Rychlá večeře podle Lucie Borhyové: Podzimní dobrota za pár korun
Během podzimu stoupají na oblíbenosti nejrůznější recepty z dýně. Hlavně pak krémové polévky nebo rizota. Jeden takový pokrm si zamilovala i moderátorka Lucie Borhyová. Ta ovšem připravuje dýni poněkud netradičně.
Podzim je obdobím spadaných listů, sychravého počasí, zkracujících se dnů, ale také lahodných pokrmů, které zahřejí a pohladí po duši. Ty se pochopitelně nejčastěji připravují ze sezónních potravin, jimž ve třetím ročním období kraluje dýně.
Na podzim jako dělaná
Dýně patří mezi velmi zdravé potraviny. Je plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. Její konzumace je obzvlášť prospěšná na podzim, kdy se vzduchem rychle šíří nejrůznější viry a bakterie, před kterými je třeba náš organismus chránit. Pravidelná konzumace pokrmů z dýně posiluje imunitu a také například podporuje zdraví srdce.
Díky obsahu antioxidantů, mezi které patří třeba beta-karoten anebo kryptoxanthin, pomáhá dýně v boji proti volným radikálům a zabraňuje poškození a stárnutí buněk.
Celou řadu zdraví prospěšných látek obsahují i semínka z dýně, která spousta lidí při zpracování vyhazuje. To je velká škoda. Stačí semínka opláchnout pod vodou, usušit je a následně je společně se špetkou soli opražit. Vznikne vám tak chutné a hlavně zdravé „zobání” k televizi.
Podporuje hubnutí
Kromě toho je dýně bohatá na vlákninu, která přispívá k lepšímu trávení, vyhání nečistoty ze střev a také zvyšuje pocit sytosti. Ocení ji tak nejen ti, kteří chtějí podpořit obranyschopnost organismu, ale také lidé, jež touží zhubnout. Navíc není nijak zvlášť kalorická, a tak ji můžete bez obav konzumovat klidně denně.
V Česku je populární hlavně dýně Hokkaidó, která se oproti jiným druhům mnohem lépe zpracovává. Dá se konzumovat i její slupka, a tak není dýni ani nutné loupat a práce s ní jde rychle od ruky.
Spousta pokrmů
Dýně je univerzální ingrediencí, ze které se dá připravit celá řada lahodných pokrmů. Největší oblibě se bezpochyby těší dýňový krém, který je rychle hotový, skvěle chutná, zahřeje a zasytí. Z dýně se dá ale připravit i rizoto, sladký koláč, pyré nebo i teplý salát. Dobře ale chutná i jen tak upečená a posypaná různými druhy koření.
Zapečená dýně podle Lucie Borhyové
Díky jejím zdraví prospěšným vlastnostem a univerzálnosti si dýni zamilovala i moderátorka Televizních novin Lucie Borhyová. Ta se před časem se svými fanoušky podělila o recept na skvělou zapečenou dýni s mletým masem.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
V první řadě si připravte mleté maso, kterým budete později dýni plnit. Ve větším hrnci rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, na kterém nechte zesklovatět 1 najemno nakrájenou cibuli. K ní pak přidejte zhruba 3 stroužky nasekaného česneku, 500 gramů hovězího mletého masa a všechno společně orestujte. Masovou směs nezapomeňte osolit, opepřit a také dochutit oblíbeným kořením.
Jakmile je směs hotová, vezměte dýni Hokkaidó a rozpulte ji. Důkladně ji očistěte lžící, abyste ji zbavili všech semínek. Pak do každé půlky dejte připravenou masovou směs a dýni pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Po uplynutí času dýni vyndejte z trouby, natřete na ni zakysanou smetanu a bohatě ji zasypejte nastrouhaným tvrdým sýrem. Pak ji vraťte do trouby na dalších 10 minut a je hotovo. Nechte krátce vychladnout a můžete servírovat.
Zdroje: jimejinak.cz, apetitonline.cz, Instagram Lucie Borhyové