Tuhle omáčku Češi milují. Je rychlá, snadná a recept zvládne i úplný začátečník
Máte velkou rodinu a kromě toho, že mají všichni neustále hlad, vy bojujete s věčným nedostatkem času, protože lítáte mezi školkou, školou, kroužky, obchodem a kuchyní, abyste svým nejbližším dopřála teplou domácí stravu? V takovém případě je nejlepší vařit na několik dní dopředu, ale ne všechna jídla jsou dobrá a vhodná pro opětovné ohřátí a jíst je druhý den už zkrátka není ono.
Asi nejuniverzálnějšími jídly, které česká kuchyně nabízí, jsou omáčky na sto způsobů. Jejich konzistence a rozmanité chutě otevírají možnosti k velké spoustě příloh od těstovin přes brambory, rýži či knedlíky. Skvěle se proto hodí právě pro rodinné obědy či večeře, kdy není zrovna jednoduché sladit chutě a preference všech účastníků společného stolování. A jestli nějakou omáčku milují děti i dospělí, její příprava není složitá a snese jakoukoliv přílohu, je to bezesporu kuře či slepice na paprice, milovaná omáčka, kterou zvládnete snadno a rychle.
Kuře na paprice pro celou rodinu
Tuto omáčku můžete vařit v létě i v zimě, neexistuje roční období, v němž by se po ní v hrnci jen nezaprášilo. Nadto je jednoduchá a uvařit ji zvládne i úplný začátečník. Společně se podívejme na zaručený recept, s nímž budete doma za hvězdu.
Suroviny pro čtyřčlennou rodinu:
- 4 kuřecí stehna
- 3 polévkové lžíce škvařeného sádla
- 2–3 cibule (podle velikosti)
- 2 kávové lžičky sladké červené papriky
- trochu pálivé papriky, pokud máte raději pikantnější chuť
- sůl
- hladká mouka
- 1 kelímek smetany na vaření
Postup přípravy omáčky:
Na rozpáleném sádle si zprudka orestujte kuřecí stehna z obou stran. Stehna osmahněte i s kůží. To dodá omáčce poctivější chuť, na talíř však servírujte stehna bez kůže, případně maso naporcujte na kousky.
Maso vyjměte z pánve a na výpeku dozlatova osmažte najemno pokrájenou cibulku. Maso vložte zpět do hrnce, osolte a posypte mletou paprikou. Vše zalijte vývarem. Pokud ho nemáte, postačí voda. Maso musí být měkoučké a jít od kosti, takže snižte plamen a pomalu duste. Dopřejte masu čas. Celé dušení může trvat 60 až 90 minut, podle velikosti stehen.
Po změknutí maso vyjměte a stehna stáhněte z kůže. V misce rozšlehejte smetanu s hladkou moukou a výslednou směsí celou omáčku zahustěte. Povařte na mírném plameni ještě přibližně 15 minut.
Pro dokonale hladkou konzistenci omáčku přeceďte, aby v ní neplavaly hrudky či rozvařená cibulka. Do omáčky vraťte maso a je hotovo.
Kuře na paprice servírujte s houskovým knedlíkem, těstovinami, širokými nudlemi, bramborovými nočky nebo rýží. V tomto směru je opravdu variabilní a záleží tak jen na vás, s čím ji budete konzumovat.
I kuře na paprice někdy dokáže potrápit
Ačkoliv se „papriková“ omáčka řadí k těm jednodušším, co česká kuchyně nabízí, i tak můžete udělat několik přešlapů, které mohou celkový výsledek značně pokazit. Abyste předešli nepříjemnostem, přečtěte si naše rady, pak už nestojí nic v cestě tomu, aby kuře na paprice bylo stálicí vašich rodinných obědů i večeří.
Dejte si záležet na smažení cibulky. Musí být krásně dozlatova, ale zároveň nebýt připečená, protože omáčka pak dostane nepříjemnou hořkou chuť. Hranice mezi dostatečně orestovanou a spálenou cibulkou je tenká a jakmile ji překročíte, musíte začít znovu. Proto cibulku dostatečně míchejte a neodcházejte od ní ani na chvilku. To samé se může stát s připálenou paprikou, proto až maso posypete, ihned ho otočte a podlijte vodou.
Nepřehánějte to s množstvím vývaru nebo vody. Pak je omáčka příliš tekutá a neustálým zahušťováním ztratí vše ze své chuti. Bude mdlá a nevýrazná. Zalévejte maso jen tak, aby bylo ponořené, to úplně stačí.
Pokud se do kuřete na paprice pustíte, sami zjistíte, že to není žádná věda. Přejeme hladký průběh přípravy a dobrou chuť!
zdroje: ireceptar.cz, dedenik.cz, toprecepty.cz, lidovky.cz