Takhle šidí Čechy: Celý život jíte falešný šopský salát. Pravý chutná úplně jinak
Všichni známe šopský salát. Nakrájenou papriku, okurku, rajče a trocha rozdrobeného balkánského sýru, plovoucího ve vodě. Je nám také důvěrně známa slaná chuť nálevu. Takový šopský salát najdeme na pultech i v regálech obchodů. Mnozí lidé však netuší, že kupují ten falešný.
Rajčata, okurka, papriky i balkánský sýr patří do šopského salátu. Zato přesolená voda, která nese označení slaný nálev, tam nemá co dělat. Voda je však těžká, což je pro výrobce výhodou. Vyplatí se jim přidat místo většího množství zeleniny nebo sýru obyčejnou slanou vodu, kterou rozhodně nešetří.
Ne každý se nechá šidit
Někteří lidé se nenechají ošidit a šopského salátu plného slané vody si vůbec nevšimnou. K jeho koupi je nenaláká ani informace, že se jedná o salát domácí výroby. Moc dobře totiž vědí, že slaný nálev, ve kterém je uchováván balkánský sýr, do šopského salátu nepatří.
V naší republice žijí také fajnšmekři, kteří velice dobře vědí, co vše má být v této bulharské pochoutce a co naopak ne. Jedním z nich je uživatel diskuzního fóra, který si říká taddy1. K receptu na šopský salát má připomínku: „Recept dobrý, ale pokud si pamatuji, měla by tam být i kořenící směs čubrica.“
Odkud k nám přišel šopský salát
Šopský salát patří mezi tradiční bulharská jídla. V tamních restauracích bývá často podáván jako předkrm. Pro mnohé místní obyvatele je chuťovkou k tradičním lihovinám, jako jsou vodka, silný anýzový likér, vinná pálenka rakije.
Z Bulharska se rozšířil po celém Balkáně a střední Evropě. Jeho barvy jsou vybrány tak, aby připomínaly bulharskou státní vlajku. Byl nazván podle západobulharského regionu Sopi. Název sopský salát nezní v češtině zrovna nejlépe, proto se mu u nás říká šopský salát.

Co by v něm nemělo chybět
Základními ingrediencemi šopského salátu jsou rajčata, okurky, syrové nebo pečené papriky, cibule a bulharský sýr sirene. Jedná se o druh balkánského sýru ve slaném nálevu. V něm se sýr pouze uchovává, v žádném případě se nepřidává do salátu.
V naší republice nejčastěji používáme balkánský sýr, vyrobený z kravského nebo ovčího mléka. Do šopského salátu se však více hodí sýr feta. Jedná se o řecký slaný sýr s drobivou strukturou, připravený z čerstvého ovčího a kozího mléka.
Do šopského salátu patří i čubrica
Čubrica znamená v bulharštině saturejka. Jedná se také o směs koření, která je oblíbená v balkánské kuchyni. Obsahuje usušenou saturejku, pálivé papričky, sůl, mouku z opražené kukuřice a semena pískavice. Kromě šopského salátu najde uplatnění v luštěninových jídlech, zapékané zelenině, mletých masech, hustých polévkách i jídlech připravovaných na grilu.
Zálivka na šopský salát
Zapomeňte na spoustu slané vody, ve které byl naložen balkánský sýr. K přípravě zálivky budete potřebovat pouze panenský olivový olej, vinný ocet a čubricu. Vinný ocet lze vynechat. Pokud nemáte čubricu, můžete ji nahradit usušenou saturejkou.

Udělejte si pravý šopský salát
Na přípravu čtyř porcí šopského salátu budete potřebovat jednu salátovou okurku, jednu polovinu cibule, ideálně červené, dvě velká, zralá rajčata, čtyři polévkové lžíce olivového oleje extra virgin, dvě polévkové lžíce vinného octa, 150 g sýru feta nebo sirene či balkánského sýru a koření čubrica. Vinný ocet můžete vynechat nebo ho nahradit jablečným octem. V některých receptech je doporučováno přidat černé olivy. Do šopského salátu se hodí také hladkolistá petržel.
Nejprve nakrájíte okurku, papriky a rajčata na stejně velké kostky a dáte do mísy. Papriky mohou být syrové nebo pečené a stažené ze slupky. Přidáte cibuli, nakrájenou na tenké proužky. Přidáte-li petržel, smícháte ji s cibulí. Z oleje a čubrici, případně i z vinného nebo jablečného octa si připravíte zálivku. Nalijete ji na zeleninu a jemně promícháte. Nakonec posypete nastrouhaným, nebo rozdrobeným sýrem, můžete přidat také hrst černých oliv, a podáváte.
Zdroj: wikipedia.org, fresh.iprima.cz, toprecepty.cz