Superpotravina našich babiček. Dnes ji Češi přehlížejí, přitom je zdarma
Šípky! Každý ví, o co se jedná, ale málokdo už jim dnes věnuje pozornost. Za dob našich babiček se každý s podzimem vydával do přírody, aby si cenné šípky natrhal a nasušil na zimní čaj.
Tyto plody růže šípkové (Rosa canina) čili růže psí či divoká, mohou jednak obohatit vaše pokrmy a za druhé jsou dobrým pomocníkem v období nachlazení a různých viróz, kdy se z nasušených nebo i čerstvých šípků připravuje výluh nebo čaj a v těchto dnech se popíjí. A to není zdaleka všechno. Šípkové víno znali už naši prapředkové, a z plodů růže rovněž vařili sirup, marmeládu nebo protlak.
Šípky jsou – díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C – vynikajícím prostředkem proti onemocnění dásní a paradentóze. Dále mají protizánětlivé a analgetické účinky, působí močopudně i potopudně. Jsou také bohaté na antioxidanty; kromě vitamínu C jsou to katechiny, kvercetin a kyselina elagová.
Návrat k šípkům
Avšak pojďme na to od začátku. Šípek (pometum) je plod, či spíš složené souplodí nažek růže. Šípky růže šípkové (Fructus cynosbati) se využívají jako potravina a léčivo; obsahují totiž velké množství vitamínů A a C, obsahují i vitamíny, B1, B2, B3, B5, E i K. Taktéž mají značný obsah minerálních látek. Jejich tvar je kulovitý nebo protáhlý a zabarvení červené, oranžové (barvu způsobuje lykopen a beta karoten, jež podporují zdraví pokožky a očí), ale u některých odrůd mohou být i černofialové. Obal šípku je dužnatý, semena uvnitř jsou ochmýřená. Na vrcholu šípku jsou zaschlé zbytky po květu. Plody růží mohou být ostnité nebo hladké, podle jednotlivých odrůd. Šípková růže roste kolem cest, na mezích i na okrajích lesa; anebo si ji můžete vysadit na zahrádce, na trhu je totiž běžně dostupná.
Plody růže šípkové se sbírají v době, kdy jsou vyzrálé a sytě vybarvené, nejlepší období je tehdy, když přejde první mrazík. Tehdy jsou šípky nejsladší. Budete-li vařit čaj z čerstvých plodů, je lepší šípek rozkrojit a vyjmout semínka. Jejich chmýří by totiž mohlo vyvolat reakci v ústech a krku, přinejmenším svědění sliznic. Kdo semínka nevybírá, měl by si čaj přecedit přes to nejjemnější sítko nebo přes plátno. K sušení šípky rozložte na velké síto, na jakém sušíte houby. Využít můžete i sušičku na zeleninu a ovoce.
Šípkové produkty jsou zdravé a chutné
A nyní už pojďme k těm největším dobrotám, které můžete z šípků připravit, a těmi jsou šípková omáčka, marmeláda, protlak a sirup. K výrobě uvedených produktů se nejvíce hodí plody růže dužnoplodé, odrůda Karpatia. Šípky jsou totiž mnohem větší než u ostatních růží a dozrávají na přelomu srpna a září. Vyrůstají ve shlucích po dvou až třech plodech. Vyznačují se silným aromatem a výraznou chutí. Ale využít můžete i šípky jiných odrůd.
Na vaření výše uvedených produktů sbírejte šípky v plné zralosti, pevné a nezměklé. Ať se pustíte do výroby čehokoliv, tak plody rozkrojte a všechna semínka pečlivě odstraňte. Jdou vyškrábat velice snadno malou lžičkou, jen je to taková piplačka, protože šípků budete potřebovat hodně. Ale výsledek stojí za to. Kdo by chtěl, může samozřejmě nechat šípky celé, semena nejsou toxická ani neovlivní chuť. Jen až dojde k rozvaření plodů, budete jich mít plná ústa. Ale někomu to nevadí.
Šípkový protlak
Při přípravě protlaku vyčištěné plody rozmixujte s troškou vody. A pak máte dvě možnosti – protlak můžete krátkodobě uchovat v ledničce v uzavřené sklenici. Anebo ho prostě zmrazte, třeba v dávkovači na led a pak můžete odebírat jednotlivé kostičky. Protlak se užívá při viróze, ale i preventivně buď na lžičce, anebo ho můžete rozmíchat ve sklenici vody a vypít. A protože jsou šípky v protlaku syrové, zůstaly veškeré vitamíny zachovány.
Protlak může být i vařený. Očištěné šípky uvařte doměkka a posléze rozmixujte na hladkou kašičku. Počítejte však s tím, že tepelnou úpravou se část vitamínů zničila. A jak skladovat? Nějaký čas vydrží v lednici, zmrazení je rovněž vhodné, anebo ho můžete krátce sterilovat, aby se víčko přichytilo. Pak můžete protlak přidávat do různých pokrmů, neboť velmi podpoří chuť.
Výluh z šípků
O šípkovém čaji už řeč byla, jen ještě mějte na paměti, že čaj ze sušených šípků je zapotřebí vařit minimálně 5 minut, a ještě nechat ¼ hodiny vylouhovat. Doslova vitamínovou bombou je však studený výluh zasyrova nebo i z plodů sušených. Čerstvé šípky překrájejte, sušené rozdrťte. Pak zalijte studenou vodou a nechte louhovat přes noc. Anebo celý den – podle toho, kdy chcete výluh vypít. Nakonec přeceďte přes jemné plátýnko. K popíjení si výluh můžete i maličko ohřát, aby byl vlažný.
Šípková omáčka
Potřebné ingredience: máslo, hladká mouka, 200 ml hovězí vývar, šípkový protlak, 100 ml červené víno, hřebíček, citronová kůra a šťáva, cukr a sůl. Lze přidat i bobkový list a nové koření, a několik lžic jablečného pyré.
Z másla a mouky si připravte zlatavou jíšku a rozřeďte ji vývarem. Poté vmíchejte šípkový protlak (může to být i marmeláda), a všechny ostatní přísady. Přiveďte k varu, zeslabte sporák na minimum a omáčku nechte jen mírně probublávat do té doby, než se chutě propojí a omáčka bude mít správnou sametovou konzistenci. Nejvhodnější je ke zvěřině, ale někdo si ji může vychutnat třeba jen s karlovarským knedlíkem. Luxusní recept najdete na přiloženém videozáznamu.
Na webu TVGuru jsme vás minulosti také seznámili s přípravou další omáčky, a to svíčkové. Hospodyňky při její přípravě dělají někdy chybu, která omáčce kazí chuť.
A závěrem ještě upozornění: Výrobky z šípků nejsou příliš vhodné pro těhotné ženy. Neměli byste je konzumovat ani při silnější bolesti v krku nebo když budete mít zduřelé sliznice. Nevhodné je užívání šípkových produktů při ledvinových obtížích.