Tajemství dokonalé pizzy: Tento trik pochází přímo z Itálie
Pizza patří k nejoblíbenějším pochutinám na světě. Stačí ji jednou jedinkrát představit vaším chuťovým pohárkům, abyste si vypěstovali vášeň na celý život. Pokud tedy nepatříte mezi vzácné výjimky, kteří tomuto lahodnému pokrmu z nějakého záhadného důvodu stále nepřišli na chuť.
Jakmile ve vašem žaludku vzplane touha po pořádné pizze, nejspíše si ji objednáte v italské pizzerii. Právě k Itálii tato pochutina neodmyslitelně patří. Tamější kulinářští mistři ji vyšlechtili do dokonalosti. Každodenní stravování v italské pizzerii by vás nicméně vyšlo velmi draho. Proto začala celá řada lidí experimentovat s pečením domácí pizzy. Takové experimenty ale nemusí vždy dobře dopadnout. Jak si udělat domácí pizzu tím způsobem, abyste si ji vychutnali až do posledního drobku? Pokud se budete řídit těmito triky, na vašem kulinářském veledílu si pochutná každý.
Všechno začíná už při výběru surovin
Pokud chcete, aby stál výsledek vaší snahy za to, dejte si pečlivě záležet již na samotném výběru surovin. Klíčovým prvkem je kvalitní sýr. Povětšinou je nejvhodnější sáhnout po mozzarelle, můžete však experimentovat i s jinými druhy. Vybírejte ovšem vždy jen sýry, které se dobře rozpouštějí.
V Itálii se používá dokonce bůvolí mozzarella, která je ve srovnání s kravskou o poznání jemnější. Po upečení se pyšní výraznou smetanovou chutí, která je pastvou pro vaše ústa. Oproti mozzarelle z kravského mléka je každopádně výrazně dražší, což je nevýhoda pro všechny jedince, kteří si od pečení domácí pizzy slibují především snížení výdajů.
Pokud je vaším oblíbeným druhem pizzy Quattro Formaggi, použijte spolu s mozzarellou ještě sýry zvané gorgonzola (lze nahradit nivou), fontina a stracchino (lze nahradit mascarpone). Další variantou může být kombinace hermelínu, nivy, mozzarelly a sýru Grana Padano.
Co se zeleniny týče, pečlivě si hlídejte její čerstvost. Pokud použijete zeleninu na pokraji zkázy, výsledný pokrm vám chutnat s nejvyšší pravděpodobností nebude.
Jedním z nejdůležitějších bodů je správná volba mouky. Pro pečení pizzy je ideální volbou hladká pšeničná mouka. Konkrétně pátrejte po takové, která se říká dvounulka. Nese označení „00“. Najdete ji prakticky v každém supermarketu. Prohlédněte si i její nutriční profil. Nejvhodnější bude balení, které slibuje vyšší podíl bílkovin (11 až 12 procent).
Nezapomeňte ani na nákup správných druhů koření. Italové používají zejména bazalku, oregano a česnek.
Čím vyšší teplota, tím lepší výsledek
V čím vyšších teplotách budete pizzu péct, tím chutnější bude výsledek. Pro upřesnění – řeč je o pouze o pečení v domácích podmínkách, kde obvykle příliš vysokých teplot nedosáhnete. Pokud jste tedy náhodou začali plánovat výlet do železáren v Třinci, raději okamžitě skončete. Tamější vysoké pece sice nabízí výjimečně vysoké teploty, ale výsledek by nebyl příliš vábivý. Teď vážně – restaurace v Itálii pečou pizzy na teploty vyšší než 400 stupňů Celsia. V domácích podmínkách se jim snažte alespoň přiblížit. Případně si můžete koupit kamennou pec. Pořídíte ji i za méně než 5 000 Kč.
Jak si připravit těsto
- Do mísy prosejte speciální mouku na pizzu.
- Přidejte jednu až dvě čajové lžičky soli podle chuti.
- Přidejte rozdrobené droždí.
- Vše zalijte 250 ml studené vody a 15 až 20 ml olivového oleje.
- Ze všech výše zmíněných surovin zadělejte těsto. Ideální teplota pracovní plochy je přímo podle Italů 18 až 22 stupňů Celsia. Díky tomu si těsto zachová ideální elasticitu a konzistenci.
- Nechte jej asi na 3 hodiny kynout v lednici.
- Vykynuté těsto vyndejte a ještě ho chvíli hněťte.
- Jakmile budete mít hotovo, rozdělte ho na poloviny a vytvořte dva bochánky.
- Bochánky přikryjte a nechte je ještě asi 20 minut vykynout.
- Každý bochánek vytahejte do co nejtenčí kulaté placky. Dbejte na to, aby byl střed tenký. Okraje naopak nechte vyšší.
- Rozehřejte si troubu na co nejvyšší teplotu, jak bylo již zmíněno.
- Nakonec pizzu pečte do té doby, než bude pěkně křupavá a zlatavá. Čas pečení se bude lišit podle toho, na jak vysokou teplotu jste nastavili troubu či pec.
Dobrou chuť!
Zdroje: pizza.it apetitonline.cz imnam.cz chute-sveta.cz pizzaguru.cz varimedobroty.cz homebydleni.cz toprecepty.cz