodné rovněž pro ty, co trpí chudokrevností.
Zdroje: apetitonline.cz, prozeny.cz, nzip I, nzip II