Těchto 5 chyb Češi dělají v řeznictví. Kvůli nim často nekoupí to nejlepší maso
Nákup masa v řeznictví se zdá jako naprosto primitivní úkon, přesto během něj ale řada lidí chybuje, a tak se zcela zbytečně následně sami připravují o ten nejlepší chuťový zážitek. Je proto třeba dbát na několik pravidel.
Maso při vaření patří mezi ty vůbec nejoblíbenější suroviny a v mnoha českých domácnostech se servírují pokrmy z něj připravené klidně i několikrát do týdne. Není proto divu, že spousta lidí tuto ingredienci kupuje přímo v řeznictví, kde jsou produkty leckdy kvalitnější a zároveň vám řezník ukrojí přesně tak velký kus masa, jaký zrovna na vaření potřebujete. I přesto ale mnozí neumí v řeznictví správně nakupovat.
Požádejte o radu
Ne vždy je v receptech uveden přesný kousek masa, který máte při vaření použít. U některých pokrmů přitom může způsobit obrovský rozdíl ve výsledné chuti, když je připravíte například z vepřové pečeně namísto krkovice. Pokud si nejste jisti, vždy řezníkovi sdělte, co máte v plánu vařit, a nechte si poradit, jaký kus masa je na vámi zvolený pokrm nejvhodnější.
Také se vyplatí dívat se na to, jak řezník drží maso v ruce, když ho porcuje. Jestliže vidíte, že je maso měkké, berte ho všemi deseti. Je-li ale maso na první pohled tužší, zkuste obsluhu požádat o jiný kousek.
Na barvu nehleďte
U hovězího masa řada lidí očekává krásnou červenou barvu, kterou považují za známku čerstvosti. Pravdou ale je, že hovězí nemusí vždy přesně takto vypadat a maso může být mírně našedlé. Mnohé pak pochopitelně tato nevábně vyhlížející barva od nákupu masa odradí a raději se rozhodnou uvařit něco jiného.
V drtivé většině případů ale zešednutí masa není žádnou překážkou. Svou barvu totiž změní v důsledku přirozené oxidace. S tímto jevem se můžete setkat jak v řeznictví, tak také u vakuově baleného masa. V každém případě ovšem platí, že byste měli před vařením k masu přivonět. A to i k takovému, které se svou barvou jeví být naprosto v pořádku. Jestliže je zápach nepříjemný či maso páchne kysele, v žádném případě s ním nepracujte.
Nebojte se vnitřností
Možná i vy jste kdysi dávno ve školní jídelně ochutnali játrovou omáčku nebo srdíčka na smetaně a od té doby máte ke všem vnitřnostem naprostý odpor. Pravda je ale taková, že i vnitřnosti mohou být nesmírně chutné, jen je pochopitelně třeba je uvařit správně a dobře dochutit.
Mnozí lidé vnitřnostmi pohrdají, přitom za ně neutratíte majlant, jsou plné bílkovin a dalších živin a s vhodným receptem z nich můžete vykouzlit báječný pokrm. Není třeba mít z vnitřností obavy. Případně se i řezníka zeptejte na to, jak je nejlépe připravit. Uvidíte, že budete příjemně překvapeni.
Nerozhodujte se unáhleně
Jakmile se dostanete v řeznictví na řadu, pravděpodobně nechcete nikoho ve frontě za sebou zdržovat, a tak si vezmete takový kousek masa, který se vám na pohled líbí a je pro vás cenově atraktivní. Takové rychlé rozhodování se vám ale nemusí vyplatit.
Pokud nemáte času nazbyt, snažte se dopředu přesně zjistit, jaký kus masa budete do svého pokrmu potřebovat. A pamatujte na to, že vaše rozhodnutí ovlivní celý chuťový zážitek. Kuřecí prsní řízky rozhodně nejsou to samé co stehenní řízky, stejně tak jako hovězí plec má velmi daleko například k hovězímu roštěnci.
Při špatném výběru by mohlo být maso tuhé a vysušené. Zároveň by se vám příprava nedělního obědu mohla protáhnout klidně i o několik dlouhých hodin.
Čas na změnu
Spousta lidí už roky kupuje na svůj oblíbený pokrm jeden a ten samý kousek masa. A možná to celá ta léta dělají špatně. I v tomto případě platí, že byste se neměli bát požádat řezníka o radu.
Typickým příkladem je příprava svíčkové na smetaně. Svíčková je velmi drahý kus masa, vlastně vůbec nejdražší kus z celého skotu. I když ovšem název samotného pokrmu obsahuje svíčkovou, tento kus masa se na vaření tohoto pokrmu vůbec nehodí. Vlastně je ho škoda. Mnohem lépe uděláte, když zakoupíte například loupanou plec, která nejenže je mnohem levnější, ale také skvěle chutná. Nepřipravujte se zbytečně o peníze. To pochopitelně platí i v případě celé řady dalších pokrmů.
Zdroje: radiozurnal.rozhlas.cz, lidovky.cz, fresh.iprima.cz