Tohle dělaly naše babičky před spaním: Večer hodit 4 kousky do vody, ráno vypít. Znáte to?
Po zimě potřebuje obvykle náš organismus „nastartovat“ a také pročistit. Během chladného zimního období jsme se stravovali poměrně těžkými jídly pro zahřátí, která nám spíš přidala na hmotnosti, čerstvé zeleniny a ovoce bylo pomálu, o pohybu nemluvě.
A pak má člověk pocit, že by mohl prospat celý den, a přitom lepší náladu mu to nepřidá. Mohou to být příznaky jarní únavy. Abyste se cítili znovu dobře a plni energie, je zapotřebí pro to něco udělat. Po zimě tělu chybí základní vitamíny a minerály, což má vliv na naši pochmurnou náladu a nedostatek energie.
Pomoc je snadná
Den byste mohli začít sklenicí vlažné vody s citronem. Pít hodně vody je důležité, neboť pomáhá k vyplavování škodlivin z těla. Citron je bohatý na minerály, zejména draslík a vápník, ze stopových prvků je to železo, a z vitamínů C a A. Má antibakteriální a antiseptické vlastnosti. A ač se vám to může zdát divné, citron pomáhá při překyselení organismu, jehož příčinou je zpravidla nevyvážené a nevhodné stravování, včetně příjmu chemicky upravovaných potravin. A takové zimní stravování obvykle bývá. Citron napomáhá trávení a rozběhne metabolismus. Spolu s vodou pročišťuje tělo od odpadních látek. Zajišťuje správnou funkci střev a je pomocníkem i při snižování hmotnosti.
S příchodem jara byste měli tělu dopřát celkovou očistu čili jarní detox. Ten ale nemusí být nikterak drastický. Samotný citron to však nevytrhne. Postačí, když citronovou vodou ráno začnete, snížíte spotřebu masa a sladkostí, kterých byla asi během vánočních svátků hojnost, a přidáte víc zeleniny, ovoce a jarních bylinek. Zařaďte do jídelníčku také smoothie a naklíčené rostlinky (microgreens). A večer ukončíte den sklenicí hřebíčkové vody.
Hřebíčkovec kořenný (vonný)
Hřebíčkovec kořenný (Syzygium aromaticum, syn. Eugenia caryophyllata) je asi desetimetrový, tropický stálezelený strom. Hřebíček je jeho sušený kalich s poupětem (nerozvitá květní poupata). Jsou-li příhodné podmínky, dokáže hřebíčkovec vykvést i dvakrát ročně.
Hřebíček se používá v kuchyni při kořenění sladkých i slaných jídel. Jeho aroma je poměrně výrazné. Hlavní složku hřebíčkové silice tvoří fenolické sloučeniny eugenol a karvakrol, jež mají antimikrobiální, antioxidační, anestetické i antiseptické účinky. V tradiční čínské medicíně se používá už 2500 let. Hřebíček brzdí růst mikroorganismů, lokálně tlumí bolest, stimuluje tvorbu trávících šťáv, a k tomu ještě dokáže odpuzovat hmyz. Vhodný je i při revmatismu a často se používá i v zubním lékařství. Chuť hřebíčku je zajímavá – z nasládlé přechází do nahořklé.

Mathioli, Herbář, 16. století: „Hřebíčků používáme v pokrmech i v léčivech. Hřebíčky pojídané nebo pité ve víně posilují srdce, játra, žaludek i hlavu. Pomáhají k zažívání pokrmů, zahánějí nechutenství, zastavují dávení i měkkost života (průjmy) a úplavici, a navracejí ztracenou chuť k jídlu. Jsou také užitečné při všelikých studených neduzích mozku, jako jsou padoucnice, šlak, ztráta paměti, závrať, křeče, třesení, ospalost, strnutí neb necitelnost údů.“
Hřebíčková voda
Hřebíčková voda se po staletí používá v tradiční medicíně i při vaření a je ceněna pro své četné zdravotní přínosy a kulinářské využití. Můžete ji připravit dvěma způsoby. Buď klasický výluh, kdy do sklenice vody vhodíte několik hřebíčků, necháte během dne louhovat a večer vypijete. Anebo si v podstatě můžete vytvořit čaj. Lžičku hřebíčků vyvaříte v litru vody, přecedíte, necháte vystydnout a popíjíte. Můžete doplnit medem a citronem. Hřebíčkový odvar je poměrně silný, proto by bylo vhodnější pít ho jen obden, anebo pouze jeden hrnek denně. Opatrnější by měly být osoby se sklonem ke krvácivosti. Kdo si není jistý, poradí se s lékařem.
Zdravotní přínosy hřebíčkové vody
Hřebíčková voda má, mj., detoxikační a antioxidační účinky. Je bohatým zdrojem antioxidantů, včetně eugenolu, což je sloučenina, známá svou schopností neutralizovat volné radikály a chránit buňky před poškozením. Tyto nestabilní molekuly mohou poškozovat buňky a přispět k různým onemocněním jako je rakovina, srdeční nemoci, Alzheimerova choroba a stárnutí organismu celkově. Neutralizací volných radikálů přispívá hřebíčková voda k ochraně vašich buněk a může snížit riziko vzniku uvedených chorob. Pravidelné pití hřebíčkové vody bude tedy mít pro váš organismus značný přínos.
Můžete si do ní přidat šťávu z citronu nebo jiného ovoce či zeleniny. To vytvoří synergický účinek, který poskytne vašemu tělu silnou antioxidační podporu. Antimikrobiální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti činí z hřebíčku cenný přírodní lék jak k pročištění těla, tak na spoustu zdravotních problémů, od zažívacích potíží, přes dýchací problémy až po kožní onemocnění.
Hřebíčková voda má rovněž silné protizánětlivé vlastnosti. Zánět je přirozenou reakcí na zranění nebo infekci. Pak jsou tu ale chronické záněty, které mohou přispět různým zdravotním obtížím, včetně artritidy, srdečních chorob či zánětlivého onemocnění střev. Hřebíčková voda pomáhá zmírňovat záněty v celém těle, snižuje bolest i otoky, které jsou spojeny s těmito stavy. Kromě toho obsahuje výluh z hřebíčku enzymy, které napomáhají rozkládání potravy a tím zlepšují trávení. Na zažívací obtíže pijte hřebíčkovou vodu po jídle.
Hřebíčková voda také přispěje k posílení imunitního systému, je prospěšná pro zdraví ústní dutiny (kloktání), může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, a to díky své schopnosti zlepšit citlivost na inzulín, má močopudné vlastnosti, uvolňuje hlen a tím odstraňuje přetížení dýchacích cest a poskytuje úlevu od kašle. Hřebíčková voda také poskytuje pocit sytosti, což může pomoci snížit příjem kalorií při hubnutí. Zkrátka hřebíček a výluh z něj je takový malý zázrak. Tak proč ho pro své zdraví nevyužít!
Na TV Guru jsme vám také prozradili tajemství lepšího spánku. Vyzkoušejte si jednoduchý čaj, který k němu přispívá.