Tajný recept prozrazen: Tahle pomazánka je naprostá bomba. Návštěvy z ní padají do kolen
Ve chvíli, kdy se ohlásí nečekaná návštěva, často propadáme panice a nevíme, jaké občerstvení máme na poslední chvíli připravit. Pokud vám sladké nic neříká a bábovky vás nechávají ledově chladnými, existuje jiná možnost. Chlebíčky znějí jako nudná klasika, ale co když na nich bude vynikající domácí pomazánka?
Pomazánka je ten druh občerstvení, který snad nikdy nevyjde z módy. Má totiž celou řadu výhod – většinou je její příprava jednoduchá, nezabere příliš mnoho času a také se jen málokdy stane, že nemáte doma vůbec nic, z čeho by se dala připravit.
Bohužel je ale nutné přiznat, že právě chlebíčky často nejsou ničím zrovna zdravým a ty z lahůdkářství navíc mnohdy na první pohled křičí, že čerstvost mají už dávno za sebou.
Domácí pomazánka vyjde levněji a bude zdravější
Pokud se ji ale rozhodnete připravit doma, nejenže ušetříte, ale kromě toho budete naprosto přesně vědět, co vaše pomazánka obsahuje. A jako bonus budete moci překvapit svou návštěvu v zástěře a s vařečkou v ruce, čímž určitě získáte kladné body. Jejich počet se ale ještě zvýší, jakmile hosté ochutnají.
Vzhledem k tomu, že recepty na pomazánky zpravidla nebývají složité, zvládnete to i v případě, že umíte jen míchaná vajíčka a někdy připálíte dokonce i vodu na čaj.
V obchodech si velmi často lidé kupují pikantní sýrovou pomazánku, která skvěle chutná na chlebíčku i topince a například na silvestra je velmi populární klasikou. Většinou ale nebývá příliš zdravá, je velmi mastná a bývá po ní těžko.
Tento recept zvládne i naprostý amatér
Vy si ji ale nyní můžete připravit sami doma z čerstvých surovin, budete mít složení pod kontrolou a jistě si poté takové jednohubky užijete. Jestliže jste doteď tápali, co tato lahůdka vlastně obsahuje, už nemusíte. Receptura totiž byla odhalena.
Oblíbenou pochoutku si nyní připravíme ve zdravější verzi, kterou nepohrdnou ani lidé, kteří se snaží zatočit s přebytečnými kilogramy.
Co budete potřebovat:
- 20 gramů sýru cottage
- 5 gramů másla
- 20 gramů tvrdého sýra
- červenou cibuli
- dijonskou hořčici
- sladkou mletou papriku
- česnek
- mleté chilli
- sůl
- pepř
Některé suroviny budeme přidávat „od oka“ tak, aby vám výsledek chutnal. Uvedené množství vystačí na čtyři velké chlebíčky nebo o něco více malých. Množství si proto vynásobte potřebným číslem podle počtu hostů.
Pikantní sýrová pomazánka je hotová raz dva
Nejprve nastrouhejte tvrdý sýr. Poté dvě třetiny odeberte, smíchejte s cottage sýrem, změklým máslem, trochou hořčice a vše mixujte ručním mixérem tak dlouho, dokud se přísady nespojí a nevznikne pasta.
Dále přidáme zbytek nastrouhaného sýra, špetku sladké papriky, kousek najemno nasekané cibule a prolisovaný stroužek česneku. Vše znovu důkladně promíchejte, ale tentokrát již bez mixéru. Nakonec podle chuti přidejte pepř, sůl a popřípadě trochu chilli.
Co se výběru surovin týká, můžete místo cottage sýra klidně použít také tvaroh nebo řecký jogurt. Tvrdý sýr vyberte podle osobních preferencí – hodí se gouda, ale také ementál nebo čedar.
Zdroje: Kondice.cz, Proženy.cz