Tajemství těch nejkřupavějších bramboráků: Místo mouky vmíchejte do těsta strouhanku
Bramboráky – tradiční česká pochoutka, která provoní kuchyni a evokuje vzpomínky na dětství. Tyto křupavé placičky z nastrouhaných brambor, vajíčka a koření jsou oblíbenou volbou pro rychlou a chutnou večeři nebo jako příloha k pivu. Jejich příprava je jednoduchá, ale i tak se najde pár triků, jak je vyšperkovat k dokonalosti.
Volba mouky může zásadně ovlivnit výslednou chuť a strukturu bramboráků. Mouka totiž není jen tak ledajaká přísada. Naopak, hraje v receptu na bramboráky důležitou roli. Někdo nedá dopustit na hladkou mouku, jiný zase přísahá na hrubou. A pak jsou tu i tací, kteří experimentují třeba s moukou polohrubou. Každá z nich totiž bramborákům propůjčí trochu jiné vlastnosti.
Hladká mouka pro jemnost
Pokud toužíte po bramborácích, které jsou jemné jako obláček a doslova se rozplývají na jazyku, hladká mouka je tou pravou volbou. Hladká mouka je ta, která spojí všechny ingredience v perfektní celek. Přemění bramborákové těsto v hedvábnou hmotu, která se snadno rozprostře po pánvi. Její jemné zrno propůjčuje bramborákům delikátnost, kterou si zamilují zejména ti, kdo si potrpí na jemné, ale sofistikované chutě.
Polohrubá mouka jako zlatá střední cesta
Polohrubá mouka nabízí ideální rovnováhu mezi jemností a strukturou. Bramboráky z polohrubé mouky mají lehce křupavý povrch a přitom si zachovávají jemnost uvnitř. Je to volba, po které sáhnou ti, kdo chtějí mít na talíři bramborák, který uspokojí každého strávníka svou texturou i chutí.
Hrubá mouka dodá na křupavosti
Pro ty, kteří nemohou odolat zvuku křupavého sousta, je hrubá mouka tím pravým pokladem. Dodává bramborákům strukturu a křupavost, která je doslova neodolatelná. Hrubá mouka je perfektní pro odvážné kuchaře, kteří chtějí svým bramborákům dodat nádech poctivosti.
S moukou to nepřehánějte
Bramboráky nejsou o mouce, ale o bramborách – to je základ, který bychom si měli všichni zapamatovat. Mouka se přidává jen po troškách, aby těsto spojilo. Příliš mnoho mouky může bramboráky vysušit, udělat je tuhými a připravit je o jejich typickou křupavost.
Když se rozhodujete, kolik mouky do těsta přidat, mějte na paměti jednu věc: vlhkost brambor. Pokud máte brambory, které jsou spíše sušší, bude potřeba méně mouky. Naopak, pokud jsou brambory hodně vlhké, bude třeba přidat trochu více mouky, aby bylo těsto pevnější.
K přípravě těch nejkřupavějších bramboráků použijte tuto ingredienci
Pokud si chcete pochutnat na těch nejkřupavějších bramborácích, jaké jste kdy ochutnali, pak je čas odložit mouku stranou a sáhnout po tajné ingredienci, která vám zaručí bramboráky s dokonale křupavou krustou a lahodnou chutí. Tou ingrediencí není nic jiného než obyčejná strouhanka.
Strouhanka je totiž pravým kouzelníkem, když přijde na přípravu bramboráků. Díky své jedinečné schopnosti absorbovat vlhkost dokáže vytvořit na povrchu bramboráku tu nejkřupavější krustu, která při každém kousnutí krásně křupe a láká k dalšímu. A to není všechno. Strouhanka dodá bramborákům i nádherně zlatavou barvu, která jen podtrhne jejich neodolatelnost.
Příprava bramboráků se strouhankou je tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý. Stačí jen nahradit mouku v tradičním receptu stejným množstvím strouhanky a máte vystaráno. Pokud však chcete dosáhnout opravdu dokonalé textury, zkuste kombinaci strouhanky a malého množství mouky. Přidejte jednu lžíci mouky na každých 250 g nastrouhaných brambor a uvidíte, že výsledek bude stát za to.
Zdroj: Autor, toprecepty.cz, forbes.cz