Skořicová sezóna je tady: Recept Jamieho Olivera na skořicové rolky. Sliny se sbíhají už teď
Podzimní sychravé počasí provoněné skořicí přímo vybízí k tomu, abychom zalezli do tepla a dopřáli si něco hříšně dobrého. A kdo jiný než Jamie Oliver by mohl přijít s receptem, který tuhle ikonickou podzimní vůni spojí s vláčným a sladkým těstem. Jamieho legendární skořicové rolky s máslovou náplní a jemnou polevou jsou totiž tak dobré, že vám budou mizet přímo z plechu.
Skořice, koření z kůry stromů rodu Cinnamomum, je už dlouhá léta považována za luxusní surovinu, kterou si mohli za starých časů dovolit jen ti nejbohatší. Dnes je dostupná v každém obchodě a její využití v kuchyni je téměř neomezené. Skořice ale není jen o chuti, její benefity sahají mnohem dál.
Voňavý zázrak
Skořice má výrazné antioxidační vlastnosti, obsahuje totiž polyfenoly, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům. To znamená, že může přispět k ochraně vašich buněk a zpomalit proces stárnutí. A to je jen začátek. Skořice také podporuje zdravou hladinu cukru v krvi. Studie naznačují, že může zlepšit citlivost na inzulin, což z ní dělá skvělého spojence v boji proti cukrovce. Skořice má také antiseptické a protizánětlivé účinky, takže se hodí nejen na talíř, ale i do domácí lékárničky. Trápí vás nachlazení? Zkuste si připravit teplý nápoj se skořicí, medem a citronem. Tahle trojkombinace je přírodním lékem proti virům a bakteriím. A pokud máte občas problém s trávením, skořice vám může pomoci zklidnit žaludek a zlepšit metabolismus. Kromě toho také povzbuzuje krevní oběh, takže vás příjemně zahřeje. Takže, když si dáte jednu nebo dvě skořicové rolky, můžete si říct, že vlastně děláte něco pro své zdraví.
Jamieho rolky: Perfektní spojení chuti a vůně
Skořicové rolky podle Jamieho Olivera kombinují vše, co na podzimu milujeme. Jemné těsto, které se při pečení krásně nafoukne, sladká skořicová náplň, která provoní celý byt, a na závěr poleva, která dodá rolkám ten pravý hříšný finiš. Jamie Oliver je mistr jednoduchosti, a proto jeho recept zvládne opravdu každý. Navíc nepotřebujete žádné speciální vybavení ani složité suroviny. Takže si připravte zástěru, zapněte troubu a pojďme na to!
Recept na skořicové rolky podle Jamieho Olivera
Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Droždí rozmíchejte v teplém mléce a nechte 5 minut uležet, dokud nezačne pěnit. Mléko s droždím přidejte k moučné směsi spolu s rozpuštěným máslem a rozšlehaným vejcem. Vypracujte hladké a elastické těsto, buď rukama, nebo pomocí robota s hnětacím hákem. Bude to trvat asi tak 10 minut. Těsto dejte do vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu nebo trochu déle, dokud nezdvojnásobí objem.
Mezitím smíchejte změklé máslo s hnědým cukrem a skořicí, dokud nevznikne hladká a voňavá pasta.
Jakmile těsto nakyne, promačkejte ho, abyste vyfoukli vzduchové bubliny, a vyklopte ho na lehce pomoučený vál. Těsto rozválejte na obdélník o tloušťce zhruba 1 cm. Rovnoměrně na něj rozetřete skořicovou náplň, přičemž na okrajích nechte asi 1 cm volný. Těsto pevně srolujte podél delší strany do úhledného válečku. Ostrým nožem ho nakrájejte na 12 stejně velkých kousků. Jednotlivé rolky vyskládejte na máslem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech tak, aby měly mezi sebou menší mezeru. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě 30–45 minut kynout, dokud se nezvětší a nezačnou se dotýkat.
Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Rolky pečte 20–25 minut, dokud nezezlátnou. Celý byt se během pečení naplní tou nejpříjemnější skořicovou vůní.
Během pečení smíchejte moučkový cukr s vanilkovým extraktem a postupně přidávejte mléko, dokud nevznikne hladká, tekutá poleva. Jakmile rolky lehce vychladnou, bohatě je polijte polevou. Klidně nechte trochu stékat po okrajích.
Zdroje: JamieOliverEats.co.uk, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, Healthline.com