Tereza Bebarová o třetí sérii pořadu Peče celá země
I třetí řadu Peče celá země bude moderovat osvědčená dvojice moderátorů – Tereza Bebarová a Václav Kopta. Díky tomuto oblíbenému pořadu se i oni sami vrhnuli do pečení a našli v něm novou zálibu. Co Tereza Bebarová prozradila o třetí sérii, jak to má s favority soutěže a co ji pořad naučil?
Za dabing Angeliny Jolie ve filmu Sedmý hřích obdržela Tereza Bebarová Cenu Františka Filipovského, za hlavní roli v muzikálu Funny Girl Cenu Thálie. Je filmovou i televizní herečkou a příležitostnou zpěvačkou. Spolu s Josefem Maršálkem pro Českou televizi připravuje Buchty po ránu a již potřetí bude provázet pořadem Peče celá země.
Vnímáte od první řady nějaký posun, nebo se pořad drží nastavených mantinelů formátu BBC?
Změnilo se toho hodně i pro mě samotnou. První řadu jsem natáčela se čtyřměsíčním miminkem a pamatuji si jen určité fragmenty. Snažila jsem se najít rovnováhu mezi prací a kojením. Zpětně si uvědomuji, že jsem si to nemohla užít tak, jak jsem si to užívala teď. Formát pořadu má určitá pravidla a postup, který se dodržuje. Přesto nám dává s Václavem obrovský prostor pro improvizaci. Můžeme se „vyřádit“ při úvodech nebo při rozhovorech se soutěžícími. A když jsou navíc tak komunikativní jako letos, pak je to požehnání pro každého moderátora.
Všimla jste si, že by letošní soutěžící měli nějakou rozpracovanou strategii na cestě k vítězství i třeba proto, že už měli možnost vidět předchozí série?
Příprava je určitě jedním fragmentem, která je od dob první řady obecně výš. Začali chodit na kurzy pečení, cestují, zkoušejí nové věci. A to je na nich hodně znát. Druhá věc je ale samotná představa, kterou o té soutěži mají, protože realita je úplně jinde. Záleží na každém jednotlivém detailu. Ale i na tom, jak zvládnou stres, kamery, které na ně neustále míří, nebo nepřetržité dotazy přicházející během pečení ze všech stran. Vliv má ale třeba i počasí a samozřejmě časový limit. Nakonec nás kolikrát překvapí, kdo vypadne a kdo se objeví ve finále.
Míváte svého favorita, kterému tajně fandíte?
Ano, ale není jen jeden. Vždy je pozoruji a vnímám, jací jsou. Často se nedokážu ubránit tomu, aby mě všechny ty lidské osudy nezasáhly.
Soutěž provází také napětí a jistý adrenalin. Jak to probíhá přímo na place? Vnímáte je i vy sama?
Při této řadě jsem si užívala hlavně to, jak skvělou partu vytvořili. Pomáhali si a myslím, že neřešili, kdo je lepší. Oddělili přátelství a soutěž jako takovou. Největší napětí ale samozřejmě přicházelo s hodnocením poroty. Mnohdy negativní hodnocení soutěžící slyšeli vůbec poprvé, protože od rodiny a přátel se jim dostává jenom pochval. Míša s Josefem ale dobře vědí, jak chutná tonka fazole i jak udělat krokant.
Používáte názvy přísad i dezertů, které nezná každý. Co dalšího vás soutěž Peče celá země naučila?
Neustále se učím, také jsem začala více péct. Přestala jsem se bát postavit se k plotně i jako cukrářka. Sama uznávám spíše zdravý životní styl, ale zjistila jsem, že záleží na tom, kolik sladkého sníte a jak často si ho dopřáváte. Cukrařina přitahuje spoustu kreativních lidí a díky pořadu Peče celá země mám jedinečnou možnost je potkat a nechat se inspirovat.
Vypadá to, že se pečení stalo opravdu součástí vašeho života…
Určitě. Natolik, že jsem se jím začala zabývat také poloprofesionálně. Spojili jsme se s Josefem Maršálkem a spolupracujeme v rámci mého domácího pořadu Čas na Te.be. Natáčíme další díly cyklu České televize Buchty po ránu, ve kterém Pepovi sekunduji a snažím se pro diváky získat cenné rady.
Prozradíte svůj nejoblíbenější recept, podle kterého si doma upečete?
Kváskový chléb. Kvásek mám už od první řady Peče celá země. Naučila mě ho vítězka Petra Burianová. Pojmenovala jsem ho Evžen, ubytovala ho v naší ledničce a každý týden z něj dělám chleba. Pak také štrůdl podle rodinného receptu po babičce Františce a občas různé dorty. Ráda se nechám inspirovat recepty z kuchařky, kterou jsme s Josefem vydali.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
Na pořad Peče celá země se můžete těšit od 6. ledna na ČT1.
Zdroj: Autor, Česká televize