Skořice a med: Dokonalá kombinace pro váš metabolismus, trávení a imunitu
V chladném počasí je třeba posilovat imunitu. Řada lidí proto vzala útokem lékárny a nakoupila si zásobu nejrůznějších doplňků stravy, které zlepšují obranyschopnost organismu. Jde to ale i jinak. Mnohem levněji a hlavně chutněji. A co víc, kromě posílení imunity se dočkáte i štíhlejší postavy.
Zima pomalu ale jistě klepe na dveře, a tak je třeba se na ni připravit, aby mohlo naše tělo odolávat všude poletujícím virům a bakteriím. K tomu překvapivě stačí velmi málo. Připravte si lahodný horký nápoj, který nejenže dobře chutná, ale také nabije tělo vitamíny, minerály a antioxidanty. Jeho základem jsou jen dvě ingredience, které jsou navíc finančně dostupné a seženete je prakticky v každém supermarketu. S největší pravděpodobností je už ale máte dávno doma.
Silná dvojka
Horký nápoj se připravuje ze dvou surovin – z medu a skořice. Tyto běžné potraviny často používáme při vaření či pečení a vůbec si neuvědomujeme, nakolik jsou prospěšné zdraví. A když se spojí, jejich léčebné účinky se ještě znásobí.
Sladký lék
Med v Česku patří mezi vůbec nejpoužívanější přírodní sladidla. Řada lidí jej v tuzemsku sama vyrábí, a tak se dá velmi snadno sehnat i v té nejčistší formě bez jakýchkoliv konzervantů a barviv. Právě takový med je vůbec ten nejlepší a obsahuje obrovské množství zdraví prospěšných látek.
Pomáhá tak tělu hned v několika oblastech. Díky obsaženým antioxidantům působí proti oxidativnímu stresu, a tak zpomaluje stárnutí buněk. Kromě toho může být jeho konzumace dokonce prevencí před vznikem rakoviny tlustého střeva. S tím souvisí i fakt, že med zvyšuje množství „dobrých” bakterií ve střevě. A protože se střevy přímo souvisí i náš imunitní systém, zlepšuje tak konzumace medu i obranyschopnost organismu. Navíc med zlepšuje trávení a také si poradí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.
Voňavá pomocnice
Skořice umí s tělem hotové zázraky. Stejně jako med, i ona je přímo nabitá antioxidanty. Podporuje zdravé trávení a její pravidelná konzumace pomáhá předcházet například nadýmání, bolestem žaludku nebo také průjmům. Kromě toho skořice usnadňuje tělu trávení tuků.
Působí také antimikrobiálně – v těle hubí škodlivé bakterie a viry. Na podzim a zimu je tedy naprosto ideální. Zároveň chrání srdce, napomáhá udržovat zdravý krevní tlak a prospívá cévám.
Je velmi oblíbená při snižování hmotnosti. Reguluje totiž hladinu cukru v krvi, čímž potlačuje chuť na sladké. Zrychluje i metabolismus. Lidé, kteří pravidelně konzumují skořici, bývají méně obézní a mnohem snadněji se jim daří udržovat zdravou hmotnost.
Při výběru skořice buďte ale obezřetní. Mnohem více antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek totiž obsahuje pravá skořice, tedy ta cejlonská. Drtivá většina lidí běžně kupuje skořici čínskou, neboť je podstatně levnější. Bohužel ale zdraví nijak zásadně neprospívá. Spíše naopak. Obsahuje totiž toxin kumarin. Rozhodně se tedy vyplatí sáhnout po cejlonské skořici.
Horký nápoj
Na přípravu lahodného nápoje budete potřebovat 2 lžičky medu a 1 lžičku skořice. K tomu také 250 mililitrů vody. Nechte vodu ohřát v rendlíku a jakmile začne bublat, nasypte do ní skořici. Promíchejte, vypněte sporák a vyčkejte, dokud tekutina trochu nevychladne. Teprve pak v ní rozmíchejte med. Kdybyste med přidali ještě do horké vody, zbytečně byste zničili v něm obsažené zdraví prospěšné enzymy. Pak už jen stačí nápoj vychutnávat. Dopřejte si ho ideálně každý den.
Zdroje: timesofindia.indiatimes.com, webmd.com, healthline.com